Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
24 Mart 2016 10:56

TSK’nın gözbebeği ‘poyraz ve fırtına’, düşmana korku salıyor

TSK'nın gözbebeği olan ve tamamı yerli imkanlarla Sakarya’da üretilen, ‘Poyraz Mühimmat Aracı’, düşmanın korkulu rüyası ‘Fırtına Öbüsleri’ne kesintisiz güç sağlıyor.

TSK’nın gözbebeği ‘poyraz ve fırtına’, düşmana korku salıyor
tsk,obüs,düşman,poyraz,fırtına,

TSK'nın modern 'Seyit Onbaşısı' olarak adlandırılan ‘Poyraz Mühimmat Aracı’, ‘Fırtına Obüsü’ne bir tanesininin ağırlığı 60 kilogram olan 48 adet topu 20 dakikada yüklüyor. Bu işlem el ile yapıldığında ise 3 saatlik bir zaman kaybı ortaya çıkıyor.
Sakarya’nın Arifiye ilçesinde bulunan 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında yerli imkanlarla üretilen ‘Poyraz Mühimmat Aracı’, manevra kabiliyeti ve yüksek teknolojik özellikleriyle düşmanın adeta korkulu rüyası olan ‘Fırtına Obüslerine’ her türlü doğa ve arazi şartlarında kesintisiz güç sağlıyor.
FIRTINA’NIN ÜRETİMİ TAMAMLANDI, BANTTA POYRAZ VAR 
Prototipin imalatı 2001 yılında tamamlanarak, 2002 yılında seri imalatına geçilen Fırtına Obüsü’nün üretim aşaması 2014 yılında tamamlandı. Askeri birliklere gönderilen Fırtına Obüsleri bir çok başarılı operasyonda da kullanıldı. Fırtına Obüsleri’nin ardından ise şimdilerde 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında ‘Poyraz Mühimmat Aracı’nın heyecanı yaşanıyor. Yine projesinden, paletlerine, namlusundan, en ufak kontrol mekanizmasına kadar yerli imkanlar ile üretilen Poyraz’ın yapım aşamasını İhlas Haber Ajansı görüntüledi. Avrupa’nın bir çok ülkesinde bile bulunmayan teknik imkanlara sahip olan 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında üretilen ‘Poyraz Mühimmat Aracı’nın görevi, Fırtına Obüsü’nün sahip olduğu üstün ateş gücüne her türlü arazide kesintisiz olarak devam etmesi için gerekli mühimmat ve ikmal desteğini el değmeden sağlamak.
FIRTINA’DAN KAZANILAN BİLGİ VE TECRÜBE, POYRAZ’A İLMEK İLMEK İŞLENİYOR 
Prototipin imalatı 2013 yılında tamamlanarak seri imalatına geçilen Poyraz’ın içerisinde kullanılacak mühimmat transfer sistemi ASELSAN tarafından üretiliyor. Merkezde, Fırtına Obüsü imalatından elde edilen tecrübe ve bilgi, Poyraz Mühimmat Aracı’na adeta ilmek ilmek işleniyor. Gövde ve kuleye ait bin 899 adet parçanın kaynakla birleştirilmesiyle meydana gelen ana yapı üzerinde 2 bin 214 farklı noktadan üç boyutlu ölçümleri gerçekleştiriliyor. Kaynaklı imalatı tamamlanan gövde ve kule radyografik muayeneye tutulmasının ardından alt sistem montajları tamamlanıyor ve Mühimmat Transfer Sisteminin monte edilmesiyle montajı tamamlanıyor.
MODERN ‘SEYİT ONBAŞI’ 
Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki özel olarak eğitilmiş kalite kontrol personeli tarafından test edilen ve ‘Modern Seyit Onbaşı’ olarak adlandırılan Poyraz Mühimmat Aracı, tüm aşamaları başarıyla geçmesinin ardından merkezde bulunan dünya standartlarındaki pistte test ediliyor. 96 adet 155 milimetrelik her türlü NATO mühimmatını taşıyabilecek şekilde üretilen Poyraz, mühimmatları Fırtına obüsüne 20 dakikada el değmeden aktarıyor. Mermileri otomatik, barutları ise yarı otomatik olarak aktaran Poyraz, 50 ton muharebe ağırlığıyla, 750 beygir gücündeki motoruyla her türlü arazi şartlarında görevini başarıyla yapıyor. Yaklaşık 360 kilometre hareket sığasına sahip olan Poyraz, gerektiği durumlarda ise sis salarak kendisini kamufle ediyor.
FIRTINA VE POYRAZ’DAN NEFES KESEN GÖSTERİ 
Poyraz Mühimmat Aracı’nın nasıl kullanılacağı da, teslim edilecek askeri birliklerden gelen personele 1'inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında gösteriliyor. Üretimin tamamlanmasının ardından pistte her seferinde nefes kesen gösteriler gerçekleşiyor. En dik yokuşlardan bile başarı ile çıkan Poyraz ve Fırtına, su içinde zorlanmadan ilerliyor. En hızlı olduğu anda bile anında frenleme sistemine sahip olan iki askeri araç, zorlu arazi şartlarında başarı ile görev yapıyor.
EMEKLİ TUĞGENERAL ERENEL; "BU OBÜSLER TÜRKİYE'NİN GÖZBEBEĞİDİR" 
Yapım aşamasında görüntülenen obüsleri anlatan Emekli Tuğgeneral ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü ve İş Sağlığı ve Güvenliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fahri Erenel; "Türk Silahlı Kuvvetleri geliştirdiği bu her iki 155 mm.lik obüsle bu alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer almaktadır. Bunların her ikisi ile yükleme aracı Türk savunma sanayinin ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin tasarım ve geliştirme alanında örnek projeleridir. Birçok dünya ülkesi tarafından da bu projelerin nasıl geliştirildiği, nasıl tasarlandığı örnek alınmaktadır. Panter olsun Fırtına olsun son geliştirilen Poyraz mühimmat yükleme aracı olsun bunlar Türkiye’nin aynı zamanda yurtdışına satış imkanlarını, ihracat imkanlarını da arttıracak son derece önemli göz bebeği ürünlerdir" dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...