Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Kasım 2014 17:59

'Yargı Paketi'nden iki düzenleme çıkarıldı

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen "yargı paketi"ndeki iki düzenlemeden vazgeçildi. Adli yıl açılış törenlerinin kaldırılmasına ilişkin madde ise uzun tartışmalardan sonra kabul edildi.

'Yargı Paketi'nden iki düzenleme çıkarıldı
tbmm, yargı paketi, düzenleme,

TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen teklifle, "Noterlerin, MİT ve Emniyet gibi istihbarat birimlerine istediği bilgi ve belgeleri vermesine yol açabileceği ifade edilen düzenleme" ile "idari yargıda görev yapan hakim ve savcıların hukuk fakültelerine sınavsız olarak yerleştirilmeleri" düzenlemesinden vazgeçildi; ancak 'adli yıl açılış törenlerinin kaldırılmasına" ilişkin madde, uzun süre tartışıldıktan sonra kabul edildi. Komisyon, görüşülmesine dün başlanan; aramalarda "kuvvetli şüphe" şartını "makul şüphe"ye dönüştüren, hakim ve savcıların ücretlerinde artış düzenleyen, Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayısını artıran, Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin müzakerelerine devam etti.  Teklifin, noterlerin, MİT ve Emniyet gibi istihbarat birimlerine istediği bilgi ve belgeleri vermesine yol açabileceği ifade edilen düzenlemesi uzun süre tartışıldı. Müzakerelerin ardından bu düzenleme önergeyle tekliften çıkarıldı.

Muhalefet milletvekilleri, teklifin 7. maddesinde düzenlenen "idari yargıda 5 yıl süreyle görev yapan hakim ve savcıların hukuk fakültelerine sınavsız olarak yerleştirilmeleri" düzenlemesine de karşı çıktı.

Eleştirileri yanıt veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu maddenin, bu kadar eleştiriyi hak eden düzenleme olmadığını belirterek, "Hukuk fakültesine devam zorunlu değil. İdari yargıda görev yapan ve hukuk fakültesi mezunu olmayan idari yargı hakim sayısı 440. Danıştay'da tetkik hakimi 153 kişi, bakanlık merkezinde 4 kişi, Anayasa Mahkemesi'nde bir kişi, HSYK'da 4 kişi olmak üzere toplam 602 kişi hukuk fakültesi mezunu değil. Toplam bin 464 kişinin 602'si hukuk fakültesi mezunu değil. Bunların çoğu yaşlı olanlar; çünkü eskiden hukuk, siyasal ya da iktisat ayırımı yapılmıyordu. Yeniler arasında kota olduğu için bu sayı oldukça az. Hukuk fakültesini tercih edecek öğrencilerin hakkı da yenmeyecek bu düzenleme ile" diye konuştu.

Müzakerelerin ardından 7. madde önergeyle tekliften çıkarıldı.

Cumhurbaşkanın hırslarına katkı sağlamamız doğru değildir

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, teklifle adli yıl açılış töreninin kaldırılmasına karşı çıktı.

Barolar Birliği Başkanı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yaşanan tartışmalı toplantıdan sonra bu düzenlemenin getirilmesinin yanlış olduğunu iddia eden Öztürk, "Cumhurbaşkanı'nın hırsları vardır ve bizim de onun bu engellenemeyen hırslarına katkı sağlamamız doğru değildir" dedi.

Öztürk, "Bir kanunu değiştiriyorsunuz ve buna reform diyorsunuz. Daha sonra onu gene değiştiriyorsunuz ve ona da reform diyorsunuz" diye konuştu. Öztürk, Bakan Bozdağ'a yönelik olarak, "Bazen öyle şeyler anlatıyorsunuz ki ben bile inanıyorum" diye espri yaptı.

Bakan Bozdağ, CHP'li Öztürk'ün, "AK Parti'nin yargıda kadrolaştığına" ilişkin sözlerine, "12 yıldır iktidardayız. Yargıda atamalar yapılıyor. Bugün yargıdaki fotoğraf, sizi tekzip ediyor. Bizim kadrolaşma içinde olmamız mümkün değil. Biz hukuk devletine sahip çıkıyoruz" yanıtını verdi.

Öztürk, Bakan Bozdağ'a yönelik, "Cemaatle olan kavganızda size başarılar diliyorum, ben seyirciyim" sözlerini kullandı.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, adli yılın açılış törenlerinin kaldırılmasına karşı çıkarak, "O sesi keserseniz yargının, sistem içindeki fonksiyonunu ortadan kaldırmış olursunuz, bunu kaldırınca da o sistem, demokratik bir sistem olmaz. Komisyon bir kişinin direktifi ile bu maddeyi görüşüyor. Bunu kaleme alanların da isteyerek kaleme aldığını zannetmiyorum. Cumhurbaşkanı ve Barolar Birliği Başkanı ömür boyu bu görevlerde kalmayacak ama Türkiye ömür boyu kalacak ve bu da demokratik sistemlerle olacak. Tek adam yönetimi eğilimine kapı açacak uygulamalardan vazgeçmek gerekiyor. O yüzden bu madde çıksın" diye konuştu.

AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, adli yıl açılış toplantısını kaldırmadıklarını, toplantının yasal dayanağını kaldırdıklarını belirtti.

Yargıtay, törenin kaldırılmasına karşı çıktı

Yargıtay 5. Ceza Dairesi üyesi Dursun Altınöz, adli yıl törenlerinin 1943'ten bu yana yapıldığını, 1973 yılından bu yana da yasal dayanağının olduğunu belirterek, "Bu devlet geleneğinin sürmesini istiyoruz. İçeriği ile farklı şeyler söylenebilir. Nahoş olaylar varsa bunlar ayrıca değerlendirilebilir ama bu, törenin yasal hükmünün kaldırılmasının gerekçesi olamaz" dedi.

Adalet Bakanı Bozdağ, adli yıl açılış törenlerinin yasal dayanağının kaldırılmasının, bundan sonra bu törenlerin yapılmasına engel olmadığını belirterek, "Bu törenler, yasa olmadan da yapılabilir. Türkiye'nin her yerinde Barolar Birliği, Başsavcılıklar, Adalet Komisyonları bu tür etkinlikler düzenleyebilir" dedi.

 Tartışmaların ardından 10. madde kabul edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...