Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 Ağustos 2017 10:35

1.2 tonluk dana görenleri şaşkına çeviriyor

Bu dana diğerlerinin 2 katı yem tüketiyor

1.2 tonluk dana görenleri şaşkına çeviriyor
1.2 ton dana,,büyük dana,,büyükbaş

Eskişehir'de Kurban Bayramı öncesi satışa çıkarılan 1.2 tonluk “simental" cinsi dev dana, görenleri şaşkına çeviriyor. 
Kurban Bayramına az bir süre kala satışa çıkarılmaya başlayan hayvanlar, alıcılarını bulmaya başladı. Eskişehir'in Odunpazarı ilçesine bağlı Çavlum Mahallesinde bulunan bir çiftlikte yetiştirilen ve 1.2 ton ağırlığına ulaşan dev dana, 19 bin TL'ye satıldı. Çiftlikte bulunan diğer hayvanların aksine yaklaşık günde 15 kilogram yem tüketen dana, görenleri de adeta kendisine hayran bırakıyor. Elinde bin 200'e yakın büyükbaş hayvan bulundurduğunu söyleyen Çiftlik Müdürü Abdullah Türkmen, 150 tanesinin bu kilolara yakın olduğunu söyledi.

"Bu işi yapanlar bilir bakımları oldukça zor"
Kilosu 1.2 tona ulaşan dananın bakımının zor olduğunu ifade eden Tükrmen, "Biz bu danayı ilk önce biraz iri olmasından dolayı otlatmak zorunda kaldık. Hayvan baharını aldıktan sonra yem yedirerek bu hale getirdik. Tabii biraz bakımı zor oluyor, ama bakınca da oluyor. Sıkıntı olmuyor. Hayvanın cinsiyle de alakalı bir durum bu. Elimde bu çeşit 150 tane daha 800 ile bin kilogram arasında 150 tane daha hayvan var. Bu işi yapanlar bilir bakımları oldukça zor. Herhangi bir yerden temin edemeyeceğiniz malzemeniz yoksa tabii ki oldukça zor oluyor. Ama kırsal kesimde yaşıyorsanız ve temin edebiliyorsanız biraz daha diğer taraflara göre daha iyi oluyor" dedi.

"Görenler çok şaşırıp ‘Nasıl beslediniz?’ diye soruyorlar"
Dev tosunu görenlerin çok şaşırdığını belirten Türkmen, diğer hayvanlara göre çok daha fazla yem yediğini aktararak, "Tabii ki görenler çok şaşırıyor. ‘Nasıl beslediniz?’ diye soruyorlar. Bunun bakım süreci ilk 2 ay oldukça zorlanıyorsunuz hayvanları beslemek için. Alıştıktan sonra oluyor. Bu hayvanların normal bir hayvandan daha fazla yediğini biliyoruz. Biz de ona göre düzenleyip yemini yediriyoruz. Normal bir hayvan 8 kilogram yiyorken o hayvan 10 kilogram sade yem yiyor. Karışım haline getirildiğinde bu rakam ortalama 15 kilogram sadece bir öğünde yem yiyor" şeklinde konuştu.

"Fiyatlar Kurban Bayramı yaklaşınca belirlenecektir"
Hayvanını biraz ucuza sattığını ama hakkını aldığını söyleyen Türkmen, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Dediğim gibi satıcı ile alıcı arasında bir pazarlık bu. Bu hayvanı sattığımda biraz ucuza sattım. Ama hakkını alarak sattım. Çok ucuz olduğuna inanmıyorum ya da inanmak istemiyorum. Perakende satışlarda bunların satışı İnşallah iyi olacak hem satıcı hem de alıcı için. Bir orta yol bulunup halledilebilir. Şu anda istediğimiz rakamların tabii ki üretici olarak söylemek gerekirse ikinci şahısların ortaya girmeden gayet iyi bir şekilde gideceğine ve tüketicinin de bunu karşılayacağını umuyoruz. Kurban piyasasında da her satıcı umduğunu bulmak ister. Şu anda tam bir satış gerçekleşmese de fiyatlar Kurban Bayramı yaklaşınca daha belirgin hale gelecektir."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...