Tgrt Haber
Emlak - Emlak
13 Şubat 2023 - 14:19

Hasar tespit çalışmaları devam ediyor! Diyarbakır'da 195 bin konut ve iş yeri kontrol edildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Diyarbakır’da Bakanlık tarafından başlatılan hasar tespit çalışmalarında şu ana kadar 195 bin konut ve iş yerinde inceleme yapıldı.
Emlak - Emlak
12 Şubat 2023 - 10:01

Radye temel sistemi hayat kurtardı! TOKİ evleri depremde nasıl ayakta kaldı?

Kahramanmaraş’ın merkez üssü olarak tespit edildiği iki büyük depremin ardından 24 bin 617 kişi yaşamını yitirirken binlerce kişi de evsiz kaldı. Dokuz saat arayla iki deprem felaketinin yaşandığı 10 ilde TOKİ’ye ait toplam 133 bin 759 konut bulunuyor. Depremzede şehirlerin vali ve kaymakamları şiddetli sarsıntılara rağmen ayakta kalan TOKİ konutlarında yaşayanlara evlerine girebileceklerine dair yazı gönderdi.
Emlak - Emlak
08 Şubat 2023 - 15:56

Türkiye'de binalar kaç yaşında? Uzman isim anlattı: Sadece yüzde 47'si 2001 sonrası binalarda yaşıyor

Kahramanmaraş’ta başlayarak 10 ilde hissedilen depremde can kaybı 8 bini geçerken binlerce bina yerle bir oldu. Yaşananlar sonrası binaların hangi yıllarda yapıldıkları ve Türkiye’deki bina stoku yeniden gündeme geldi. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, "Hanehalklarının ancak yüzde 47,4'ü, 2001 yılı ve sonrasında inşa edilen binalarda ikamet ediyor" dedi.
Emlak - Emlak
31 Ocak 2023 - 15:21

Site aidatları iki katına çıktı! Peki, site giderleri neye göre belirleniyor? Uzman isim kalem kalem açıkladı

Özellikle sitelerde aidatlarda yaşanan yüksek artışlar kat maliklerini isyan ettirdi. Site giderlerinin yükselmesi ile beraber yöneticiler de aidatlara ardı ardına zam yapmaya başladı. Tepkilerin yükselmesini ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda Konut Politikaları ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nü kurdu. Uzmanlar ise site giderlerinde hangi kalemlerde artış yaşanabileceğini anlattı.
 - Yüzde 30 detayına dikkat!
28 Ocak 2023 - 09:33

Yeni Evim yürürlüğe girdi, tüm şartlar belli oldu! Yüzde 30'u aşan kısma devlet desteği

Orta gelirliyi ev sahibi yapma amacıyla hayata geçirilen Yeni Konut Finansman Programı'na ilişkin, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, sıfır ve yeni konut edinecekler için konut finansmanlarına katkı sağlanacak. Hazine, kampanya kapsamında ev alanlara ilk üç yılda taksitin hane halkı gelirinin yüzde 30'unu aşan kısmı kadar destek sağlayacak.
Emlak - Emlak
25 Ocak 2023 - 16:34

Uzmanlar site aidatlarına son noktayı koydu: Yetki almadan zam yapamazlar

Site aidatlarının son dönemlerde kiralara yaklaşması sonrası Çevre, Şehircilik Bakanlığı devreye girdi. Bakanlığın konuyla alakalı yeni bir birim kuracağının öğrenilmesinin hemen ardında bazı sitelerde fahiş aidat artışları geri çekildi. Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri ise kat maliklerine böyle durumlar karşısında nasıl davranmaları gerektiğine dair önerilerde bulundu. Uzmanlar site yönetimlerinin yetki almadan zam yapamayacağını ifade ediyor.
Emlak - Emlak
24 Ocak 2023 - 15:34

Aidatlar kiralara yaklaştı! Bakanlık devreye girdi, geri adım atıldı

Bir süredir apartman ve sitelerde neredeyse kiralarla aynı noktaya gelen aidatlar konusu gündemin üst sıralarında yer alıyor. Tartışmalar devam ederken uzmanlar bu konuda bakanlığın düzenlemesinin olumlu bir hava estirdiği görüşünde. Yüksek site aidatları konusunda bakanlık düzenlemesinden umutlu olduklarını dile getiren uzmanlar ve hukukçular, haksız yere yapılan aidat artışlarına karşı kat maliklerinin itiraz hakkı bulunduğunu belirtiyor.
Emlak - Emlak
23 Ocak 2023 - 17:17

Yeni Evim kampanyasına Hazine katkısı 2,75 milyar TL olacak

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan sunumda Yeni Konut Finansman Programı’na ilişkin bilgiler verildi. AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, Yeni Konut Finansman Programı ile vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olabileceğini; ilk aşamada sabit ödemeli ve 15 yıl vadeli olmasının planlandığını belirtti.
 - "Alenen vergi kaçakçılığı"
20 Ocak 2023 - 10:04

Konut kampanyasında kredi oyunu: Miktarı müteahhitler belirliyor, vatandaş kredi çekemiyor

Orta gelirliler için Yeni Evim kampanyasının açıklanmasının ardından fırsatçılar ev fiyatlarını bir gecede iki katına çıkardı. Bazı müteahhitler ise evlerin rayiç bedellerini resmi işlemlerde olduğundan çok daha düşük fiyata göstererek vatandaşın uygun kredi çekmesinin önüne geçiyor. Ayrıca çekilecek kredi miktarını kendileri ayarlayıp geri kalan parayı elden alıyor. Uzmanlar ise bu durumun alenen vergi kaçakçılığı olduğunu ifade ediyorlar.
Emlak - Emlak
18 Ocak 2023 - 16:15

Yeni Evim kredilerine hazine desteği: Ödeme kolaylığı sağlanacak

Orta gelirli vatandaşların ev sahibi olması amacıyla başlatılan ‘Yeni Evim’ kampanyasında taksitlere uygulanacak hazine desteği ödeme kolaylığı sağlıyor. Kampanya kapsamında kredi taksit ödemelerinde ilk yıl yüzde 54,62, ikinci yıl yüzde 44,43, üçüncü yıl da yüzde 33,31 oranında hazine katkısı sağlanacak. Hazine desteği kredi vadesinin son 8 yılı içerisinde taksitlere eklenerek geri alınacak.