Tgrt Haber
14 Temmuz 2021 13:51

15 Temmuz günü ne oldu? Saat saat 15 Temmuz Darbe Girişimi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü yaklaşırken akıllara ‘’15 Temmuz nedir? 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü önemi nedir? 15 Temmuz’da ne oldu?’’ soruları gündeme geldi.

15 Temmuz günü ne oldu? Saat saat 15 Temmuz Darbe Girişimi
15 temmuz,15 temmuz demokrasi ve milli birlik günü,15 temmuz gecesi,15 temmuz darbe girişimi

Fetullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) düzenlenen 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden altı sene geçti. Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin ardından her sene 15 Temmuz günü "Demokrasi ve Milli Birlik Günü" olarak anılıyor. Tüm Türkiye’nin tek çatı altında toplandığı 15 Temmuz gününün anlam ve önemini, yaşananları ve merak edilenleri derledik.

15 TEMMUZ'DA NE OLDU

Türkiye'de hep hatırlanacak tarihlerden biri olan 15 Temmuz 2016 tarihinde Fetullahçı Terör Örgütü tarafından demokrasiye karşı darbe girişiminde bulunuldu. 15 Temmuz 2016 gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bulunan ve kendilerini "Yurtta Sulh Konseyi" olarak tanımlayan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu askerler tarafından darbe yapılmaya çalışıldı. Darbe girişimine karşı Türk Halkı, demokrasiye sahip çıkmak için sokaklara döküldü. 15 Temmuz darbe girişimi, Türk halkının cumhuriyet ve demokrasinin yanında yer alması ve gösterdiği cesur direniş sonucu başarısızlıkla sonuçlandı. Darbe girişimi yaklaşık 21 saat sonucunda bastırıldı.

15 Temmuz günü ne oldu? Saat saat 15 Temmuz Darbe Girişimi

FETÖ NEDİR?

ABD’de bulunan Fetullah Gülen’in önderliğinde Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), 1970’li yıllarda eğitim alanında faaliyet gösteren bir hareket olarak oluşmaya başladı. Kendini eğitim sağlayan bir oluşum olarak tanımlayan Fetullahçı Terör Örgütü üyeleri de kendilerini yurt dışında barış gönüllüsü ve eğitim veren insanlar olarak gösterdiler.

Fakat örgüt araştırıldığında, Türkiye başta olmak üzere diğer ülkelerde yargı, ordu, güvenlik, istihbarat ve bürokrasi gibi kritik devlet kurumlarına sızan FETÖ üyelerinin gerçek kimliklerini sakladıkları ve bunun yerine sağcı, solcu, liberal ve dindar gibi farklı kimliklere büründükleri anlaşılıyor. Bu durum kendini faaliyet gösterdiği ülkelerde “Hizmet Hareketi” olarak tanıtan örgütün gerçek amacının ne olduğunu açığa çıkarıyor.

FETÖ'NÜN AMACI NE?

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), meslek örgütü, okul, eğitim-kültür merkezi veya sivil toplum örgütü gibi faaliyetlerde bulunarak devletin kontrolünü ele geçirmeyi amaçlamıştır. Stratejik kuruluşların içine sızan FETÖ, sapkın dini ideolojileri çerçevesinde, hedeflerine ulaşmak adına takiye, komplo, tuzak ve yasa dışı her türlü faaliyetlerde bulunuyor.

Terör örgütünün üyeleri, yıllarca gizli eğitim ve ikna faaliyetleri yürüterek profesyonellik seviyesine geldi. Örgüt üyeleri, radikal bir “bağlanma” ile hareket ederken kendilerini “seçilmiş kişiler” olarak tanımlıyor. FETÖ üyeleri kimlik değiştirerek ve gerektiğini düşündükleri durumlarda cinayet de dahil her türlü yasa dışı faaliyeti gerçekleştiriyor.

Sahiplenilmiş, bedeli ödenmiş ve sonuna kadar hak edilmiş bir demokrasiye sahip olduğunu kanıtlayan Türk halkı 15 Temmuz şehitlerimiz için anma törenleri düzenler. Peki 15 Temmuz nedir, anlam ve önemi nedir? 15 Temmuz'da ne oldu?

15 Temmuz günü ne oldu? Saat saat 15 Temmuz Darbe Girişimi

SAAT SAAT 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ 

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşananlar Türkiye tarihinde asla unutulmayacak günler arasında yaşandığı ilk gün yerini aldı. FETÖ mensubu darbeciler çok sayışa sivili şehit etti. Akıllara kazınan ve Türk milletinin olağanüstü cesaretiyle 15 Temmuz gecesi başlayan darbe girişi 16 Temmuz akşamında kontrol altına alındı. Alınan bilgilere göre, 15 Temmuz Cuma günü saat 22:00’da başladı, 16 Temmuz Cumartesi günü saat 20:02’de bertaraf edildi. FETÖ darbecileri birlikteki tank ve zırhlı araçları kışla dışına çıkarırken Ankara üzerinde FETÖ mensubu pilotların kullandığı savaş uçakları TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Emniyet ve TÜRKSAT binalarını bombaladı. Bombalama sırasında pek çok sayıda vatandaş şehit oldu. İşte saat saat 15 Temmuz Darbe Girişimi:

  • Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) 15 Temmuz tarihinde gelen ihbarla başlayan süreçte Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın da arasında bulunduğu birçok komutan FETÖ darbecileri tarafından Akıncı Üssü'nde alıkonuldu.
     
  • Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli bir subayın saat 16.16’da MİT'e "FETÖ'cülerin MİT Müsteşarı Fidan'ı almak için kuruma saldırı düzenleyecek’’ ihbarını yapmasıyla başladı.
     
