Tgrt Haber
21 Mart 2022 10:39 - Güncelleme : 21 Mart 2022 15:25

Konutta fahiş fiyatlara Bakanlıktan KDV ayarı: Birim fiyatı üzerinden hesaplanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan ‘konut sektöründe KDV düzenlemesi’nde sona gelindi. Ev almayı planlayan kişilere ve inşaat sektörüne fayda sağlayacağı düşünülen düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

İkili sisteme göre, 150 metrekarenin üstünde olan konutlarda, KDV söz konusu birim kadar yüzde 18 uygulanacak.
İkili sisteme göre, 150 metrekarenin üstünde olan konutlarda, KDV söz konusu birim kadar yüzde 18 uygulanacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, inşaat sektörü ve ev alacak kişilerin KDV yükünü azaltmak ve fahiş fiyatların önüne geçmek için hazırlanan ikili sistemde, yüzde 18 KDV alınan 150 metrekarenin üstündeki evlerde KDV, konutun satılık değeri ile metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplanacak.

METREKARE BİRİM FİYATI ESAS ALINACAK

Temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 18’den yüzde 1’e düşürülmesinin ardından bu kez de emlak sektörüne el atan Hazine ve Maliye Bakanlığı, tüketici ve sektörden gelen talepleri değerlendirerek ikili sistemi hazırladı. Böylece 150 metrekarenin üzerindeki yüzde 18'lik KDV yükünün azaltılması bekleniyor. Hesaplamada konutun değeri, metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplanacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gıdada ilk adımı attıklarını, KDV'nin sadeleştirilmesine yönelik çalışmaların Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduktan sonra adım adım uygulanacağını duyurdu. Hem vatandaş hem de sektörün gözü konutta KDV indirimine çevrildi. Gelir İdaresi Başkanlığı odalar, sektör temsilcileriyle gerçekleştirdiği çalışmalar kapsamında ikili KDV sistemine yönelik kapsamlı bir çalışma yaptı.

USULSÜZ UYGULAMALARI DA BERABERİNDE GETİRİYOR

Sabah’ın haberine göre, sektör temsilcileri konutta 1-2 metreyi geçmesi durumunda yüzde 18 KDV ödenmesinin usulsüz uygulamaları da beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Projede, satışta, tapuda evin net metrekaresinin kullanımını teşvik edecek vergi uygulaması görüşü ön plana çıktı.

Yeni modelle tüketici 151 metrekare konut aldığında çok yüksek bir fahiş artışla karşı karşıya kalmayacak.

150 METREKAREDEN YÜZDE 8, 1 METREKAREDEN YÜZDE 18 VERGİ ALINACAK

Yeni sistemin benimsenmesi durumunda 150 metrekarelik bölüm yüzde 8, 1 metrekarelik bölüm yüzde 18'den vergilendirilecek.
Örneğin; 1 milyon liralık 150 metrekarelik daire 80 bin lira KDV ödenirken, 155 metrekarede ise 180 bin lira KDV ödeniyor. Yeni sistemle 5 metrekarelik bölüm yüzde 18'den vergilendirilecek bu tutar da 5805 lira olacak. Bu durumda ödenecek tutar 85 bin 805 lira olacak. Sektör temsilcileri düzenlemeyle 150 metrekarenin üzerinde konutlarda talebin artacağını, sektörün canlanacağını, fiyatların da düşeceğini dile getiriyor.

Böylece tüketici 160 metrekare konutta fahiş artış ile karşı karşıya kalmayacak. Sıfır konutları kapsayan KDV indirimi olması durumunda yapılacak olan indirim orana bağlı olarak değişecek.

TAPU HARCINDA DÜZENLEME

Ayrıca kentsel dönüşümdeki yüzde 1'lik uygulama devam ederken, tapu harçlarında da düzenlemeye gidilmesi bekleniyor. Tapu harcı evin değerinin binde 20'si oranında alınıyor. Bugün itibariyle 1 milyon liralık evde alıcı 20 bin lira, satıcı da 20 bin lira tapu harcı ödüyor.

835 BİN KÜÇÜK ESNAFA BEYANNAME MÜJDESİ

Diğer yandan Gelir İdaresi Başkanlığı, kazançları basit usulde tespit edilen berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, terzi, tamirci gibi yaklaşık 835 bin küçük esnafa yönelik vergi istisnasına örneklerle açıklık getirdi. Gelir Vergisi Genel Tebliği'ne göre, kendi işinde çalışan, yıllık kira bedeli 2021 için büyükşehirlerde 12 bin lira, diğer yerlerde 7 bin 600 lirayı aşmayan, 2022'de büyükşehir belediye sınırları içinde kalan yerler için 16 bin lira, diğer yerler için 10 bin lirayı aşmayan küçük esnafın kazançları basit usulde tespit edilecek. İstisna kazançlar gelir vergisi beyannamesine dâhil edilmeyecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...