Tgrt Haber
09 Şubat 2015 14:09

'Göz yaşartıcı gazların sağlığa zararı olmadığı belgelenmiştir'

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Kullanılan göz yaşartıcı gazlar, uluslararası standartlarda olup, insan sağlığına zararının bulunmadığı laboratuvar raporlarıyla da belgelenmiştir" ifadeleri kullanıldı.

'Göz yaşartıcı gazların sağlığa zararı olmadığı belgelenmiştir'
gözyaşartıcı gaz, sağlık,

Emniyet Genel Müdürlüğünden, "2014 yılında güvenlik güçlerince kullanılan biber gazından dolayı 8 kişinin hayatını kaybettiği, 453 kişinin de yaralandığı" yönündeki iddiaları içeren haberlere ilişkin basın açıklaması yapıldı.
Açıklamada, ilgili kanuna aykırı yapılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kamu düzeninin bozulması, çevreye ve vatandaşlara zarar verilmesi, eylemlere katılmayan vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini engelleyen saldırı ve şiddet içermesi ile barışçıl amaç güdülmemesi nedenleriyle yapılan tüm ikaz ve uyarılara rağmen saldırgan tutum ve davranışların devam etmesi üzerine, son çare olarak direnci kıracak ve şiddeti engelleyecek ölçüde kademeli olarak orantılı güç kullanıldığı belirtildi.
Bu güç kullanma içerisinde, göz yaşartıcı gazların da yer aldığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Kullanılan göz yaşartıcı gazlar, uluslararası standartlarda olup, insan sağlığına zararının bulunmadığı laboratuvar raporlarıyla da belgelenmiştir. 2014 yılı içerisinde, iddia edildiği gibi, güvenlik güçlerimizce kullanılan göz yaşartıcı gazdan etkilenerek hayatını kaybeden vatandaşımız bulunmamaktadır. Ancak, göz yaşartıcı gaz fişeği kapsülünün çarpması sonucu hayatını kaybetmiş olabileceği değerlendirilen bir vatandaşımız bulunmaktadır. Konuya ilişkin yargılama süreci devam etmektedir. Ayrıca, vatandaşlarımızın gazdan etkilenerek yaralandığına ilişkin sağlık birimlerine ve Kurumumuza herhangi bir bilgi intikal etmemiştir. Açıklanan nedenlerle, söz konusu haberlerde yer alan göz yaşartıcı gazlarla ilgili iddialar gerçeği yansıtmamaktadır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...