Tgrt Haber
29 Ekim 2014 07:53

Peşmerge konvoyu Habur'dan yurda giriş yaptı

IKBY'nin, Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine göndereceği bir grup peşmerge, uçakla Şanlıurfa'ya geldi. Karayoluyla gelen konvoy ise Habur Sınır Kapısı'ndan yurda giriş yaptı.

Peşmerge konvoyu Habur'dan yurda giriş yaptı
Peşmerge, Habur, kobani, suriye, türkiye,

Uluslararası Erbil Havaalanı'ndan Türkiye'ye geçen  peşmerge güçlerini taşıyan özel uçak, saat 01.15'te GAP Havaalanı'na indi. Bir süre havaalanında bekleyenpeşmerge güçlerinin otobüslerle Suruç'a hareket etmesi bekleniyor. Polis, havaalanı ve yol güzergahında geniş güvenlik önlemi aldı.  Peşmerge güçleri, kendileri için apronda bekletilen otobüslere  geçti. Havalanı içi ve çevresinde geniş güvenlik önlemi alan polis, basın mensuplarının bölgeye girmesine izin vermedi. Daha sonra 6 midibüse bindirilen bir grup peşmerge, Kobani'ye geçmek üzere Suruç ilçesine hareket etti. Konvoyu takip eden gazetecilere ise izin verilmedi.
Konvoy Habur'dan yurda giriş yaptı
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) ilçesine gönderdiği ağır silahlı Peşmerge konvoyu yurda giriş yaptı. IKBY tarafından Kobani'ye gönderilen ve Irak'ın Erbil kentinden hareket eden ağır silahlı Peşmerge güçleri, Şırnak'ın Silopi İlçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'na geldi. Sınır kapısındaki işlemin ardından Peşmerge güçleri, polis ve jandarma ekiplerinin aldığı güvenlik önlemi altında Suruç'a gitmek üzere Silopi ilçesine doğru yola çıktı. Çıkış sırasında sınır kapısında bekleyen bir grup, Peşmergelere sevgi gösterisinde bulundu.
Biri ambulans 38 aracın yer aldığı konvoyun, Silopi, Cizre, Nusaybin, Kızıltepe, Viranşehir ve Şanlıurfa üzerinden Suruç'a, buradan da Mürşitpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin Kobani ilçesine ulaşması bekleniyor. Peşmerge birliklerinin araçlarında doçka, katyuşa füzesi ve havan topunun da aralarında bulunduğu çok sayıda mühimmatın taşındığı bildirildi. IKBY Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, giden Peşmergelerin, Kobani'deki Halk Savunma Birliklerine (YPG) daha çok lojistik destek vereceğini ifade etmişti.
Peşmergenin Erbil'den hareketi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamasının ardından gerçekleşmişti. Çavuşoğlu, Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve IKBY arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Peşmerge'nin geçiş sürecinin geciktiğine işaret etmişti. Permerge güçlerinin daha fazla güvenlik gücü göndermek istediğini ancak PYD'nin buna karşı çıktığını dile getiren Çavuşoğlu, Kobani'ye gidecek Peşmerge sayısının başlangıçta 2 bin olduğunu, daha sonra 200'e, son olarak da 150 civarına düşürüldüğünü hatırlatmıştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...