Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
13 Ocak 2022 07:34

Kriterler belli oldu, kısıtlama geliyor: Zincir marketler artık bu ürünleri satamayacak

Küçük ve orta ölçekli esnafın rekabette zorlandığı zincir marketlere ilişkin yeni kriterler belirlendi. Torba teklif ile 1500 metrekareden küçük zincir marketlerde tütün ürünleri, mobilya, telefon, elektronik ve beyaz eşya satışı yasaklanacak.

Kriterler belli oldu, kısıtlama geliyor: Zincir marketler artık bu ürünleri satamayacak
zincir market,,süpermarket,,kısıtlama,,serbest ticaret,,ak parti,

Zincir marketlere karşı küçük ve orta ölçekli esnafın korunması için marketlere yönelik yeni kriterler belirlendi. Meclis’e sunulacak torba teklif ile 1500 metrekareden küçük zincir gıda marketlerinde cep telefonu, tütün ürünleri, elektronik ve beyaz eşya ve mobilya satışı yasaklanacak. Marketlerin büyüklüklerine tekstil ve züccaciye ürünleri gibi mallara da yasak getirilecek.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre küçük ve orta ölçekli esnafın özellikle mahalle bakkallarının rekabet etmekte zorlandığı zincir marketlere için yeni kriterler belirlendi. Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Taslağı, yıllardır tartışılmasına rağmen bir türlü kanunlaştırılamıyordu. Bakkalları zincir marketlerle rekabet edebilir hale getirecek olan torba teklifin hazırlıklarına AK Parti başladı. Kanun taslağı, birkaç maddelik torba teklif ile acil talepleri karşılayacak şekilde Meclis’e sunulacak. Bütün paydaşlarla yapılacak değerlendirmelerden sonra perakende ticaretle ilgili çerçeve kanun gündeme getirilecek.

ESNAFTAN SATIŞ YASAĞI TALEBİ

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Esnaf Ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken de ekmek ve sigaranın zincir marketlerde satılmasının yasaklanmasını talep etmişti. Özellikle zincir marketlerde satılamayacak ürünler AK Parti’nin hazırladığı torba teklifle belirlenecek. Sektör temsilcilerinin öncelikle bu taleplerinin karşılanmasını istediğini belirten AK Parti ekonomi kurmayları “Artık esnaf, zincir marketlerle baş edemiyor. Rekabet edemiyorlar. Çünkü zincir marketler gidip tarladan ürünü alıyor; aracı yok, getirip rafta satıyor. Veya mesela bir süt fabrikası ile anlaşıyor. ‘Sadece bana üreteceksin’ diyor. Fiyatı belirliyor. Üretim sadece o market zinciri yapılıyor. Üretici de bir anlamda bunlara mahkûm oluyor. Küçük esnaf ise aracılardan alıyor. Nasıl rekabet edecek? Her sektör etkileniyor, zincir market elektronik eşya satıyor, karşı dükkânda aynı ürünleri satan esnaf etkileniyor. Bunlara izin verilmeyecek” değerlendirmesini yaptı.

ZİNCİR MARKETLERE HANGİ ÜRÜNLER SATILAMAYACAK?

Zincir marketlerin büyüklüklerine göre hangi ürünleri satamayacakları ve marketlerin açılmasına ilişkin kriterler hazırlanan torba teklifle belirlenecek. Buna göre tütün ürünleri, cep telefonu, beyaz eşya, elektronik eşya ve mobilya gibi ürünlerin bin 500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere zincir gıda marketlerinde satışı yasaklanacak. Marketlerin büyüklüklerine göre, züccaciye, tekstil ürünlere gibi mallara da satış yasağı getirilecek.

DEVLET KRİTER VE SINIRLAMA KOYABİLİR

AK Parti kurmayları, belli ürünler için satış yasağı getirilmesinin ‘Serbest ticareti engelleyeceğine’ yönelik eleştirilere karşı ise devletin vatandaşını, özellikle korunmaya ihtiyacı olan kesimleri gözetmek gibi bir sorumluluğunun olduğunun belirtti. Devletin kriter ve sınırlama koyabileceğini vurgulayan AK Parti kurmayları, “Bu serbest ticarete uygun olmayan bir durum olmaz. Bazı ürünlerde satış kıstası olacak. Sigara, beyaz eşya ve cep telefonu özellikle bunlar her yerde satılamayacak. 100 metrekarelik yerde buzdolabı satıyor. Bunu yapamayacak. Ama 5 bin metrekarelik bir alan varsa belli ürün gamları olabilecek. Ama burada bakıyorsunuz, zincir marketlerin en büyüğü 400 metrekaredir. Buralarda kesinlikle ürün sınırlamaları olacak” değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...