Tgrt Haber
07 Eylül 2021 13:07

Zincir marketlerde bazı ürünlerin satışına yasak geliyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim’de yeni yasama dönemine başlayacak. Meclis’in önünde önemli gündem başlıkları var. Öncelikli olarak alışveriş merkezlerine ilişkin düzenleme, e-ticaret, hal yasası ve kooperatiflerle ilgili teklif ele alınacak. AVM'ler arasında az 5 bin metre mesafe olması, zincir marketlerde bazı ürünlerin satışının yasaklanması, kooperatifçilik kanununun tamamen değişmesi ve haller yasasının tamamen değişmesi yeniden gündeme gelecek.

Zincir marketlerde bazı ürünlerin satışına yasak geliyor
tbmm,,meclis,,zincir market,

Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılması için geri sayım devam ederken bakanlıklardaki yasal alt yapı düzenlemeleri konusundaki çalışmalar hızlandı. Bu yıl yasal çalışmalara Maliye Bakanlığı’nın paketi eklenecek. Yeni dönemde Haller, AVM’ler, Kooperatifcilik, Organzie Sanayi Bölgesi düzenlemesi gibi temel yasalar ele alınacak.

5 BİN METREDEN YAKINA 2. AVM AÇILMAYACAK

Haller Taslağı, AVM Taslağı ve Kooperatifcilik Taslağı üzerindeki çalışmalar son aşamaya getirildi. 3 sektörde temel düzenlemeler içeren metinlerin 1 Ekim’de TBMM’ye sevk edilmesi planlanıyor. Alışveriş merkezleri taslağına göre 100 binden fazla nüfusa sahip ilçelerde en fazla 20 bin metrekare brüt alana düşecek şekilde AVM açılabilecek. Bir AVM’nin herhangi bir AVM ile arasında kapıdan kapıya en az 5 bin metre mesafe olacak.

Zincir marketlerde bazı ürünlerin satışına yasak geliyor

ZİNCİR MAKETLERE NÜFUS SINIRI GELİYOR

Zincir marketler yalnızca nüfusu 2 binden fazla olan belediye sınırları içinde açılabilecek. Küçük esnafı korumak için zincir marketlerde bazı ürünlerin satışına yasak getirilecek. Pandemi döneminde büyüyen bu şirketlerin kayıt altına alınması, vergilendirilmesi ve sürdürülebilir olmalarının sağlanması için altyapı kuralları oluşturulacak. E-ticaret şirketlerinin uluslararası alana açılması kolaylaştırılacak.

HALLER YASASI YENİDEN GÜNDEME GELİYOR

Öte yandan yıllardan beri bir türlü çıkartılamayan Haller Yasası yeniden gündem olacak. Tedarik zinciri, tarladan sofraya uygun ulaşım sisteminin kurulması ve gıda enflasyonunun önlemesiyle ilgili düzenlemeler yapılacak. Hallerdeki ürün çeşitliliği artırılacak. Modernizasyonu yapılacak ve altyapısı yenilenecek.

KOOPERATİFÇİLİK KANUNU TAMAMEN DEĞİŞECEK

Kooperatifçilik kanunu da tamamen değiştirilecek. Kooperatif şirketlerinin piyasada kalabilmesi ve güçlenmesine ilişkin altyapı düzenlemeleri yapılacak. Kooperatif işletmeciliği, hane halkının üretime sokulması, bölgesel kooperatiflerin güçlendirilmesiyle ilgili düzenlemelere yer verilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...