Tgrt Haber
18 Haziran 2021 12:30

4. Yargı Paketi Meclis'te! 27 madde var

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Emin Akbaşoğlu, 4'üncü yargı paketinin TBMM Başkanlığına sunulduğunu açıkladı.

4. Yargı Paketi Meclis'te! 27 madde var
4. yargı paketi,madde,kanun

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 4. yargı paketinin ayrıntılarını duyurdu. Akbaşoğlu, düzenlemede 27 madde olduğunu, 4 kanunun değişeceğini belirtti.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, 4'üncü yargı paketinin detaylarını canlı yayında açıkladı. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Akbaşoğlu, düzenlemede 27 maddenin olduğunu, 4 kanunun değişeceğini kaydetti. Akbaşoğlu, pakette kadına yönelik şiddetle daha etkin mücadele edilebilmesi için yeni düzenlemelerin yer aldığına dikkat çekti.

ADLİ KONTROLE 2 YIL SINIRI GELİYOR

Ceza Muhakemesi, Türk Ceza, İdari Yargılama Usulü ve Anayasa Mahkemesi kanunları olmak üzere 4 yasada değişiklik yapıldığını belirten Akbaşoğlu, yeni yargı paketi sayesinde kadına şiddette iradeye başvuruların daha hızlı sonuçlanacağını dile getirdi. 4'üncü yargı paketiyle yargı bağımsızlığı ve adil yargılama hakkının güçlendirilmesi, hukuki öngörülebilirlik ve şeffaflığın geliştirilmesi de hedefler arasında yer alıyor. Yargı paketiyle vergi suçlarına pişmanlık indirimi, mağdura duruşma kağıdıyla birlikte iddianame gönderilmesi, adli kontrole 2 yıl sınırı gibi uygulamalar geliyor.

''ISRARLI TAKİP" MADDESİ ÇIKARILDI

4. Yargı Paketi'nin taslağında yer alan bazı maddeler metinden çıkarıldı. Bunlar arasında en çarpıcı olanı "ısrarlı takip" suçunun nitelikli suç kapsamına alınmasından vazgeçilmesi. İlgili düzenleme, kişileri ithamlarla karşı karşıya getireceği ve husumete neden olacağı gerekçesiyle yargı paketinden çıkarıldı.

İnsan Hakları Eylem Planı'nda yer alan ve pakete eklenmesi düşünülen "çocuk mahkemelerinde görev yapan hakim, savcı ve avukatların 'cübbesiz' olarak duruşmalara katılmasına" yönelik düzenleme de tekliften çıkarıldı.

İDARENİN CEVAP VERME SÜRESİ DÜŞÜYOR

Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

İdarenin 60 günde cevap verme süresini 30 güne indiriyoruz. Boşanmış eşe işlenen suçlarda bunun artıcı bir neden olarak, nitelikli hal olarak düzenliyoruz. Bilişim suçlarında hangi maddelerin yetkili olduğuna dair aksaklık olduğu için bulunan yerde mahkemeye sorumluluk veriyoruz. Adalete erişebilirlik konusunda, şüpheliye, mağdura e-posta gibi bildirimleri ilave düzenleme olarak sunuyoruz.

İfadesi alınmak amacıyla yakalanan kişilerin mesai saati ve tatil günlerine rastlaması durumunda cumhuriyet savcılığımız ilgili kişiyi serbest bırakabilme emrini verebilecek, hafta sonu nezaret uygulamaları sona erecek. Katalog suçlarda bir kişinin tutuklanabilmesi için tutuklamaya yönelik somut delil düzenlemesini de getiriyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...