Tgrt Haber
01 Ağustos 2021 17:07

Adli yıl başlıyor! Adli tatilde hangi davalara bakılır?

Yargı çalışanlarının izinli olduğu adli tatil dönemi akıllara ''Adli tatilde hangi davalara bakılıyor? Adli tatil ne zaman başlıyor 2021? Adli tatil ne zaman bitiyor? Adli yıl ne zaman açılıyor?'' sorularını getirdi.

Adli yıl başlıyor! Adli tatilde hangi davalara bakılır?
adli tatil,adli tatil 2021,yargı

Yargıda toplu şekilde izin dönemi olan adli tatil dönemi sırasında yalnızca bazı davalara bakılıyor. Adli tatil süresi içinde yargıda işi olanlar sürecin nasıl işleyeceğini merak etmeye başladı. Adli tatilde dava açılabilir mi? Adli tatilde görülen işler hangileridir? Adli tatil kaç gün sürecek? soruları gündemi meşgul etmeye başladı. İşte Adli tatil süreci ile ilgili bilmeniz gerekenler 

ADLİ TATİL NE ZAMAN BAŞLIYOR?  

Yargıda görev yapanların toplu şekilde izin yaptığı döneme adli tatil dönemi deniyor. Adli tatil süresi boyunca yalnızca belirlenene davalara bakılıyor. Adli tatil her sene olduğu gibi bu yıl da 20 Temmuz tarihinde başladı. Bu süreçte adliyede nöbetçi mahkemeler bulunacak ve yalnızca acil olan davalar görülecek.  

ADLİ TATİL NE ZAMAN BİTİYOR?  

Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda "Adli tatil süresi" başlığında belirtildiği üzere adli tatil 31 Ağustos tarihinde sona erer. Adli tatil süresi boyunca Yüksek yargı organları Danıştay ile Yargıtay'da nöbetçi heyetler görev yapacak. Anayasa Mahkemesi adli tatil kapsamında izine çıkmayacak. Yeni adli yıl ise 1 Eylül tarihinde başlayacak.  

Adli yıl başlıyor! Adli tatilde hangi davalara bakılır?

ADLİ TATİLDE HANGİ DAVALARA BAKILIYOR?  

Adli tatil döneminde yargıda işi olanlar ‘’Adli tatil döneminde görülen davalar hangileridir? Adli tatilde hangi işler görülüyor?’’ sorularının cevabını merak etmeye başladı. Hakim, savcı ve diğer yargı çalışanlarının toplu olarak izne ayrıldığı dönemde yalnızca belirlenen davalar görülüyor. Buna göre adli tatil döneminde görülecek olan davalar şu şekilde:  

  • İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi. 
     
  • Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler. 
     
  • Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler. 
     
  • Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları. 
     
  • Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar. 
     
  • Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri. 
     
  • Çekişmesiz yargı işleri. 
     
  • İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar. 
     
  • Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler. 
     
  • Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler. 

YARGITAYIN YENİ HİZMET BİNASININ AÇILIŞI YAPILACAK

Yargıtay Başkanlığınca yeni adli yıl dolayısıyla yarın 2021-2022 adli yıl açılış töreni yapılacak. Yargıtay Başkanlığının yapımı tamamlanan yeni hizmet binasının açılışının da yapılacağı törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Törende, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu birer konuşma yapacak. Adli tatilin sona ermesinin ardından 2021-2022 adli yılı yarın törenle başlayacak.

Adli tatilde hangi davalara bakılıyor? Adli tatil süreci içinde hangi işler görülüyor? Adli tatil ne zaman sona erecek 2021? sorularının cevabını derledik. Siz de adli tatil ile ilgili sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz. 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...