Tgrt Haber
03 Haziran 2014 18:53

AK Parti'li Denizli'den ilginç örnek

AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Türkiye'de aşırı tüketimin yansımaları görüldüğüne dikkati çekerken ilginç bir örnek verdi.

AK Parti'li Denizli'den ilginç örnek
tbmm genel kurulu, ilknur denizli, ak parti izmir milletvekili, aşırı tüketim, Türkiye Ekonomisi haberleri, Türkiye Ekonomisi,

Denizli,  "1500 lira geliriniz var. Karı koca çalışıyorsunuz. Gidin bir restoranda dört kişilik bir aile oturuyor. Masanın üzerinde her biri 1500 lira olan dört telefon var. Bununla ilgili önlem almamız gerekiyor" dedi. TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, "5 Temmuz 1993 tarihli MGK'ya sunulan raporlarla birlikte o gün alınan kararları da kapsayan, bu tarihten sonra gerçekleştirilen ve bir dönemin kaybına neden olan tüm olayların" araştırılmasına ilişkin önergenin görüşülmesi ile ilgili grup önerisi ele alındı. Partisinin önerisi üzerine söz alan Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, söz konusu dönemin, "Kürtleri yok etmek, sindirmek, onlara Türk olmayı kabul ettirmek için insanlık dışı yöntemlere maruz bırakıldığı" dönemler olduğunu iddia etti. Birtane, faili meçhul cinayetlerle tarihinin en kirli sayfalarından birini oluşturan bu dönemde aynı zamanda binlerce köyün boşaltıldığını savundu.CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, HDP'nin önergesinde, 1900'lı yıllarda yalnızca Kürt işadamlarının öldürülmesinin öne çıkarıldığını, ancak bu dönemde sadece Kürt işadamlarının değil, sendikacıların, gazetecilerin, öğrencilerin de öldürüldüğünü ifade etti. O dönem uygulanan politikanın herkesi etkilediğini anlatan Aygün, araştırma önergesinde de bunun bütün olarak görülmesi gerektiğini ifade etti. Önergenin ruhunda sanki kontrgerilla bitmiş gibi lanse edildiğini kaydeden Aygün, aslında bunun yerini şimdi MİT'in aldığını iddia etti. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, 1993 yılının, "faili meçhul cinayetler yılı" olarak hafızalara kazındığını belirtti. Suikastlerin, ihmallerin, ölümlerin arka arkaya geldiğini anlatan Tunç, bunun ekonomiye de yansıdığını ifade etti. Bu dönemin karanlık tablosundan kurtulmak isteyen vatandaşın, 2000'li yıllarda tercihini AK Parti'den yana kullandığını vurgulayan Tunç, iktidarın 12 yıldır faili meçhulleri aydınlatmak için çalıştığını, mafyaların, çetelerin üzerine gittiğini söyledi.  HDP'nin grup önerisi kabul edilmedi.
"Aşırı tüketimin yansımaları var"
Genel Kurul'da daha sonra MHP'nin, özel borçların artışına ilişkin araştırma önergesinin görüşülmesi ile ilgili grup önerisine geçildi. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, AK Parti'li milletvekillerinin, kamu alacaklarının yapılandırılmasına yönelik kanun teklifini anımsatarak, bunun bir af getirdiğini, ancak vatandaşların borcunu neden ödeyemediğinin sorgulanmadığını söyledi. Günal, bu durumun araştırılması için daha önce de önerge verdiklerini, iktidar partisinin kabul etmediğini belirtti. Türkiye'de her iki dakikada bir 14 kişinin borç batağına saplandığını kaydeden Günal, vatandaşın borçlarını ödeyememesinin nedeninin, gelirinin artmamasından kaynaklandığını dile getirdi. Borçlanmanın getirdiği sosyal sonuçlara da dikkati çeken Günal, bu yüzden cinnet geçiren, canına kıyanların sayısının arttığını söyledi. AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç tüketici kredileri ve kredi kartları borçlarının arttığının doğru olduğunu, ancak burada tüketim alışkanlıklarının ne kadar değiştiğine de dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.
Endüstri toplumundan bilgi toplumuna geçerken insanların daha iyi ve daha yeniyi talep eder hale geldiğine işaret eden Bilgiç, bunun üzerine krediye ulaşım da kolay olunca borcun arttığını ifade etti. Bilgiç ayrıca, vatandaşın, ekonomideki istikrarı görmesi, ekonominin iye doğru gideceğini bilmesi nedeniyle tasarrufa değil tüketime yöneldiğini kaydetti. CHP İstanbul Milletvekili Müslim Sarı, Hükümetin "borçlarımız azaldı" derken, ekonominin toplam borçluluğuna, özel sektörün borçluluğuna değinmediğini, yalnızca kamu borçları üzerinde bu açıklamayı yaptıklarını savundu. Aslında son 12 yılda hane halkı borçluluk oranının 48 kat arttığını belirten Sarı, "Bunu 'insanlar tüketiyor, mutlu oluyor' diye açıklayamazsınız. Tüketimin yanında üretiminiz, geliriniz yoksa bir yere gidemezsiniz" dedi. Hükümetin uyguladığı ekonomi modelini de eleştiren Sarı, bu modelde devam edilmesi halinde Türkiye'yi iyi günlerin beklemediğini öne sürdü. AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli ise 12 yılda Türkiye'de her alanda yapılan reformlarla bir dönüşüm yaşandığını vurguladı. Bu durumun ekonomide de gerçekleştiğini belirten Denizli, özellikle bankacılık ve kamu maliyesi alanındaki sağlam politikalar nedeniyle, Türkiye'nin küresel krizden en az etkilenen ve krizden en hızlı çıkan ülkeler arasında olduğunu vurguladı. Türkiye'de aşırı tüketimin yansımaları görüldüğüne dikkati çeken Denizli, bu durumun, genel tüketim alışkanlıklarının bakımından yaşanan değişim sürecini gösterdiğini söyledi. Denizli, "1500 lira geliriniz var. Karı koca çalışıyorsunuz. Gidin bir restoranda dört kişilik bir aile oturuyor. Masanın üzerinde her biri 1500 lira olan dört telefon var. Bununla ilgili önlem almamız gerekiyor. Tasarrufla ilgili yepyeni bir bakış açısına sahip olmalıyız. Halkımızın harcamalarını yönlendirme konusunda çalışmalar yapmalıyız" diye konuştu. MHP'nin grup önerisi de kabul edilmedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...