Türkiye’ye Adana’da petrol keşfi haberleri sonrası Eskişehir’de nadir toprak elementi rezervi müjdesi geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir’in Beylikova ilçesinde çok büyük miktarda nadir toprak elementi rezervi keşfedildiğini açıklamıştı.
Bor üretiminde zirveyi yakalayan Türkiye, Çin'den sonraki 2'nci büyük rezerv olan nadir toprak elementi rezervi için Eskişehir’in Beylikova ilçesi Kızılcaören Mahallesi'nde ilk tesis için gün sayılıyor.
Keşfedilen 12 element nükleer enerji, uzay, enerji depolama, uydu haberleşme ve elektrik otomobile kadar birçok alanda Türkiye’ye büyük fayda sağlayacak.
Türkiye, Ar-Ge faaliyetleri ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak katma değerli ara-uç ürün üreterek ihracat gerçekleştiren ve dışa bağımlılığı azaltan bir ülke olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye'de bulunan madenler katma değerli uç ürün olarak ihraç edilecek. Bu kapsamda ileri teknoloji ürünlerinin üretilmesindeki temel bileşen olan nadir toprak elementlerinin üretimi yapılacak.
Rezerv miktarı açısından Çin’deki 800 milyon tonluk rezerve sahip cevher sahasından sonra dünyanın en büyük ikinci rezerv sahası olan Eskişehir Beylikova sahasında ilk etapta bin 200 ton cevherin işleneceği tesisle beraber yıllık 570 bin ton cevher işleyerek, 10 bin ton nadir toprak oksitleri, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 ton toryum üretilecek.
Ayrıştırılmadan kullanıldığında elde edilen gelirin düşük olduğu nadir toprak elementleri yüzde 99'un üzerinde saflaştırıldığında tonunun değeri 200 bin dolara kadar çıkıyor. Halkın sevinçle karşıladığı rezervde yıllık 500-570 bin tonluk üretim hedefine ulaşıldığı takdirde 100 milyar doların üstünde değerle karşılaşılacak.
Yumuşak ve kolay şekillendirilebilen yapıya sahip nadir toprak elementleri; uzay teknolojisi, havacılık, yüksek enerji fiziği alanlarında, nükleer santrallerde, ayrıca kimyasal işlemlere dayalı endüstriyel ürün elde edilmesinde kullanılacak.
Fiber optik, tıpta görüntüleme, lazer, sensör, uydu haberleşme, akıllı füzeler, yönlendirme sistemleri, X-ray görüntüleme, optik camlar, süper alaşımlar, yakıt hücreleri, bataryalar, katalizörler, petrol ve doğal gaz sondaj kuyuları, enerji depolama sistemleri, rüzgâr türbinlerinin motor ve jeneratörleri, elektrikli otomobil gibi pek çok alanda nadir toprak elementleri kullanılacak.
Kadir altınöz 3 Temmuz 2022 09:44
Bu muhteşem bir buluş inşallah bu elementlerin her birini tek tek ayrıştıracak ve kullanılabilir hale gelecek şekilde işleme tesis kurabiliriz