Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
14 Temmuz 2019 15:52

Akıncı önerisini sundu! Rum tarafı toplanıyor

KKTC'nin Hidrokarbon önerisi için Rum tarafı 16 Temmuz'da toplanma kararı aldı .

Akıncı önerisini sundu! Rum tarafı toplanıyor
kktc,,gkry,,hidrokarbon,,mustafa akıncı,

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Rum yönetimine sunduğu hidrokarbonlar konusunda ortak bir komite kurulması yönündeki önerinin ardından Rum tarafı 16 Temmuz'da toplanma kararı aldı. 

TOPLANTIYA DAVET ETTİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın hidrokarbon konusundaki ortak komite kurulması yönündeki yeni önerisi Birleşmiş Milletler Yetkilisi Sergiy Illarionov tarafından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'e iletildi. Anastasiadis öneriyi almasından kısa süre sonra Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi'ni 16 Temmuz salı günü toplantıya davet etti. 

KKTC'NİN ÖNERİSİ

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, öneriyi geçtiğimiz gün BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs İyi Niyet Misyonu'nda koordinatörlük görevi yapan Sergiy Illarionov'a iletmişti. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs Adası etrafında bulunan hidrokarbon konusunun bir gerginlik ve çatışma alanı olmaktan çıkarılıp verimli bir iş birliği alanına dönüştürülmesini hedefliyor.

Öneri, Kıbrıs'ta iki toplumdan eşit sayıda üyenin katılımıyla oluşacak komitenin BM gözetiminde olmasını, ayrıca Avrupa Birliğinin (AB) de gözlemci olarak yer almasını içeriyor. Ortak komitenin yapısı, hedefleri ve çalışma yöntemini belirleyen öneri, ayrıca bir fon oluşturulmasını ve fondan nasıl yararlanılacağı gibi detayları da kapsıyor. 

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, öneriyi, bilgi edinilmesi için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ile AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye de göndermişti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...