Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
01 Temmuz 2021 11:23

2021 memur ve emekli zammı ne kadar olacak? Memur ve emekli zammı 2021 ne zaman belli olacak?

Emekli ve memur zammı için geri sayım başladı. Milyonlarca emekli ve memur ‘’Memur zammı 2021 oranı ne olacak? Emeklilere ne kadar zam yapılacak? 2021 emekli ve memur zammı yüzdesi nasıl hesaplanır?’’ sorularının cevabını aramaya başladı.

2021 memur ve emekli zammı ne kadar olacak? Memur ve emekli zammı 2021 ne zaman belli olacak?
emekli zammı,memur zammı,2021 emekli ve memur zammı,2021 memur maaşı,maaş,emekli,memur,zam,enflasyon

13 milyon emekli ve 3 milyondan fazla emekliyi yakından ilgilendiren 2021 emekli ve memur zammı her yıl Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleşiyor. Yılda iki defa memur ve memur emeklilerine yapılan zam, ilk 6 aylık enflasyon oranında belirleniyor. Peki Bağ-Kur, SSK emekli maaşı ve memur maaşı zammı ne kadar olacak 2021?

EMEKLİ VE MEMUR ZAMMI NE KADAR 2021?

Temmuz ayının gelmesiyle birlikte emekli ve memurların gözü yapılacak olan zamma çevrildi. Türkiye'de 13 milyon emekli, 3.5 milyon memer ve milyonlarca sosyal yardım alan vatandaş bulunuyor. Hepsini ilgilendiren ve enflasyon oranına göre yapılacak olan zam için uzmanlar tahminlerde bulundu. 5 Temmuz'da TÜİK’in açıklayacağı enflasyon oranlarından sonra 6 aylık değişim ortaya çıkacak ve bu oran emekli ve memur maaşlarına ne kadar zam yapılacağını kesinleştirecek. 2021'nin ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon oranı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını, memurların ve memur emeklilerinin ise yüzde 3'lük artışa eklenecek enflasyon farkı belirleyecek.

Mayıs ayının enflasyon verisi ile birlikte 5 aylık oran yüzde 6.39 olarak çıktı. Uzmanlar Merkez Bankası'nın beklenti anketinin ardından 6 aylık enflasyon oranının yüzde 7.66 olmasını bekliyor. Buna göre Haziran enflasyonu 0 bile çıksa SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 6.39 oranı üzerinden zam alabilecek. Bu durumda memur ve memur emeklileri yüzde 3.39 fark almış olacak. 

Temmuz ayı ile birlikte maaşlarla birlikte kıdem tazminatı tavanı da yükselecek. Çalışanların alacağı tazminat miktarları da artacak. Bununla birlikte 13 milyon emekli, 3.5 milyon memur ve milyonlarca sosyal yardım alan vatandaşla birlikte 30 milyona yakın çalışanı ilgilendiren kıdem tazminatı tavanında da artış olacak. Şu anda 7.639 lira olan tavanın 8.224 liraya kadar çıkma ihtimali bulunuyor.

Toplu sözleşme ile birlikte 2021 senesinin ilk 6 ayı için memurlar yüzde 3 zam aldı. Haziran ayı rakamlarının da açıklanmasının ardından enflasyon oranında toplamda yüzde 3'ü geçen kısım zam olarak maaşlara eklenecek.  Hesaplamalara göre zam yapılacak olan oran şimdilik yüzde 3.39. Ancak kesin oran için Haziran rakamları da beklenecek.

Emeklilerin de 6 aylık enflasyon oranına göre zam alacakları düşünüldüğünde bu oranın yüzde 7’leri aşması bekleniyor. Mayıs ayı rakamları dahil enflasyon yüzde 6,39 çıktı. Bu enflasyon verileri SSK ve Bağkur emeklisi için şimdiden yüzde 6.39'luk zam yapılabileceğini gösteriyor.

Emekli ve memur maaşlarını belirleyecek olan kesin oranların ise 5 Temmuz’da açıklanması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...