Tgrt Haber
14 Nisan 2022 16:15 - Güncelleme : 14 Nisan 2022 20:32

NATO belgeleri yayınlandı: ABD'nin Türkiye'de nükleer depo planı bir kez daha ortaya çıktı

ABD savunma bütçesi belgelerinde dikkat çeken ayrıntılar ortaya çıktı. NATO, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu birkaç Avrupa ülkesinde nükleer silah depolama planı yürütüyor. Son olarak NATO'nun planına Birleşik Krallık da dahil edildi.

(Foto: ABD Hava Kuvvetleri)
(Foto: ABD Hava Kuvvetleri)

The Guardian gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin 2023 savunma bütçesi talebinde, ‘özel silahdepolama sahalarında altyapı yatırımı yapılan ülkeler listesine Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye'nin yanı sıra İngiltere de eklendi. Haberde, bu ülkelerin ABD'nin tahmini 100 B61 nükleer bomba depoladığı ülkeler olduğu belirtildi.

NATO belgeleri yayınlandı: ABD'nin Türkiye'de nükleer depo planı bir kez daha ortaya çıktı

ABD’nin Türkiye’de nükleer silah depolayacağı haberleri geçtiğimiz yıllarda da gündeme gelmiş ancak ABD, 'yanlışlıkla' yayınladığı belgeleri kaldırmıştı. Ancak ABD'nin 2023 savunma bütçesi talebinde bir kez daha ortaya çıkmış oldu.

Belgede, "NATO, özel silahların güvenli alanlarda ve tesislerde depolanması için gereken altyapıyı finanse ediyor. NATO, güvenlik önlemlerini, iletişim sistemlerini ve tesislerini geliştirmek için Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda, Birleşik Krallık ve Türkiye'deki depolama sahalarında on üç yıllık, 384 milyon dolarlık bir altyapı yatırım programını tamamlıyor." ifadesi geçti.

ABD, İNGİLTERE'Yİ DE LİSTEYE EKLEDİ

Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'ndaki (FAS) nükleer bilgi projesinin direktörü Hans Kristensen, ABD'nin İngiltere'nin başkenti Londra’nın 100 km kuzeydoğusundaki RAF Lakenheath'teki ABD hava üssünde nükleer silah depolayacağını ileri sürdü. ABD, B61 mühimmatını 2008'de Lakenheath'ten geri çekerek, Birleşik Krallık'ta yarım yüzyıldır bulunan ABD'nin nükleer varlığına son vermişti. 

RUSYA'NIN UKRAYNA İŞGALİ Mİ ABD'Yİ TETİKLEDİ?

Haberde, Rusya’nın Ukrayna'yı işgali ve NATO'ya yönelik ileri sürülen nükleer tehditleri ABD’yi harekete geçirdiği aktarıldı. 

Bir İngiliz yetkili ABD'nin nükleer silahların depolanmasına yönelik talebini sağlamayacaklarını belirtse de söz konusu belgenin yeni nesil nükleer yetenekli ABD savaş uçaklarının ilki olan F-35A Lightning II'nin İngiltere Lakenheath'e konuşlanmasından sadece dört ay sonra ortaya çıkması kafalarda soru işareti bıraktı.

Nükleer silahsızlanma grubu CND, ABD'nin 'sessiz duyurusunu' eleştirerek, nükleer silahların depolanmasıyla İngiltere'nin hedef olabileceğini söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...