Tgrt Haber
20 Mart 2014 19:23

46 yıldır kimliği olmadan yaşıyor

Fethiye'de ailesi tarafından nüfusa kaydettirilmediği için kütükte kaydı bulunmayan 46 yaşındaki Tahsin Karakuş, nüfus cüzdanına kavuşacağı günü bekliyor.

46 yıldır kimliği olmadan yaşıyor
fethiye, Tahsin Karakuş, izmir, Neler oluyor hayatta, haberleri, Neler oluyor hayatta,

Pazaryeri Mahallesi 435. Sokağı'nda yaşayan Karakuş, nüfus cüzdanı olmadığı için hiçbir sosyal haktan yararlanamıyor ve yaşadığını ispat edemiyor. 1968'de İzmir'in Karşıyaka ilçesinde doğan ve çeşitli nedenlerle nüfusa kaydı yapılmayan Karakuş, yetkililerden yardım bekliyor. Karakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1987 yılına kadar defter kimliği kullandığını, o yıldan sonra kimliklerin değişmesiyle kütükte kaydı bulunmadığı için nüfus cüzdanı çıkaramadığını söyledi. Defter kimlikleri kaldırıldıktan sonra yeni nüfus cüzdanı için nüfus idaresine gittiğini anlatan Karakuş, "Nüfus idaresinde kütüğe kayıtlı olmadığımı öğrendim. O günden sonra sorunlar başladı. İlk olarak Karşıyaka Nüfus İdaresine gittim. Burada 'kütüğün yok' diyerek, babamın memleketi Gaziantep'e gönderdiler. Oradan da sonuç çıkmayınca Van'ın Erciş ilçesine gittim ama oradan da sonuç alamadık. Hiçbir yerde kütüğüm bulunmadı. Nereye başvurduysam olumlu sonuç alamadım" şeklinde konuştu. Karakuş, sağlık sorunları yaşadığını ve nüfus cüzdanı olmadığı için hiçbir hastaneye gidip tedavi olamadığını ifade etti. Durumunu kanıtlayamadığı için güvenlik güçlerinin kontrolünde kimliğini ibraz edemediğine dikkati çeken Karakuş, bu nedenle çoğu kez durumu açıklamak amacıyla 12 saate yakın emniyette tutulduğunu belirtti.
İnsan gibi yaşamak istiyor
Karakuş, anne ve babası vefat ettiği için işlemlerin bu kadar uzun sürdüğünü ifade ederek, "Benim birisi benden büyük, 3 kardeşim var. Ağabeyim anne bir, baba ayrı kardeşim. Yetkililer ağabeyimin kardeş olduğumuzu onaylaması durumunda vefat eden anne ve babamdan DNA'ya gerek kalmadan işlemlerin başlayabileceğini söyledi. Ben de ağabeyimle görüştüm, onayı verdi. Bundan sonra ne olacak bilmiyorum" ifadesini kullandı.
"Bir an önce kimliğimi alıp, insan gibi yaşamak istiyorum" diyen Karakuş, kimliği olmadığı için hiçbir yerde çalışamadığını aktardı.
Tahsin Karakuş, birçok iş yerinde sigorta için kimlik istediklerinde durumu izah edemediğini, işten ayrılmak zorunda kaldığını, düzenli işi olmaması nedeniyle maddi zorluklar yaşadığını sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...