Tgrt Haber
09 Haziran 2022 09:37 - Güncelleme : 09 Haziran 2022 10:10

Elektrikli scooter kullananlar dikkat! Hem ehliyetinden oldu hem ceza yedi

İzmir’de trafik polisleri, alkollüyken elektrikli scooter kullanan bir gencin ehliyetine el koydu. Sürücü belgesini yanında bulundurmadığı için de 2 bin 250 lira ceza yazılan genç avukatı aracılığıyla dava açarak cezanın iptalini istedi.

Elektrikli scooter kullananlar dikkat! Hem ehliyetinden oldu hem ceza yedi
elektrikli scooter,ehliyet,trafik cezası

İzmir’de yaşayan 21 yaşındaki A.E., alkollü bir şekilde elektrikli scooter kullandığı için ehliyetine el konuldu ve ehliyetini yanında bulundurmadığı için de para cezası yedi.

HEM EHLİYETİNDEN OLDU HEM CEZA YEDİ

Sabah gazetesinin haberine göre, 15 Mayıs’ta alkollüyken kiralama uygulamasından elektrikli scooter kiraladı. Polis ekipleri, Kordonboyu'nda aracı sürerken genci kontrol amaçlı genci durdurdu. Polisin istediği üzerine alkolmetreye üfleyen A.E, 0,83 promil alkollü çıkınca ekipler, gence 'alkollü araç kullanmak' ve 'ehliyeti yanında bulundurmamak' suçlarından 2 bin 250 TL ceza kesti. Gencin ehliyetine de 6 aylığına el konuldu.

MEVZUATA AYKIRI DAVASI

Mevzuatı inceledikten sonra müvekkili A.E.'nin kullandığı aracın elektrikli bisiklet sınıfında olduğunu ve kullanımı için ehliyet gerektirmediğini fark eden avukat Seyit Ahmet Akyüz, cezaların iptali için Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak, dava açtı.

SÜRÜCÜ BELGESİ ZORUNLU DEĞİL

Sürücü belgesi olsun veya olmasın 15 yaşını dolduran herkesin bu uygulamayı kullanabileceğinin mevzuatta açıkça belirtildiğini ifade eden avukat Akyüz, “Bu şartlar altında, akıllara sürücü belgesine sahip olmayan ancak alkollü olan kişi ne türden bir ceza verileceği sorusu geliyor. Kullanıcıların, sürücü belgesiz kişiler gibi değerlendirilmesi gerekiyor. Kabul anlamına gelmemekle beraber, alkollü şekilde trafikte bulunmaktan bir idari para cezasına tabi tutulsa dahi, bulundurmak zorunda olmadığı sürücü belgesine el konulması mümkün değildir" dedi.

Elektrikli scooter kullananlar dikkat! Hem ehliyetinden oldu hem ceza yedi

SCOOTERLARA PLAKA TAKILMASI GÜNDEMDE

Bir anda hayatımıza girerek vazgeçilmez ulaşım araçları arasında yer alan ancak hiçbir kullanım kuralı olmayan scooterlar ile ilgili hükümet kolları sıvadı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın "Elektrikli scooterlara plaka takılması gerekiyor" açıklamasının ardından scooterlar için yeni bir düzenleme gündeme geldi. Eğer düzenleme hayata geçerse motorlu scooterlara plaka takılacak. Böylece scooterların takibi daha kolay sağlanacak. Kurallara uymayanlara ise cezai işlem uygulanabilecek.

SCOOTER KULLANIRKEN MÜZİK DİNLENEMEYECEK

Öte yandan Dünyada scooterın sık kullanıldığı ülkelerden biri olan İngiltere de yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Eğer kanun hayata geçirilirse İngiltere’de scooter kullanırken kulaklıkla müzik dinlenemeyecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...