Tgrt Haber
13 Haziran 2022 12:51 - Güncelleme : 13 Haziran 2022 20:00

ABD Türkiye'yi adım adım nasıl kuşatıyor? Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin yüzyıllık kuşatmayı anlattı

Ege'de adaları silahlandıran Yunanistan, bölgedeki tezlerine uluslararası destek bulmak için provokatif hamleler yaparken bir yandan da ABD'nin topraklarında askeri üs kurmasına izin veriyor. TGRT Haber’de Atina'nın provokatif eylemlerini yorumlayan Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Türkiye'nin adım adım nasıl kuşatıldığını anlattı.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Yunanistan,Ege adaları

Ukrayna-Rusya savaşı devam ederken Türkiye Suriye'de PKK terör örgütüne operasyon için hazırlıklarını sürdürüyor. Batı'da ise Yunanistan'ın provokatif hamleleri dikkat çekiyor. "PKK'yı bitirmeye hazırlanan Türkiye'ye Yunanistan kartı" yorumlarına neden olan Ege'deki tırmanan kriz bu kez ABD'nin de içinde olduğu bir soruna evrilmeye başladı. Adaları uluslararası hukuka aykırı olarak silahlandıran Atina yönetiminin ABD ve AB üzerinden Türkiye'yi köşeye sıkıştırma girişimi TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında yormlayan Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, dikkat çeken yorumlarda bulundu.  

TÜRKİYE DİKKATLİ OLMALI, FIRSAT KOLLUYORLAR 

Türkiye’nin Yunanistan ile ilgili tezlerinde haklı olduğunu belirten İsmail Hakkı Pekin, “Birincisi 1947 Paris Konferansına Türkiye katılmamıştır. Konferans sırasında adalar İtalya’dan Yunanistan’a geçiyor. Hukuken sakat bir anlaşma. İkincisi ise adaların bir kısmı 1. Balkan savaşında Yunanistan tarafından ele geçirilmiş ve daha sonra Lozan Anlaşmasıyla gayri askeri statüsü muhafaza edilmek şartıyla Yunanistan’a bırakılmış. Yunanistan, Türkiye tehdit ediyor bahanesiyle bunları silahlandırdı. Yunanistan adalarda kara sularını genişleterek Ege Denizine hakim olmak istiyor. Her seferinde bunun için fırsat arıyor” dedi.

Pekin, Yunanistan’ın adaları silahlandırmasının adaların egemenliğini tartışılır hale getirdiğine dikkat çekerek “Adalar gayri askeri şartla verildi. Çünkü bazı adalar Türkiye sınırının hemen kenarında” diye konuştu.  

YUNANİSTAN’IN EGE DENİZİ HIRSI ABD’YE AÇIK ÇEK VERDİRTTİ 

“Yunanistan neden silahlanıyor?” sorusunu cevaplayan Pekin, şöyle konuştu:

“Birincisi Yunanistan, Ege’yi kendi denizi haline dönüştürmek istiyor. İkincisi Türkiye 1994’te bir karar aldı, eğer Yunanistan kara sularını 6 milden yukarı çıkarırsa biz bunu savaş nedeni sayarız şeklinde. Bunun önüne geçmek istiyor” dedi. Yunanistan’ın bu hamleleri karşısında Türkiye’nin NATO’ya ve Birleşmiş Milletlere bilgi verdiğinin altını çizen Pekin, “Yunanistan adaların egemenlik haklarının tartışılmaması için ABD’ye tüm ülkesini üs olarak verdi. Adalar için açık çek verdi. Amaç Yunanistan’ın adaların kara sularını artırılması ve silahlandırılmasında Türkiye’nin müdahalesinin önüne geçmek. İkili anlaşmaların gizli bölümlerinde Türkiye’ye karşı korunma garantisi vermiştir.”

ABD’NİN KAFASINDA BÖLÜNMÜŞ BİR TÜRKİYE VAR! 

“ABD 85 milyonluk güçlü bir Türkiye istemiyor. Türkiye, ABD’nin bu bölgede işbirliklerini engelliyor. Kafalarında halen bölünmüş bir Türkiye ve Türk topraklarında bir Kürdistan hayali var. Zayıflatmaya çalışıyorlar. Hasımlarına koyduğu ambargoyu müttefikine de koyuyor. Ortadoğu’da, Kafkaslarda ve Balkanlarda güçlü bir Türkiye istemiyor. Türkiye, ABD için rakip.” 

HEDEFLERİ 21. YÜZYILDA KARAYA SIKIŞMIŞ BİR TÜRKİYE

Yunanistan’ın ABD’ye yeni üs alanları verdiğine dikkat çeken Pekin, “Önümüzdeki günlerde ABD’nin Afrika Ordusu’nu Girit’e taşınması söz konusu. Kıbrıs’a kadar uzanıyor. ABD bu faaliyetlerle hem Ege Denizini hem de Türk Boğazlarının çıkışını kontrol ediyor. Ayrıca Girit adasına F-35’leri konuşnadırmış vaziyette. İleriki günlerde ABD, Kıbrıs’a üs kuracak. Türkiye çok daha dikkatli olmalı, fırsat kolluyorlar. ABD, Mısır’a uçak veriyor, Doğu Akdeniz’deki gücümüzü zayıflatmak istiyor.  Yunanistan’ı kullanarak Türkiye’yi karaya hapsetmek istiyorlar. 21. yüzyılda zayıf bir Türkiye istiyorlar” dedi. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...