İçerdiği yüksek oranlı kalsiyum nedeniyle kemik ve diş sağlığı açısından önem arz eden karahindiba, çay olarak da tüketilebilen besinler arasında yer alıyor. Bir bardağı ile günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabilirsiniz.
Gün içinde tüketildiğinde vücudunuzun kalsiyum ihtiyacının yarısına yakın bir kısmını karşılamakta olan badem, E vitamini, manganez ve magnezyum açısından da oldukça zengin besinler arasında yer alıyor. Spor öncesi tüketilmesi gereken besinler arasında yer alan bir avuç bademde, 76 mg kalsiyum bulunuyor.
Kalsiyum açısından zengin olduğu bilinen besinler arasında yer alan brokoli günlük olarak tüketilmesi durumunda kemik sağlığını doğrudan olumlu etkilemektedir. Yarım fincan pişmiş brokolide 93 mg kalsiyum bulunmakta ve günlük kalsiyum ihtiyacının yarısından fazlasını karşılamaktadır.
İçerdiği yüksek oranda kalsiyum ile kemik sağlığı açısından oldukça önemli olan yoğurt, günde bir kase tüketilmesi durumunda günlük kalsiyum ihtiyacının büyük bir oranını karşılamaktadır. 1 kase yoğurtta 300 mg kalsiyum bulunmaktadır.
Süt ve süt ürünleri denince akla kalsiyum ve kemik sağlığı geliyor. Peynir de yoğurt gibi günlük tüketimine dikkat edilmesi durumunda kemik sağlığınızın dostu denebilecek kadar etkili besinlerden biri. Öyle ki 2 dilim peynirde bulunan kalsiyum miktarı 224 mg.
Yeşil sebzelerin yanı sıra süt ürünlerinde de etkisini sıklıkla gördüğümüz kalsiyum için uzmanlar çiğ süt tüketiminin önemine dikkat çekiyor. 1 bardak çiğ sütte bulunan kalsiyum oranı 300 mg ve günlük kalsiyum ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor.
1 fincanında 82 mg kalsiyum bulunan bamya, sindirimi en rahat besinler arasında yer almakta ve kemik sağlığı için de oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle uzmanlar bamya tüketimine dikkat çekmekte ve günlük kalsiyum ihtiyacının bamya ile karşılanabileceğinin altını çizmektedir.
Güçlü kalsiyum kaynakları arasında yer alan incir, kalori ve fruktoz içeriği nedeniyle çok fazla tüketilmemesi gerekmektedir. Fakat günde 1-2 adet tüketilen incir, günlük kalsiyum ihtiyacını güzel bir şekilde karşılayacaktır.
Kalp sağlığı açısından oldukça önemli besinler arasında yer alan su teresi, kalsiyum açısından da zengindir. Bu nedenle kemik sağlığını da yüksek oranda sağlamaktadır. 1 fincan su teresinde 41 mg kalsiyum bulunmaktadır.
Sütten daha fazla kalsiyum içerdiği söylenen kale lahanası, uzmanlar tarafından tavsiye edilen kalsiyum deposu besinler arasında yer alıyor. Kemik ve diş sağlığı açısından oldukça önemli olan kale lahanasının pişirilerek tüketilmesi gerekiyor. 1 fincan pişirilmiş kale lahanası, 245 mg kalsiyum içeriyor.
Fasulye ya da akrabası olan maş, bezelye ve börülce gibi fasulyegillerin hepsi, yoğun miktarda kalsiyum içeriyor. Aynı şekilde mercimekgiller ailesinde de kalsiyum yüksek oranda bulunuyor. Bu besinlerin günlük tüketimi, kemik sağlığı açısından önemli olduğu için uzmanlar tarafından önerilen besinler arasında yer alıyor.
Demir açısından da oldukça zengin olduğu bilinen ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler grubunda yer alıyor ve bu da kalsiyum açısından zengin besinler içinde olduğu anlamına geliyor. Özellikle yoğurt ile tüketiminde kalsiyum seviyesi iki katına kadar çıkabiliyor.
Sebzeler, günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanabilmesi açısından oldukça önemli bir yer teşkil ediyır. Özellikle yeşil ve posası bol olan sebzelerde (karnabahar, lahana, pazı gibi) kalsiyum yüksek oranda bulunuyor. Kemik sağlığı açısından önemli bu besinlerin tüketimi, uzmanlar tarafından sıklıkla öneriliyor.
Önemli ölçüde kalsiyum içeren besinlerden bir diğeri de şalgam… Suyunu da tüketebileceğiniz şalgam ile günlük kalsiyum ihtiyacınızın büyük bir oranını karşılayabilirsiniz.
Daha çok içerdiği omega 3 nedeniyle uzmanlar tarafından sıklıkla önerilmekte olan keten tohumu, kalsiyum açısından da oldukça zengin besinler arasında yer alıyor. Salata ve yoğurt ile tüketilebilecek bir besin maddesi olan keten tohumunu günde 4-5 yemek kaşığı tüketerek günlük kalsiyum ihtiyacınızın yüzde 20’sine yakın bir kısmını karşılayabilirsiniz.