Tgrt Haber
29 Eylül 2015 09:23

41 no.lu kuledeki sır 9 ay sonra çözüldü

Ceylanpınar’da geçen yıl 3 askerin ölü bulunduğu olayın detayları ortaya çıktı. Asker Umut Aslan’ın iki arkadaşını öldürüp hayatına son verdiği belirlendi. Dosya, ‘Kovuşturmaya yer yok’ denilerek kapatıldı

41 no.lu kuledeki sır 9 ay sonra çözüldü
Ramazan,Jandarma,Şanlıurfa,Diyarbakır,Ceylanpınar

Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 9 Aralık 2014’te yaşanan olayda 41 no.lu kulede 3 asker ölü bulunmuştu. Ceylanpınar Birinci Hudut Tabur, İkinci Hudut Bölük Komutanlığı’na bağlı Boztepe Hudut Karakolu’nda vatani görevlerini yapan askerler Umut Aslan ile üst devresi olan Kadir Yıldız ve Ramazan Yel’in cesetleri, silah sesleri duyan diğer kuledeki arkadaşlarının bilgi vermesi üzerine gelen görevliler tarafından bulundu.
Farklı iddialar yer aldı
3 askerin cesetlerinin bulunmasından sonra olayla ilgili farklı iddialar gündeme geldi. İlk olarak, askerlerden Umut Aslan’ın sevgilisinin mesajı nedeniyle cinnet getirip iki arkadaşını öldürdükten sonra canına kıydığı yönünde bilgiler geldi. Ancak askeri savcılık tarafından sürdürülen soruşturmadaki bu ilk bilgilerde çelişkili durumların bulunduğu, ölen askerlerden Umut Ceylan’ın yakınlarınca sık sık ifade edildi. Gündeme gelen iddialar arasında, iki askerin yakın mesafeden yapılan atışla ölmediği, 3 askerin tamamının ellerinde barut izi bulunduğu, olay yerinde üç askerin silahından çıkmayan bir kovana rastlandığı, sadece Umut Aslan’ın silahından 16 kurşun sıkıldığı da yer aldı. Ayrıca, kız arkadaşından mesaj geldikten sonra olayı gerçekleştirdiği ileri sürülen Umut Aslan’ın üzerinde kendi cep telefonunun bulunmasıyla, böyle bir mesajlaşma trafiğinin olmadığı saptandı. Olayın askerdeki kıdem durumunu gösteren ’tertipçilikten’ kaynaklandığı iddiasını da yine Aslan’ın ailesi kabul etmedi. 

Olaydan sonra Diyarbakır’da bulunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı 7’nci Kolordu Komutanlığı askeri savcılığı, iddiaları araştırmak üzere soruşturmaya başladı. Yaklaşık 9 ay süren soruşturma geçen 27 Ağustos tarihinde sonuçlandı. Askeri savcılığın 9 sayfalık kararında, olaydan sonra askerlerin otopsi raporlarından, termal kamera kayıtlarına, jandarma ve polisin silah ile giysiler üzerindeki kriminal inceleme sonuçlarına yer verildi.
 
‘Başka şüpheli yok’
Askeri savcılık olay yeri inceleme tutanağı, ölü muayene, otopsi tutanağı, uzman bilirkişi raporları, yeminli tanık ve diğer deliller incelendikten sonra verilen kararı şöyle açıkladı: “Piyade Er Umut Aslan’ın, olay günü 41 no.lu çelik kulede Piyade Onbaşı Kadir Yıldız ve Piyade Çavuş Ramazan Yel ile nöbetçiyken, üzerine zimmetli G3 piyade tüfeğiyle, üstü konumunda bulunan Kadir Yıldız ve Ramazan Yel’i vurarak öldürdüğü, devamında tüfeğiyle sol çene altından ateş edip yaşamına son verdiği anlaşılmakta. Şüpheli Umut Aslan’ın, kendi yaşamına son vermesi, olayda başkaca bir şüphelinin ve suç teşkil eden başka bir eylemin bulunmaması sebebiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.” 

‘Oğlumun ölümü malzeme olamaz’
Kütahyalı asker Ramazan Yel’in babası Yaşar Yel, oğlunun ve silah arkadaşlarının ölümünün üzerindeki sırrın aydınlatılmasına sevindiklerini söyledi. Yel, “Umut Aslan’ın annesiyle konuştuk. Aile olarak onların da acısını anlıyoruz. Bizim evladımız en azından şehit oldu. O şehit olmadı. İki kişiyi öldüren zaten şehit olmaz. Olaydan sonra sık sık, ’yok kaçakçılar vurdu, teröristler yaptı’ sözleriyle bunu malzeme yaptılar. Ama artık o ortadan kalktı. Bu da bizi sevindirdi” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...