9 Temmuz’da başlayacak Kurban Bayramı öncesi kurbanlık alımlarında vatandaşlara kritik uyarı geldi.
Veteriner Hekimler Odası dahil olmak üzere birçok uzman, hayvanları tercih ederken tüyleri parlak, kulak küpesi olanları tercih etmeleri gerektiğini vurguladı.
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Kurban Bayramı'nda kurban vecibesini yerine getirecek vatandaşların kurbanlık hayvan alırken dikkat etmeleri gerekenler konusunda uyardı.
Aksoy, 2 yıl önce uygulamaya alınan TÜRKVET sayesinde vatandaşların alacakları kurbanlığa dair bilgiyi cep telefonundan anlık olarak öğrenebileceklerini vurgulayarak, “Özellikle alacakları kurbanlıklardaki küpe numaralarını TÜRKVET mobil uygulamasını telefonlara yükleyerek, hayvanın hangi işletmede, hangi şartlarda, kaç yaşında olduğunu tespit ederler.’’ dedi.
Mehmet Aksoy ifadelerine şöyle devam etti:
Kurban kestiğimiz zaman kurban atıklarını bir çukura gömelim. Kurban kesim alanlarının dışında kurban kesmemeye çalışalım, mümkünse de kesmeyelim. Çünkü sağlıklı olan, hayvan sağlığı ve hayvan refahına uygun olan alanlarda bu işi yapmamız hem dinimizce doğru olur hem de toplum sağlığı açısından çok iyi işler yapmış oluruz. Kırklareli kıvırcığı için bu konuda zaten bir coğrafi işaret almıştık. Mümkünse bizim tüketicilerimizden Kırklareli kıvırcığından kurban kesmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü marka değeri olan bir koyun ve biz bununla ilgili ıslah çalışmalarımızı da bitirdik.
Kurban ibadetinin dini bir vecibe olduğunu belirten Aksoy, bu konuda daha duyarlı olunması gerektiğini söyledi. Aksoy, “Kurbanlık alırken pazara gittiğinizde önce pazardaki satıcının yani üreticinin gerçekten bu kurbanları kendinin üretip üretmediğini, aldığı yeri, nereden getirdiğini, kurbanların kaç yaşında olduğunu ve küpe numaralarını sistem üzerinden kontrol etmemiz gerekiyor. Bu dini bir vecibe, daha dikkatli olmamız gerekiyor. Lütfen aldığınız hayvanı TÜRKVET sistemi üzerinden kontrol edin. Eğer böyle bir imkanınız yoksa hayvan pazarlarında veteriner hekim arkadaşlarımız görevli, onlara gidip gerekli yardımı alırsınız” şeklinde konuştu.