Güçlü kemikler için yeterli miktarda kalsiyum alımının önemli olduğu artık herkesçe biliniyor. Peki, yumurta kabuğunun %95’inin kalsiyum olduğunu biliyor muydunuz?
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
1
Güçlü kemikler için yeterli miktarda kalsiyum alımının önemli olduğu artık herkesçe biliniyor. Peki, yumurta kabuğunun %95’inin kalsiyum olduğunu biliyor muydunuz?
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
2
Uzmanlar, yumurta kabuğunun faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattılar.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
3
Güçlü kemik oluşumu için kalsiyumun yanı sıra D vitamini, K vitamini.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
4
Folik asit - B vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, omega 3 yağ asiti, protein ve egzersiz de kemik gelişimi için gereklidir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
5
Kemiklerin yapısında bulunan kalsiyumun bilinen en iyi kaynakları süt ve süt ürünleridir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
6
Yetişkin bireylerde günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg kadardır.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
7
Besinlerimiz ile aldığımız kalsiyumun ancak %30-40’ı emilebilmektedir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
8
Günlük 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketimi kalsiyum ihtiyacımızı karşılamaktadır.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
9
Yumurta kabuğunda 27 besin öğesi bulunuyor
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
10
Yumurta kabuğunda ayrıca magnezyum, bor, bakır, demir, manganez, molibden, kükürt, silikon, çinko vb. 27 besin öğesi bulunmaktadır.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
11
Bu bileşim insan kemik ve diş yapısı bileşimine çok benzemektedir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
12
Yumurta kabuğu kalsiyumu ve D3 vitamini takviyesiyle yapılan çalışmalarda kemik yoğunluğu ölçümlerinde artışlar gözlemlenmiştir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
13
Bu nedenle de osteoporoz (kemik erimesi hastalığı ) riskini azaltmaya yardımcı, iyi bir kalsiyum kaynağı olarak güvenli bir şekilde günlük beslenmeye eklenebilir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
14
Nasıl tüketilmeli?
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
15
Kuş (tavuk) doğru beslenmezse ihtiyacımız olan besin öğelerini yumurta kabuğundan alamayız.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
16
Bu yüzden serbest gezinen kuşların veya sertifikalı organik her türlü yumurta kabuğu (tavuk, kaz, ördek) kullanılmalıdır.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
17
Salmonella bakterisi riski için iyi kaynatılmış olan yumurta kabuğu, kurutulup blenderla toz haline getirildikten sonra tüketilebilir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
18
Elde ettiğiniz yumurta kabuğu tozunu saklamak isterseniz serin ve kuru bir yerde, cam bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
19
Orta boy yumurta kabuğundan yaklaşık 1 çay kaşığı yumurta tozu elde edilebilir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
20
Bu da yaklaşık 800 mg kalsiyum içermekte olup yetişkin bir birey için besinlerden alınan kalsiyumun miktarına göre ilave olarak kullanılabilir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
21
Kalsiyumun fazla alınması kas kramplarına sebep olabilir. Bu yüzden dikkatli kullanılmalı ve mutlaka potasyum kaynağı muz gibi besinlerin tüketimi de ihmal edilmemelidir