Tgrt Haber
14 Şubat 2016 12:25

Zorunlu trafik sigortasında çözüm süreci başladı

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek son dönemde tartışmalara neden olan zorunlu trafik sigortası prim artışlarına yönelik sorunun çözümü için gereken adımı attıklarını ve buna yönelik yasal düzenlemeyi tamamladıklarını açıkladı.

Zorunlu trafik sigortasında çözüm süreci başladı
mehmet şimşek,zorunlu sigorta,

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı  Mehmet Şimşek son dönemde tartışmalara neden olan zorunlu trafik sigortası prim  artışlarına yönelik sorunun çözümü için gereken adımı attıklarını ve buna yönelik  yasal düzenlemeyi tamamladıklarını açıkladı.
 
Şimşek, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, zorunlu trafik sigortasının araç sahiplerinin üçüncü kişilere  verecekleri zararlara karşı yaptırmak zorunda oldukları bir sorumluluk sigortası  olduğuna dikkati çekti. Hak sahiplerinin zorunlu trafik sigortası  sayesinde araç sahibine başvurmadan doğrudan ilgili sigorta şirketine müracaatla  tazminatlarını talep ve tahsil edebildiğini anlatan Şimşek, zorunlu trafik  sigortasının Türkiye'nin  toplam sigorta prim üretiminde son derece önemli bir  yere sahip olduğunu vurguladı. Üretimi yoğun olan bu sigorta kolunda  hasar rakamlarının da son derece yüksek olduğuna işaret eden Şimşek, "Bu itibarla  dünya uygulamasında sektörün sınırlı bir karlılıkla veya başa baş seviyelerinde  yürütüldüğünü görmekteyiz" dedi. Şimşek, zorunlu trafik sigortası  sisteminin sürdürülebilirliğinin sigorta fiyatının, tüm taraflar için makul  olması gerekliliğine bağlı olduğunu bildirdi. Şimşek, "Primler, araç sahipleri  için ödenebilir seviyede olmalı, tazminattan sorumlu olan sigorta sektörü için de  bu yükümlülüğü karşılayacak düzeyde olmalıdır" ifadesini kullandı.  -"Kasko ile birleştirilmesi söz konusu değil"  Son dönemde zorunlu  trafik sigortalarındaki prim artışlarının eleştirilere neden olduğunu ve  vatandaşların tepkileri üzerine sorunun çözümüne yönelik bir çalışma  başlattıklarını belirten Şimşek,  zorunlu trafik sigortası ile kaskonun  birleştirilmesi talebinin incelendiğini ancak bunun mümkün olmadığının  görüldüğünü söyledi. Zorunlu trafik sigortasının araç sahiplerinin üçüncü  kişilere verecekleri zararlara karşı yaptırmak zorunda oldukları, kaskonun ise  araç sahibinin aracını koruyan bir sigorta olduğuna değinen Şimşek,zorunlu trafik  sigortasında üçüncü kişinin zararı karşılandığından primin poliçe yaptırılan  aracın değeri ile bir ilgisi bulunmadığına işaret etti.
 
Şimşek, " Bu  itibarla gündelik hayatta aracın değerinden hareketle getirilen eleştiriler  trafik sigortasının kapsamına ilişkin eksik bilgiden kaynaklanmaktadır" diye  konuştu. Her iki sigortanın koruma sahasının birbirinden farklı olduğunun  altını çizen Şimşek, bu sebeple zorunlu trafik sigortası ile kaskonun  birleştirilmesinin, birinin diğerinin yerine geçecek şekilde verilmesinin söz  konusu olmadığını dile getirdi. Şimşek, ancak her iki sigortanın  paket  halinde verilmesine bir engel olmadığını bildirdi. -İki tarafı da  rahatlatacak formül bulundu Başbakan Yardımcısı Şimşek, zorunlu trafik  sigortasında son dönemde görülen fiyat artışlarında, yargı uygulaması nedeniyle  oluşan belirsizliğin yanı sıra  fiyatlamada daha önce yapılan sigorta  şirketlerindeki risk ve prim hesapları temeline oturmayan düşük fiyat  seviyelerinin kısa vadede arttırılmasının da etkili olduğunu  söyledi. Bu  kapsamda yargı kaynaklı yapısal sorunun giderilmesi için yasal çalışmayı  tamamladıklarını ifade eden Şimşek, buna ilişkin taslağı en kısa sürede Meclise  sunacaklarını bildirdi. Yapılan çalışma ile Yargıtay tarafından 2011  yılında kaldırılan “kusur indirimi” uygulamasını yeniden getirerek sigorta  şirketlerini rahatlatacaklarını belirten Şimşek, aynı zamanda konuya ilişkin  hukuki altyapının netleştirileceğini söyledi. Şimşek, "Gerekli hukuki  düzenlemelerin yapılması ne kadar önemliyse sigorta sektörünün de zorunlu trafik  sigortasında prim ilkesine uygun fiyatlamaya bir an evvel dönmeleri de son derece  önemlidir" ifade etti. 
 
Şimşek, sektörü de kendi haline bırakmayacaklarını vurguladı.  
 
 Prim oranları takibe alınacak
 
Hazine Müsteşarlığının sektörün  uyguladığı prim oranlarının da takipçisi olacağını belirten Şimşek, böylece  vatandaşın mağdur olmasının önüne geçeceklerini bildirdi.
 
  Bu kapsamda vatandaşın ödeyebilme gücüne, sigorta şirketinin de uygun  fiyatlama yapmasına önem verileceğine dikkati çeken Şimşek, yaptıkları  çalışmalarla her iki tarafında zarar görmemesini amaçladıklarını söyledi.
 
Şimşek ayrıca zorunlu trafik sigortasında vatandaşların aldıkları tek  bir fiyatla yetinmemesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
 
   "Sigorta Bilgi Merkezinde bu amaçla yer alan prim sorgulama ekranından  ücretsiz olarak faydalanmaları kendi yararlarına olacaktır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...