Tgrt Haber
07 Temmuz 2015 13:05

Yağışlar arıcıları olumsuz etkiledi

Karadeniz Bölgesi'nde yağışlı geçen hava şartları arı yetiştiricilerini de olumsuz etkiledi.

Yağışlar arıcıları olumsuz etkiledi
Arı Yetiştiricileri, arıcılar, Karadeniz Bölgesi

Bal üretimi için kredi alan üreticiler bu yıl kredinin ertelenmesini isterken, Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, Giresun’da 800 tane kestane balı yetiştiren ailenin şuan kovan başına 1 kilo balının bulunmadığını söyledi.
Arıcıların üretime yönelik sıkıntılarını dile getiren Birlik Başkanı Kubilay Elevli “Bal üretiminin düşük olma nedeni malum olduğu gibi nisan ayından bugüne Giresun’un sürekli yağış alması. Karadeniz’de tüm sahil boyunca kestane balının yüzde 80 ve yüzde 90 rekolte kaybı var. Bizler bu nokta içerisinde sabırla bekledik. Bu saate kadar ama kestane olmayınca arıcılarımızı iç bölgeye sevk etmeye çalışıyoruz fakat hemen yanımızda ki bölgeler de de aşırı konaklama sorunu var“ dedi.
Kredi kullanan arıcıların bal üretimi olmaması nedeniyle ödeme sorunu yaşadığını da belirten Birlik Başkanı Elevli “Birlik üyelerimizden kestaneye giden 800 tanesinin 700 tanesi Tarım Kredi Kooperatifleri veya Ziraat Bankalarından tarımsal kredi kullanmaktadır. Bizler üyelerimize SMS yolu ile ulaştık, bulundukları bölgeler de bireysel olarak Kaymakamlıklara başvurup Afet Komisyonları'nın kurulması ve afet komisyonları ile beraber en azından bankadaki kredilerin bir yıl ertelenmesini ve kestane balı üreten arıcılarımızın afet kapsamına alınmasını istiyoruz. Bu da doğal hakkımız çünkü afet kapsamına baktığımız zaman doğal olaylardan dolayı aşırı yağmur, aşırı kuraklık ta bir afettir. Afette diyor ki en az yüzde 30 ürün kaybı gerekiyor. Bizde yüzde 90, yüzde 100 ürün kayıpları var ve bugün ciddi anlamda Türkiye’de özelle Karadeniz Bölgesi'nde kestane balı rekoltesinde korkunç derecede bir düşüş var ve rekoltede yüzde 80-90 bir düşüş var. Bu zararın en azından kaybolması için kredi borçlarının ertelenmesi ve afet kapsamına alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...