Tgrt Haber
27 Temmuz 2021 21:06

AB'nin Türkiye'ye yaptırım tehdidine Dışişleri'nden kınama: Hiçbir değeri ve hükmü yoktur

Avrupa Birliği'nin (AB) KKTC'de yer alan Maraş'ın bir kısmının açılmasından dolayı Türkiye'yi hedef alan 'yaptırım tehdidi' içeren açıklamalarına Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, tepki gösterdi.

AB'nin Türkiye'ye yaptırım tehdidine Dışişleri'nden kınama: Hiçbir değeri ve hükmü yoktur
Kapalı Maraş,AB,Türkiye,Avrupa Birliği,KKTC

Avrupa Birliği, kapalı Maraş'ın bir kısmının daha açılması nedeniyle Türkiye'yi kınayarak yaptırım tehdidinde bulundu. 20 Temmuz 2021'de kapalı Maraş'ın yeniden açıklmasının kabul edilemez olduğu ve derin endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, "Konsey, Ankara'dan derhal bu tutumundan vazgeçmesini ve Ekim 2020'den bu yana Kapalı Maraş'ta atılan tüm adımları geri alınmasını talep ediyor" denildi.

Yapılan açıklamanın devamında yaptırım tehdidinde bulunan AB, "Çıkarları savunmak ve bölgesel istikrarı korumak için elindeki araçları kullanabileceğini" vurguladı.

"KKTC'Yİ MUHATAP ALMAYI ÖĞRENMELİDİR"

Konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, kendisine yöneltilen soruyu yanıtladı. Bakanlığın internet sitesinden yapılan açıklamada, AB adına yapılan açıklama kınandı.

Bilgiç'in açıklamaları şöyle:

"Kıbrıs Türk halkını görmezden gelen, gerçeklerden kopuk ve sadece Rum tarafının görüşlerini yansıtan bu ve benzeri açıklamaların bizim açımızdan bir değeri ve hükmü yoktur. Üyelik dayanışması ve veto endişesi bahaneleriyle ortaya konulan bu yanlı AB tutumunun hiçbir sorunun çözümüne katkıda bulunması da mümkün değildir.

Kıbrıs meselesinin çözümü ve Maraş açılımı konusunda KKTC makamlarının önerilerine ve aldıkları tüm kararlara desteğimiz tamdır. Maraş açılımı KKTC Hükümetinin aldığı bir karardır. AB, 2004’te Annan Planı sonrasında Kıbrıs Türk halkına verdiği sözleri tutmalı ve KKTC’yi muhatap almayı öğrenmelidir."

KKTC DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

KKTC Dışişleri Bakanlığından, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ve AB’nin Kapalı Maraş’a yönelik açıklamalarına bir tepki daha geldi. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, AB tarafından Kapalı Maraş hakkında yanlı açıklamalar yapıldığı ve AB’nin, Kapalı Maraş'ın KKTC toprağı olduğunu ve Kapalı Maraş'ta atılan adımların KKTC Devleti ve Hükümeti tarafından atılmakta olduğunu artık idrak etmesi gerektiği vurgulandı.

KKTC'nin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsüne saygı duyulmasının, adada bir anlaşmaya varılması için elzem olduğu gerçeğinin AB tarafından er ya da geç idrak edileceği belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...