Tgrt Haber
06 Mart 2014 17:03

Abdullah Gül onayladı, jet hızıyla yürürlüğe girdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılmasına ait düzenlemeyi onayladı. Yasa, Başbakanlığa gönderilir gönderilmez jet hızıyla Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Bunun üzerine çok kritik düzenlemeler içeren yasa gün içerisinde yürürlüğe girdi.

Abdullah Gül onayladı, jet hızıyla yürürlüğe girdi
abdullah gül, ergenekon, balyoz, kck, devrimci karargah, oda tv, öym, terörle mücadele,

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül; Ergenekon, Balyoz, KCK, Devrimci Karargah, Oda TV gibi davalarla gündeme gelen özel yetkili mahkemeler (ÖYM) ile Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi uyarınca kurulan ağır müeyyide mahkemelerini kaldıran yasayı onayladı. ÖYM'lerin görev alanına giren suçlarda azami tutukluluk zamanı 10 yıldan 5 yıla indirildi. Özel yetkili cumhuriyet savcılarınca yürütülen tahkikat dosyaları, cumhuriyet başsavcılıklarına devredilecek. Henüz gerekçesi yazılmamış Ergenekon davası gibi davaların gerekçeleri 15 günde yazılacak.
Cumhurbaşkanlığı'ndan gün içerisinde gercekleşen açıklamada; "6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Kimi Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir" söylendi. Yasa, yarın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Davlar devredecek

Yasada bulunan bazı hükümler şu şekilde:
- Yasayla dinleme, teknik takip, arama ve el koyma kararlarına ait uygulamalar değişecek. Ergenekon, KCK ve Balyoz gibi mühim davalara bakan ÖYM'ler ile TMK 10'a göre oluşturulan imtiyazlı mahkemeler kaldırılacak. Bu adli makamların kapanmasıyla çok kritik davalar ağır müeyyide mahkemelerinde tekrardan görüşülebilecek. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın yargılayacağı kişilere ve askeri adli makamların görevlerine ait hükümler ile çocuklara özgü kovuşturma hükümleri saklı kalacak.
- Ağır müeyyide mahkemesinin suç işleyen bir kişinin mal varlığına el koyabilmesi için BDDK, MASAK, SPK, Hazine'den en çok 5 ay içinde rapor alması gerekecek.
- Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), ÖYM'lerde görevli hakim ve savcıları makul göreve atayacak.
- Yargılaması süren dosyalar, yetkili ve görevli mahkemelere devredilecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ya da Yargıtay'ın dairelerinde mevcut bulunan dosyaların incelenmesine devam edilecek.
- Henüz gerekçesi yazılmamış hükümlerin gerekçeleri, düzenleme yürürlüğe girince 15 günde yazılacak. Kaldırılan mahkemelerde mevcut bulunan ve kesinleşen dosyalara ilişkin arşiv ve dokümanlar HSYK'nın belirleyeceği mahkeme ya da mahkemelere devredilecek. Müteakip işlem ve talepler bu mahkemelerce yerine getirilecek ya da karara bağlanacak.
149'dan çok tahliye

- Önleme dinlemelerine karar vermeye HSYK'nın belirleyeceği Başkent Ankara Ağır Ceza Mahkemesi yetkili olacak.
- ÖYM'lerin kapsamına giren suçlarla alakalı açılan davalarda, sanığın taşıdığı kamu görevlisi sıfatı dolayısıyla hakkında tahkikat yapılabilmesi için izin ya da karar alınması gerektiğinden bahisle durma ya da düşme kararı verilemeyecek.
- ÖYM'lerin alanına giren suçlarda uygulanan azami tutukluluk zamanı 10 yıldan 5 yıla indirilecek. 5 senesi aşkın zamandır tutuklu mevcut bulunan 149'dan çok kişi tahliye olacak.
- Avukatların tahkikat dosyasını incelemesi yönündeki kısıtlama kalkacak.
Somut delil şartı

- Gözaltı kararları için, "kuvvetli suç kuşkusu" yerine "somut delil" şartı aranacak. Şüpheli veya sanığın üstü, eşyası, eş yeri veya evinde yapılacak olan arama "uygun kuşku" yerine "somut delile" dayanacak.
- İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması tedbiri için verilecek kararda da suç işlendiğine ait somut delillere dayanan kuvvetli kuşku sebeplerinin varlığına bakılacak.
- Bilgisayarlarda, bilgisayar programlarında ve kütüklerinde arama, kopyalama ve elkoyma kararını veren hakim, kuvvetli kuşku oluşturan somut delilleri gerekçelendirmekle yükümlü olacak.
- Yedeklemenin kopyasının şüpheliye ya da vekiline verilmesi isteğe bağlılıktan çıkarılıp zorunlu hale getirilecek.
- Suçun işlendiği konusunda somut delilere dayanan kuvvetli kuşku sebeplerinin bulunması ve başka surette delil elde edilememesi halinde, kamu görevlileri gizli soruşturmacı olarak görevlendirilebilecek.
Dinlemede yeni düzen

