Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Ocak 2022 15:34 - Güncelleme : 01 Şubat 2022 23:58

Emlak piyasası durma noktasında: Dolar ve euro düştü, konut fiyatları düşmedi

Döviz kurunda görülen dalgalanmaların ardından Merkez Bankası'nın üst üste müdahaleleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ekonomi paketiyle birlikte dolar ve euro aşağı yöne çekildi. 20 lira seviyelerinin ardından dolar 12-13 lira bandına düşerken vatandaşların konut fiyatlarında beklediği düşüş ne yazık ki gerçekleşmedi. Böylece emlak piyasası durma noktasına geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan emlak uzmanları ise, emlak piyasasının canlanacağı tarihi söyledi.

Emlak piyasası durma noktasında: Dolar ve euro düştü, konut fiyatları düşmedi
emlak,konut,ev,piyasa

Döviz kurunda görülen dalgalanmaların ardından konut fiyatlarında yüzde 40 civarı yükseliş gerçekleşti. Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi paketini açıklamasının ardından, 20 TL'ye kadar yükselen dolar, yeniden 12-13 lira bandına düştü. Piyasada durgunluğa sebep olan döviz kurunda yüzde 40’ı aşan değer kaybının ardından gözler, dolar yüksekken fiyatları tavan yaptıran ev sahiplerine çevrilirken, vatandaşın beklediği düşüş gerçekleşmedi. Eskişehirli emlakçılar, konut piyasasının adeta durma noktasına geldiğini, fakat buna rağmen fiyatlarda düşüşün yaşanmadığını belirtti.

"YÜKSEKTEN ALDILAR, DÜŞÜKTEN SATMAK İSTEMİYORLAR"

Eskişehir’de emlak işiyle uğraşan Necati Ayrım, döviz kurundaki düşüşün ev fiyatlarını etkilemediğini belirtti. Vatandaşın evi yüksek fiyattan aldığını ve bu sebeple uygun fiyata vermek istemediğini aktaran Ayrım, “Dövizdeki dalgalanmadan sonra alım satım durdu gibi. İstisnalar kaideyi bozmaz tabi, tek tük satılıp alınıyor. Fakat genel olarak durgun. Dolar ve altının düşüşünden dolayı satışlar olmuyor. Şu anda beklemedeyiz. Fiyatlar yüksek. Döviz kurundaki dalgalanmalarda olan fiyatlar henüz düşmedi. Çünkü insanlar yüksekten aldılar evleri. Onun için zaten satmaktan da imtina ediyorlar. Dairelerini satmıyorlar. Piyasa rayına oturduğu zaman illaki birileri satacak ve alacak. İnşaat sektörü de şu an çok önemli. Son yıllarda demirin ve çimentonun maliyetleri çok yüksek olduğu için müteahhitler bundan imtina ediyorlar. Yani ‘zararına yapacaksak hiç yapmayalım’ diyorlar. Önümüzü daha göremiyoruz. İleriye doğru ne olacağını bilmiyoruz. Önümüzü görürsek o zaman piyasaların yönü belli olacak. Hükümetin aldığı bir tedbir var. Bu 2-3 ay içerisinde kendini belli eder. Eğer dolar ve stabilize olursa ve marketlerin temel gıdalarda yaptıkları zamlarda geri gelme olursa, piyasalarda bir canlanma olur. Dolar ve tekrar yükselişe geçerse, orta sınıf insanlar tekrardan dolara ve altına kaçış yapacaktır” dedi.

Emlak piyasası durma noktasında: Dolar ve euro düştü, konut fiyatları düşmedi

"2-3 AY DAHA GİDER"

Uzun yıllardır gayrimenkul sektörüyle uğraşan Murat Yılmaz, doların düşmesiyle ev alacak olanların bir anda vazgeçtiklerini söyledi. Konut piyasasının gidişatı yönünde tahminlerde bulunan Yılmaz, şu şekilde konuştu:

“Doların gidişatı ev piyasasını çok etkiliyor. Şu anda zaten piyasa durma noktasına geldi. Doların bir anda düşmesiyle, ev alan insanlar bir anda vazgeçtiler. Satacak olanlar da zaten doların akıbetini bilemedikleri için, bir anda evlerini satmaktan vazgeçtiler. Bu şekilde bir piyasa kırıklığı var. Dolar yükselirken ev fiyatları da yükseliyordu. Bu arada insanların ev alma gibi bir çabası vardı. Bu durum sanırsam böyle 2-3 ay daha gider. Sonrasında biraz kıpırdanma olur. Hem satan taraf hem de alan taraf birbirini takip ederek bu işleri yapmaya çalışıyorlar. Vatandaş sadece güven ortamı istiyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...