Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
28 Ağustos 2021 07:03

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi panikletti: PKK’da sahipsiz kalma korkusu

Kandil’de “ABD, Suriye'den de giderse ne yaparız?” endişesi başladı. ABD, 2 trilyon dolar harcadığı Afganistan’ı terk edince Kandil panikledi. Bölgede “ABD giderse PKK, Türkiye'ye 15 gün bile dayanamaz” görüşü hâkim. Esad’a yanaşmaya çalışan terör örgütü “Özerklik konusunda tavize hazırız” mesajı verdi

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi panikletti: PKK’da sahipsiz kalma korkusu
pkk,terör örgütü,suriye,abd,afganistan,dünya

Sahipsiz kalma endişesi PKK'yı korkutuyor, Şam'a yanaşmaya başladılar. Örgütün Suriye yapılanması liderleri son 2 aylık dilimde Esad rejimi ile 3 ayrı görüşme gerçekleştirdi ve özerk yönetim konusunda tavize hazır olduklarını ilettiler.

∂ Afganistan’da yaşanan gelişmeler PKK terör örgütünü korkuttu. Örgütün Suriye yapılanması, Afganistan’da kalma amacı ile 2 trilyon dolar harcayan ABD’nin geri çekilme kararı sonrası yeni arayışlar içerisine girdi. Bu kapsamda PKK Suriye yapılanması liderleri son 2 aylık dilimde Esad rejimi ile 3 ayrı görüşme gerçekleştirdi ve özerk yönetim konusunda tavize hazır olduklarını ilettiler. Suriyeli Kürt araştırmacılardan Hüseyin İbrahim, tüm bu girişimlerin istihbarat düzeyinde kaldığını, Şam yönetiminin PKK’yı siyasi muhatap görmediğini söyledi. PKK’lı isimler yalnızca Mekteb el-Emin el-Vatani (Ulusal Güvenlik Ofisi) sorumlusu Ali Memlük ile görüştürülüyor. Suriye Muhalif Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Üyesi Yusuf Mahli’ye göre ise PKK’nın tek korkusu Türkiye’nin teröre karşı sürdürdüğü kararlı tutum... Yusuf Mahli, örgüt içerisinde ABD’nin çekilmesi durumunda bölgede 15 gün dahi tutunamayacakları konuşuluyor. Bu nedenle İran, Rusya ve Şam ile çok daha yoğun görüşme ve yakınlaşma kararı aldılar.

“FEDAYA HAZIRLAR”

Haseke kökenli araştırmacı Hüseyin İbrahim "Kamışlı, Yarubiye, Ayn İsa, Aynel Arap, Menbiç ve Şeddadi başta olmak üzere o bölgedeki her köy ve kasaba artık bu vahşi yapılanmadan kurtulmak istiyor. Hepsi bir gün Türk askerlerinin o beldelere gireceği günü bekliyor. Bütün samimiyetimle söylüyorum böyle bir şey için her şeylerini feda etmeye hazırlar" ifadelerini kullandı. İbrahim "PKK’nın tüm Kürtleri kalkan olarak kullandığını ve gözünü kırpmadan tüm Kürt beldelerini örgütün menfaatleri uğruna yakmaktan çekinmeyeceğini söyleyen İbrahim, Kürtler için en büyük şeref ve özgürlük mücadelesi bu küresel terör aparatı ile savaşmaktır" şeklinde konuştu.

 “ŞAM'A YALVARIYORLAR”

PKK adına İlham Amed ve Riyad Dırar’ın katıldığı görüşmeleri Türkiye gazetesine değerlendiren SMDK üyesi Yusuf Mahli "Terör örgütü temsilcileri şu an âdeta Şam’a yalvarıyorlar. Rejimden daha âdem-i merkeziyetçi kararlar almasını ve tam özerklik olmasa da PKK terör koridoruna meşruiyet kazandıracak açılım beklentisi içerisindeler. Esad rejiminin bölgeye askerî operasyon gücü yok. Kuzey ve Doğu aksında işgal ettikleri tüm alanlara Türkiye’nin girme korkusu ile hareket ediyorlar ve bunu Esad’e karşı hem bir koz hem de müşterek hareket gerekçesi olarak dayatıyorlar" dedi.

“PKK AYRILIKÇI OLUŞUM”

Öte yandan PKK-Şam arasında temsilcilik krizi yaşanıyor. Suriye krizinin ilk çıktığı dönemden bu yana PKK ile dolaylı ve doğrudan iş birliği hâlinde olan Baas yönetimi, örgütün Cenevre’de açtığı sözde temsilcilik ofisi Şam’ın tepkisini çekti. İsviçre Dışişleri Bakanlığına 24 Ağustos’ta bir nota veren Suriye Dışişleri Bakanlığı "Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi"ni, Suriye devletine ve bölgelerdeki sivillere karşı yasadışı silah taşıyan gayrimeşru bir oluşum olarak nitelendirdi. Rejim "Herhangi bir tüzel kişiliği veya hukuki ehliyeti yoktur, ayrılıkçı eğilimleri benimseyen ve ulusal Suriye yasalarına, halkına ve hükümetinin iradesine karşı hareket ediyor olarak’’ nitelemesinde bulundu ve kararı yeniden gözden geçirmelerini talep etti. İsviçre kanadı ise konuya ilişkin değerlendirmesinde olayın özerklik tanıma gibi bir boyutu olmadığını belirtti ve “Edinilen bilgilere göre SDG İsviçre’de İsviçre yasalarına uygun olarak dernek kurmuştur” açıklamasını yaptı

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...