Dünyanın en uzun yaşayan insanlarının nasıl beslendiğini biliyor muydunuz? Her gün mutlaka tükettikleri siyah fasulye ile hem daha sağlıklı hem de daha uzun bir yaşam tarzına sahip oldular. Sabah öğünlerini ağır, akşam öğünlerini de hafif yiyecekler tüketerek geçiren bu insanlar, siyah fasulye ile uzun yaşamanın sırrını çözdüler. İşte etkilerine inanamayacağınız siyah fasulye ve faydaları…
İçerdiği vitamin ve mineraller ile çok sayıda hastalığa şifa olan siyah fasulye, Türkiye’de ve birçok ülkede çeşitli şekillerde kullanılan bakliyat türlerinden biri olma özelliği taşıyor. Latin Amerika’da sıklıkla üretilen ve tüketilen bu fasulyenin, besin değerinin yüksek olması nedeniyle 7 bin yıldır tüketildiği düşünülüyor. Asya ve Afrika’da Portekizli tüccarlar tarafından keşfedilen siyah fasulye, özellikle son yıllarda sıklıkla duymaya alışacağımı bir besin olacak gibi görünüyor.
Bilimsel gıda kaynaklarında ifade edilmiş olan adı ‘Phaseolus Vulgaris’ olan siyah fasülye besin, Türkçede ise siyah fasulye olarak tanımlanıyor. Hava şartlarına dayanıklı bir yapısı olması nedeniyle çok sayıda ülkede tüketilebiliyor. A, B2, B3, B6 ve B9 vitaminleri açısından zengin olan ve birçok yemek içerisinde tercih edilerek tüketilen siyah fasulye sağlamış olduğu faydalar sayesinde son zamanların en popüler gıda maddelerinden bir olma özelliği taşıyor.
Bitki bazlı bir protein kaynağı olan siyah fasulye, lif bakımından da oldukça zengin... Beyin ve bilişsel sağlığı desteklediği belirtilen siyah fasulyenin, kolesterolün düşürülmesinde, sindirim ve bağırsak sağlığının kontrol altına alınmasında oldukça etkili olduğu belirtiliyor. Bunların yanı sıra kan şekeri düzeylerini de stabilize etmeye yardımcı oluyor. Uzun ömürlü olmalarıyla bilinen Mavi Bölge insanlarının düzenli olarak tükettiği besinler arasında yer alan siyah fasulye, genel olarak en sağlıklı gıdalardan biri olarak kabul ediliyor.
İster atıştırmalık olarak isterse öğünlere dahil edilerek tüketilebilen siyah fasulye, salata ve yemeklerinizin vazgeçilmez ürünlerinden biri haline gelebilir. Folik asit, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve çinko açısından zengin olduğu bilinen bu fasulye ile kalp krizi riskini azaltabilir, kan şekerinizi düzenleyebilirsiniz. Kemik ve eklem yapısını da güçlendirdiği bilinen siyah fasulye, düzenli tüketilmesi durumunda vücudunuzda pek çok bölgeye olumlu etkilerde bulunabiliyor.
Kalp hastalıklarına karşı oldukça etkili olduğu belirtilen siyah fasulye, insan vücudundaki kanserli hücrelerin büyümesine karşı da kalkan görevi üstleniyor. Düzenli tüketiminde kanserli hücrelerin büyümesini engellemenin yanı sıra, kan şekerini düzenlemekte, sindirim sistemini güçlendirmekte, kolesterolü düşürmekte ve kan basıncını düşürmede oldukça etkili oluyor. İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde de kilo verme sürecinde müthiş bir desteğe sahip...
Mavi Bölge olarak adlandırılan ve dünyada 5 farklı bölge olarak bilinen, Sardunya Barbagia, İç Sardunya’nın dağlık yaylaları, Yunanistan’da bir ada olan Ikaria, Kosta Rika’da Nicoya Yarım Adası, Kaliforniya’da Loma Linda ve Japonya’da Okinawa, dünyada en sık siyah fasulye tüketen bölgeleri olarak biliniyor. Bu bölgelerde yaşayan insanlar, rutin beslenme programlarına ekledikleri siyah fasulye sayesinde dünyanın en uzun ömürlü insanlar olarak tanımlanıyor.