Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Nisan 2019 16:33

50 yıllık hayal gerçek oluyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı vermişti...

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit döneminden itibaren uygulamaya konulması beklenen Filyos Projesi kapsamında, Filyos Limanı inşasının 2020'de bitmesi planlanıyor.

50 yıllık hayal gerçek oluyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı vermişti...
filyos,,zonguldak,,plaj,

Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan ''Anadolu'da Genel Üretim Raporu''nda Filyos'ta denizden açılacak kanallar vasıtasıyla gemilerin Gökçebey ilçesine kadar girerek yükleme-boşaltma yapabileceği uluslararası bir ticaret ve sanayi alanı oluşturulması projesiyle kurulan yatırım hayali, 2014 Devlet Yatırım Programı'nda bölgenin yer almasıyla gerçeğe dönüştü.

Havzanın 8 Eylül 2012'te Bakanlar Kurulu Kararı ile Karma Endüstri Bölgesi ilan edilmesiyle önemli ivme kazanan yatırım süreci doğrultusunda Türkiye'nin en büyük 5 yatırımından biri olan ve en düşük teklifin 472 milyon 512 bin 96,38 lira verildiği Filyos Limanı'nın altyapı ihalesinin sonuçlanmasıyla limanın bir an önce bitirilmesi hedefleniyor.

Yıllık 25 milyon ton kapasiteli limana yönelik çalışmaların başlamasıyla Filyos Vadisi'ndeki Karma Endüstri Bölgesi ilan edilen 606 hektar alanda fabrika bacalarının tütmesini sağlayacak yer tahsisinin de hız kazanması bekleniyor.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Filyos Limanı inşasının büyük bir hızla devam ettiğini ve limanın Türkiye'nin yanı sıra Karadeniz'in en büyük limanlarında birisi olacağını söyledi.

Filyos Limanı'nın Akdeniz'inde muhtemelen en büyük limanlarından birisi olacağını ifade eden Bektaş, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin ve bölgenin on yılları aşan hayaliydi. Bu hayal gerçekleşmek üzere. Filyos deyince biz Batı Karadeniz Kalkınma Ajansının (BAKKA) görevli olduğu üç il olan Zonguldak, Karabük ve Bartın'ı hedefleyen bir bölgesel kalkınma projesinin adı. Liman alt yapısı 2020 yılı itibariyle tamamlanacak diye planlandı. Yüzde 70 veya 80 gerçekleşme oranı var. Çalışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Limanın tamamlanmasıyla paralele olarak bölgede büyük bir endüstri ile arka tarafında ise serbest bölge planlandı. Bu bölgede limanı besleyecek ve destekleyecek 23 bin dekarlık alan söz konusu. Planlanan endüstri bölgesinde sanayicilerin gelmesini temin etmek üzere ilk görevlendirmede yapıldı. Tosyalı Gurubu burada ilk büyük tesis diyebileceğimiz adımları atıyorlar. Endüstri bölgesinin koordinatörlüğünü de üstlenmiş durumdalar. bölgemizin ve ülkemizin on yılları aşan büyük projelerinden birisi olan Filyos Projesi burada büyük bir hızla hayata geçiyor."

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...