  • İhbarın ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'i telefonla aradı ve bir müsteşar yardımcısını ayrıntıları aktarmak üzere Genelkurmay Karargahına gönderdi.
     
  • MİT Müsteşar Yardımcısının karargahtan ayrılmasından sonra MİT Müsteşarı Hakan Fidan saat 18.10'da Genelkurmay Başkanlığına geldi. Komutanların toplantısına dahil olan Fidan, ihbarın daha büyük planın parçası olabileceğini ifade etti.
     
  • Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Silahlı Kuvvetler Harekat Merkezini arayarak, havada bulunan araçların indirilmesi emrini verdi. MİT Müsteşarı Fidan'ın Genelkurmay Karargahından 20.22'de ayrılmasının ardından FETÖ'cü askerler saat 03.00'te başlatmayı düşündükleri darbe girişimini erkene çekti.
     
  • Saat 22.00 tarihinde Genelkurmay’da silah sesleri gelmeye başladı. Helikopterlerle dışarıda bulunan insanların üzerine ateş açıldı. İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri FETÖ askerleri tarafından kapatıldı.
     
  • Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım saat 23.05 saatinde televizyona bağlanarak, ‘’bu bir kalkışma girişimidir’’ dedi. Bu girişime izin verilmeyeceğini ve darbe girişimine asla izin verilmeyeceğini kesin bir dille ifade etti.
     
  • Güvenlik kaynaklarınca güçleri saat 24.00 saatinde açıklama yaptı: Askeri kalkışma, ordu içerisindeki Fetullahçı Terör Örgütü mensubu bir grup asker tarafından yapılmaya çalışılmaktadır.
     
  • Saat 00.11 olduğunda Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı’na doğru harekete geçti.
     
  • Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları saat 00.13 olduğunda TRT’yi işgal etti. Darbeci askerler korsan bir darbe bildirisi okuttu.  
     
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan 00.26 saatinde bir televizyon programına bağlandı. Askeri kalkışmaya karşı halka demokrasiyi savunmak için meydanlara çıkma çağrısı yaptı.
     
  • Darbeci askerler Ankara Emniyet Müdürlüğüne savaş uçağı ile saldırdı.
     
  •  Saat 02.00 olduğunda FETÖ mensubu askerler gözaltına alınmaya başladı.
     
  • FETÖ mensubu kalkışmacı askerler 02.30 saatinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne girmeye çalıştı.
     
  • TBMM’ye bomba atıldı. Çok sayıda polis memuru ve meclis görevlisi yaralandı.
     
  • TRT saatin 03.00 olmasıyla normal yayına döndü. TRT binasını işgal eden darbeciler gözaltına alınmaya başladı.
     
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan saatler 03.20’i gösterdiğinde İstanbul’ geldi.
     
  • Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı FETÖ/PYD mensubu yargı görevlileri ve askerleri gözaltına alınması için gözaltı kararı çıkardı.
     
  • Genelkurmay Başkanlığına saat 06.52 itibariyle geçici olarak vekaleten Orgeneral Ümit Dündar getirildi.
     
  • FETÖ üyesi 29 albay ve 5 general İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından görevden alındı.
     
  • Saat 08.42 olduğunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar FETÖ’nün elinden kurtarıldı. Akar güvenli bölgeye götürüldü.
     
  • Jandarma Genel Komutanlığı, emniyet özel hareket polisleri tarafından ele geçirildi.
     
  • Genelkurmay Başkanlığı’ndan çıkan 900’e yakın silahsız asker teslim oldu.
     
  • Saat 20.02 itibariyle Akıncı 4.Ana Jet Üssü’ndeki FETÖ/PYD darbesine yönelik operasyon sone erdi.
     
  • 16 Temmuz 21.57 saatinde Ankara Cumhuriyet Savcılığı, tüm ağır ceza cumhuriyet başsavcılıklarına yazı gönderdi: Aynı örgüte üye oldukları değerlendirilen idari ve adli yargıda görev yapan toplam 2 bin 745 hakim ve savcının gözaltına alınması ve haklarında soruşturma açılmasına karar verildi.

15 Temmuz günü ne oldu? Saat saat 15 Temmuz Darbe Girişimi

15 TEMMUZ PROGRAMI

Her yıl olduğu bu senede 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kutlanacak. Bu yıl Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı, saat 12.00'de Meclis yerleşkesi içindeki 15 Temmuz Şehitler Anıtı önünde anma töreni ile başlayacağı bildirildi. Törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TBMM Başkanı Şentop katılımcılara hitap edeceği öğrenildi. 

Program kapsamında 15 Temmuz 2016 gecesi, Meclis bahçesinde bombanın düştüğü alana karanfil bırakılacak ardından Kur'an-ı Kerim tilavetinin düzenlenecek.

Şeref Holünde saat 14.00'te  "5. Yılında Fotoğraflarla 15 Temmuz Sergisi" gerçekleştirilecek ve film gösterimi kapsamında, 15 Temmuz gecesi TBMM'de görev yapan basın mensuplarına günün anısına hediye takdimi yapılacak.

Meclis'teki Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı saat 15.00'te Tören Salonu'nda "5. Yılında 15 Temmuz" paneliyle devam edecek. Meclis Başkanı Şentop ile Ankara Üniversitesi Rektörü Necdet Ünüvar panelin açılış konuşmasını yapacak. Anma etkinlikleri kapsamında TBMM 15 Temmuz Şehitler Anıtı önünde Gençlik ve Spor Bakanlığınca saat 22.30'da demokrasi nöbeti programı gerçekleştirilmesi planlanıyor. Gençler, gece boyunca demokrasi nöbeti tutacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...