Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Ağustos 2021 10:45

AK Parti yeni Anayasa taslağını tamamladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin yeni anayasa yapma vakti gelmiştir” diyerek başlattığı süreç sona yaklaştı. AK Parti’nin hazırladığı yeni Anayasa taslağında neler var?

AK Parti yeni Anayasa taslağını tamamladı
Yeni anayasa taslağı,anayasa,Ak Parti,Türk Tipi Başkanlık Sistemi

AK Parti, yeni anayasa taslağı üzerindeki çalışmalarında sona geldi. AK Parti’nin yeni Anayasa taslağı yasama, yürütme ve yargı organları ve fonksiyonları arasındaki dengeyi sağlamlaştırmayı hedefliyor. Taslağa göre yasama, yürütme ve yargı organları arasındaki denge ve denetim mekanizması olan Meclis güçlenecek ve sistemdeki ağırlığı artacak.

MECLİS, BAKANLARI GÖREVDEN ALABİLİR Mİ?

TGRT Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan, yeni Anayasa taslağına göre meclisin bakanları görevden alabileceğini söyleyerek “Ancak bunun için mecliste salt çoğunlukla önerge verilmesi gerekiyor, bu önergelerin kabulü için beşte üç oy çoğunluğu aranacak. Meclisin bakanları görevden alması için meclis çoğunluğunun sağlanması gerekiyor. Amaç meclisin yetkilerini arttırmak” diye konuştu. 

GÜVENOYU VAR MI?

Sözcan yeni Anayasa taslağında güvenoyuyla ilgili bir maddeler olduğunu söyledi.  Taslağın Cumhurbaşkanını halkın seçmesinden dolayı ikinci kez güvenoyu almayı öngörmediğini kaydeden Sözcan, “Ancak yeni yasaya göre Bakanlar ve Cumhurbaşkanı yardımcıları için güvenoyu alınabilecek. Burada meclisin denetim fonksiyonlarının ve yetkilerinin daha da güçlendirilmesi hedefleniyor” diye belirtti.  

BAKANLAR İLE MECLİS ARASINDAKİ BAĞ GÜÇLENECEK

Sözcan, Bakanlar ile meclis arasında yaşanan kopukluğun da giderilmesine yönelik maddeler olduğuna dikkat çekerek “Bakanların çoğunlukta dışarıdan atanması ve şayet milletvekili ise vekilliğinin son bulması nedeniyle Bakanlar ile meclis arasında bir kopukluk olduğu tartışması vardı. Bunun giderilmesine yönelik bir düzenleme olduğu belirtiliyor. Bunun için sözlü soru önergesinin daha etkin kullanılması öngörülüyor. Bakanların genel kurula katılarak sözlü sorulara cevaplar vermesi çözüm olarak getiriliyor” diye ekledi. 

CUMHURİYET’İN TEMEL NİTELİKLERİ KORUNUYOR

Yeni Anayasa Taslağında Cumhuriyet’in temel esasları ve nitelikleri korunuyor. Ayrıca “adalet” ilkesinin de devletin temel niteliklerine eklenebilir. Ayrıca seçmen belli sayıda imzayla hem kanun hem de anayasa değişikliği teklifi verebilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...