Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 May 2022 16:31 - Güncelleme : 05 May 2022 17:09

Bakan Soylu tarih verdi: 3 otoyolda hız sınırı 120’den 140 km’ye çıkacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber canlı yayınında, 1 Temmuz’dan itibaren otoyollarda hız sınırının artırılacağını duyurdu. 3 otobanda azami hız sınırının 120 km'den 140 km'ye çıkacağını duyuran Bakan Soylu, ceza limitinin ise 154 km olacağı müjdesini verdi.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: TGRT Haber
Bakan Soylu tarih verdi: 3 otoyolda hız sınırı 120’den 140 km’ye çıkacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TGRT Haber’de yayımlanan ‘Ercan Gürses ile Ankara Gündemi’ programına katıldı. Canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, 1 Temmuz'a kadar yetiştirilmek istenen uygulama ile otoyollarda hız sınırının saatte 140 km’ye çıkacağını duyurdu.

"120 artı idari yaptırım sınırı var otoyol ve otobanlarda, 132 km şu anda. Bir Kuzey Marmara Otoyolu'nda çalışıyoruz, 1 Temmuz'a yetiştirme gayreti içinde olacağız. 120 km'yi 140'a, idari yaptırım da 154 km olacak. 154 km hız yapabilecekler." Diyen Bakan Soylu, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul İzmir Otoyolu ve Ankara- Niğde otoyolunun bu seviyeleri kaldırabilecek durumda olduğunu bildirdi.

"BAYRAMDA 209 BİN PERSONELİMİZ SOKAKLARDAYDI"

1 Mayıs İşçi Bayramı ile Ramazan Bayramı sevincinin birlikte yaşandığına değinen Bakan Soylu, “1 Mayıs İşçi Bayramı, Türkiye'nin her yerinde büyük bir coşkuyla kutlandı, olaysız... Tam da bir bayram havasında geçti. Bayramda da biz huzur olsun, herkes ağız tadıyla bayram geçirsin diye bakıyoruz. Bu bayram öyle geçti. Hiç olay olmasın, trafik kazası olmasın isteriz ama hayatın olağan akışının getirdiği süreçler var. Bu yıl trafik kazalarında aldığımız tedbirler çerçevesinde 209 bin civarında personelimiz sokaklardaydı.” sedi.

"ÖLÜMLÜ TRAFİK KAZALARI YÜZDE 61 AZALDI"

Vatandaşların bu konuda kurallara geçmiş bayramlara nazaran daha fazla riayet ettiğinin altını çizen Bakan Soylu, “2020 - 2021 bayramları pandemiye geldi, çok fazla yoğunluk yoktu. Onlara yönelik bu bayramda çok ciddi bir yoğunluk sözkonusuydu. Son 10 yıla bakarak yüzde 61 kazada ölümlerde azalma oldu. Kaza sayısından yüzde 37 azalma oldu. Bu bizim açımızdan aldığımız tedbirlerin karşılığını görevildiğimiz bir süreç.” İfadelerini kullandı.

2010 yılında, Türkiye'deki kazalarda her yüz bin kişiye düşen ölüm oranının yüz binde 13 olduğunu söyleyen Bakan Soylu, şu an ise bu oranı yüz binde 6.2 olarak açıkladı. “Minimum 2 binin üzerindeki insanın ölmediğini düşünün 2017'den itibaren. 2022 yılında 99 yaya ölümümüz olmuş. Maalesef 47'si yaya geçitlerinin dışından geçmeye çalışan yayalarımızın hataları... Neredeyse yüzde 50'si. Sadece 5 tanesi sürücü kusurundan kaynaklanmış.” Şeklinde konuşan Soylu, daha fazla trafik olmasına rağmen ölüm sayısının yüzde 61 azaldığını söyledi.

HIZ VE CEZA SINIRI DEĞİŞİYOR 

İçişleri Bakanı'nın hız limitlerini yüzde 20 artırabilme imkanı olduğunu belirten Soylu, konunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilerek projenin devam etmesi için onay alındığını belirtti. “Standardımız karayollarının standardıdır. 1 Temmuz itibari ile böyle bir çalışma yapıyoruz. Ulaştırma Bakanı ile de görüştük. Onlar da standartları ilgili yollarda karşılayabileceklerini söylediler. Hız limitlerini biraz daha artırıyoruz. 120 artı idari yaptırım sınırı var otoyol ve otobanlarda, 132 km şu anda. Bir Kuzey Marmara Otoyolu'nda çalışıyoruz, 1 Temmuz'a yetiştirme gayreti içinde olacağız. 120 km'yi 140'a, idari yaptırım da 154 km olacak. 154 km hız yapabilecekler.” Diyen Bakan Soylu şu ifadeleri kullandı:

“Bu 154 km hız yapsınlar demek değildir. Kuzey Marmara Otobanı, İstanbul- İzmir ve Ankara - Niğde otoyolu. Bunların standartları bunu kaldırabilecek seviyede. Diğerlerinde de 10 km'yi kullanıyoruz bunların da ayrıca kendilerine ait 10 km opsiyonları var. Şanlıurfa'dan Edirne'ye kadar otoyolda kullanma imkanına sahip olacak. Karayolları bazı yerlerde işaretleme yapacak.”

“Bölünmüş yollarda da ayrı bir şey getiriyoruz. Giresun'dan girdiniz, Ordu'ya çıktınız. Bütünleştirmeyi, sürücünün kafasını karıştırmayacak, şurada ne kadardı, tabelaya bakayım. Standardizasyonu da önümüzdeki günlerde sağlayacağız.”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...