Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 Mart 2014 14:38

Süleyman Şah Türbesi vatan toprağıyla onarıldı

Süleyman Şah Türbesi'nin, 6 yıl önce ülkeden gönderilen malzemelerle yaklaşık 4,2 milyon liraya onarıldığı belirtildi.

Süleyman Şah Türbesi vatan toprağıyla onarıldı
süleyman şah türbesi,türkiye,gönderilen malzemeler,vatan toprağı,

Türkiye'nin sınırları dışındaki tek toprağı Süleyman Şah Türbesi'nin, 6 yıl önce ülkeden gönderilen malzemelerle yaklaşık 4,2 milyon liraya onarıldığı belirtildi. AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi Süleyman Şah'ın, Suriye'deki Cafer Kalesi'ndeki türbesi, su altında kalma tehlikesi nedeniyle 1973'de Halep'e bağlı Karakozak köyüne taşındı. Bölgeye yapılan Teşrin Barajı'ndan dolayı yeniden su altında kalma tehlikesi ortaya çıkınca türbenin Türkiye'ye taşınması gündeme geldi. Suriye ile Türkiye arasındaki anlaşma üzerine türbenin yerinde kalması ve tahkimat yapılarak sağlamlaştırılması kararlaştırıldı.
Bunun üzerine dönemin Devlet Su İşleri Genel (DSİ) Müdürü Veysel Eroğlu'nu talimatıyla 2004'de türbede koruma çalışması başlatıldı. Suriye'nin bürokratik işlemleri geciktirmesi nedeniyle onarım çalışmalarına 2008'de başlandı ve aynı yıl tamamlandı. Türbenin baraj suyundan etkilenmemesi için çevreye ''sızdırmazlık ve iksa kazık perde duvar'' çalışması yapıldı. Ayrıca, bahçe duvarına taş kaplama ve demir korkuluk monte edildi. Çalışmalar kapsamında türbe arazisine modern bir bina inşa edildi. Türbedeki çalışmalar ise 4,2 milyon liraya mal oldu.
Onarımı yapan firmanın genel müdürü Serdar Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, o dönem Suriye'ye giriş ve çıkışlarda bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Türkiye'den gidecek ve Suriye'den alınacak malzemelerin protokolle belirlendiğini anımsatan Yıldız, "Çalışmalarda kullandığımız çim, ağaç, çimento, mermer gibi malzemeleri Türkiye'den götürdük. Giriş ve çıkışı da Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan yaptık. Suriye yönetimi bazı iş makinelerini kullanmamıza izin vermedi. Mecburen kendilerinin çok eski makineleriyle iş yaptık" dedi. Yıldız, ülke toprağının bir santimetresinin dahi kaybolmaması için sınır hattını belirleyen koordinatların çıkarıldığını dile getirdi.  
Türbeyi aslına uygun onardıklarını aktaran Yıldız, "Dökülen mermer kaplamalar yenilendi. Ayrıca iç mekanda düzenleme yaptık. Sandukaların olduğu bölge iyileştirildikten sonra örtüleri de değiştirildi. Bunun yanında Süleyman Şah'ın temsili bir rölyefi yapıldı" diye konuştu. Yıldız, Türkiye'nin yurt dışındaki tek toprak parçasında yaptıkları çalışmanın kendilerini onurlandırdığını kaydetti.  
Türbedeki çalışmalarda hassasiyet ve özen gösterdiklerini belirten Yıldız, "Ecdat yadigarı' düşüncesiyle hareket ettik. Firma olarak bizim için her iş önemlidir ama bu türbenin onarını çok daha önemliydi. Manevi olarak bizi tatmin eden bir çalışmaya imza attık. Çünkü burası ülkemizin dışında bayrağımızın dalgalandığı tek yer" ifadelerini kullandı.
Yıldız, onarımın ardından türbenin çok sayıda ziyaretçiyi ağırladığını sözlerine ekledi.
Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin dedesi olan Süleyman Şah'ın türbesi Suriye'de Halep ili sınırları içerisindeki Karakozak köyünde bulunuyor. Türbe, Türk toprağı olarak kabul ediliyor.
Fransa ile Türkiye arasında 1921 yılında yapılan Ankara Antlaşması uyarınca Suriye'deki bu bölge Türk toprağı olarak kabul edilmiş, Süleyman Şah Türbesi'nde Türk askerlerinin nöbet tutmasına karar verilmişti. Süleyman Şah Türbesi, Türkiye'nin sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olma özelliği taşıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...