- Bozdağ'ın, Meclis görüşmeleri esnasında "sonsuz dinlemeye son veriyoruz, dinlemeleri sınırlandırıyoruz" diye açıkladığı yasa uyarınca dinleme kararı ve dinlemelere itiraz için sulh müeyyide hâkimi yerine artık ağır müeyyide mahkemesi karar verecek. Karar, oy birliğiyle alınacak.
- Teknik araçlarla izleme tedbiri için 4 hafta olan önlem zamanı 3 haftaya, 4 hafta olan uzatma zamanı 1 haftaya indirilerek, en çok 8 hafta olan teknik araçlarla izleme zamanı azami 4 haftayla sınırlandırılacak.
- Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlarla alakalı bir hafta süreyle müteaddit defalar uzatılarak teknik araçla süresiz izleme uygulamasına son verilerek, örgütlü suçlar bakımından uzatma zamanı 4 haftayla sınırlandırılacak. Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçlarda bundan evvel süresiz gercekleşen teknik araçlarla izleme, toplam 8 haftaya indirilecek.
- İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması tedbirinin 3 ay olan zamanı 2 ayla, 3 aylığına uzatılmasına ait zaman de bir ayla sınırlandırılarak, toplam 6 ay olan zaman 3 aya indirilecek.
Tahliyeler olabilecek

- TCK'nın 220. maddesi, dinleme yapılabilecek katalog suçlar kapsamından çıkarılacak. Yolsuzluk operasyonunda tutuklanan Rıza Sarraf ve iki bakanın oğlunun da soruşturulduğu TCK'nın 220. maddesindeki, "suç işlemek amacıyla örgütü kurmak" suçlamalarında savcılıklar dinleme talep edemeyecek.
- Devlete karşı suçlar ve terör suçunda azami tutukluluk 10 yıldan 5 yıla, olağan suçlar ve örgütlü suçlarda gözaltı zamanı 24 saate inecek. Telefon dinlemesine ait zaman 6 aydan 3 aya indirilecek. Teknik araçlarla izleme tedbirine ait süreler 8 haftadan 4 haftaya indirilecek.
Fuhuşa teknik takip

- Dinleme, kayda alma ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine ait hükümler, nitelikli hırsızlık ve yağma suçlarında uygulanacak. Ayrıca, teknik araçlarla izleme, nitelikli hırsızlık, yağma ve fuhuş suçlarında da yapılabilecek.
Kişisel verileri kaydedenlere hapis müeyyidesi

- Kişisel verileri hukuka aykırı kaydedenlere verilecek müeyyidenin alt sınırı 6 aydan 1 yıla, hukuka aykırı olarak başkasına veren, yayan ya da ele geçirenlere verilecek müeyyidenin alt sınırı 1 yıldan 2 yıla çıkarılacak. Kanunların belirlediği sürelerin geçmesine rağmen verileri sistemde yok etmeyenlere 1 yıldan 2 yıla kadar hapis müeyyidesi verilecek. Suçun konusunun CMK hükümlerine göre ortadan kaldırılması ya da yok edilmesi lazım gelen veri olması halinde, verilecek müeyyide bir kat artırılacak.
Üst seviyeye tahkikat izni HSYK'dan

- En üst dereceli kolluk amirleri hakkında tetkik ve tahkikat izni Adalet Bakanı yerine hali hazırda olduğu gibi HSYK tarafından verilmeye devam edilecek. - TCK'nın 302, 309, 311, 312, 313, 314, 315 ve 316. maddelerinde yapılan suçlar hakkında, görev esnasında ya da görevinden binaen işlenmiş olsa bile cumhuriyet savcılarınca doğrudan tahkikat yapabilecek. Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesi hükmü saklı olacak. - Hâkim ve cumhuriyet savcılarının kararları sebebiyle açılacak tazminat davalarına ait usul ve esasları belirleyen 2802 sayılı Kanun'un 93/a maddesi yürürlükten kaldırılıyor. Mahkeme kararlarının zamanı içinde kamu görevlilerince yerine getirilmemesi halinde tazminat davası ancak alakalı idare aleyhine açılabilecek.  
Tahliyesi gündeme gelecek Ergenekon sanıkları

İddialara göre; Ergenekon davasında 5 yıldan çok zamandır tutuklu mevcut bulunan Alparslan Arslan, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Muzaffer Tekin, Fikret Emek, Ergün Poyraz, İsmail Yıldız, Veli Küçük, Mehmet Fikri Karadağ, Kemal Kerinçsiz, Sevgi Erenerol, Zekeriya Öztürk, Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Hasan Atilla Uğur, Durmuş Ali Özoğlu, Tuncay Özkan, Ataman Yıldırım, Levent Göktaş, İbrahim Şahin, Mustafa Dönmez, Levent Ersöz'ün haklarındaki kararın bozulması durumunda tahliyeleri gündeme gelecek. Diyarbakır'daki KCK davası ile Şantaj ve Askeri Casusluk davalarının sanıkları 5 senelik tutukluluk sürelerini doldurmazken, bu davalar da yasa çıktığında ağır müeyyide mahkemelerine gönderilecek. Yeni mahkemeler, 5 senelik zaman dolmasa da sanıkların cezaevinde kaldıkları zamanı ve tutuklu kalmayı zorlaştıran düzenlemeleri hesaba katarak tahliye kararı verebilecek

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...