Tgrt Haber
10 Kasım 2014 13:34

Anıtkabir'de bir ilk

İlk defa gerçekleştirilen uçuş kapsamında Türk Yıldızları, Anıtkabir üzerinde kalp çizdi. Bir F-16 ise uçabileceği en düşük hızda Anıtkabir üzerinden "yavaş geçiş" gerçekleştirdi.

Anıtkabir'de bir ilk
Anıtkabir, kalp işareti,

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 76. yılında Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı. Anıtkabir'deki tören, saat 08.55'de devlet erkanının Aslanlı Yol'da yürüyüşü ile başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kortejde, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Numan Kurtulmuş, Yüksek Yargı Temsilcileri, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi partilerin temsilcileri, bürokratlar ve diğer devlet erkanı yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ay yıldızlı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelengi Atatürk'ün mozolesine bıraktı. Atatürk'ün 76 yıl önce ebediyete intikal ettiği saat olan 09.05'de ''ti'' sesi ve sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Bu sırada gönderdeki Türk bayrağı da yarıya indirildi.
Erdoğan ve protokolde yer alan devlet erkanı daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Erdoğan, deftere şunları yazdı: "Vefatının 76. yıl dönümünde Cumhuriyetimizin banisi, ilk cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal'i bir kez daha derin bir hürmetle yadediyoruz. Gazi Mustafa Kemal ve yol arkadaşlarının işaret ettikleri, hayatları boyunca da ulaşmak için azimle mücadele verdikleri hedeflere millet olarak her zamankinden daha yakınız. Türkiye istikrarla büyüyen ekonomisi, ileri standartlara ulaşan demokrasisi, içeride temin ettiği huzuru ve refahı, dışarıda elde ettiği itibarıyla hedeflerine doğru kararlılıkla ilerliyor. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, tüm gazi ve şehitlerimizden devraldığımız mirası azimle taşımaya, gazi ve şehitlerimizin uğruna can verdikleri vatanımızı daha da büyütmeye devam edeceğiz. Ruhunuz şad olsun."
Türk Yıldızları Anıtkabir üzerinde kalp çizdi
Erdoğan ve beraberindekilerin Misak-ı Milli Kulesi'nden çıkmasının ardından Türk Yıldızları saygı geçişi yaptı.
İlk defa gerçekleştirilen uçuş kapsamında Türk Yıldızları, Anıtkabir üzerinde kalp çizdi. Solotürk ise bir F-16'nın uçabileceği en düşük hızda Anıtkabir üzerinden "yavaş geçiş" gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve törene katılanlar saygı uçuşunu izledi.
Törende, İzcilik Federasyonuna bağlı 200 izci ile Ankara Kulübü seğmenleri de görev yaptı.
Devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, törenin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geçti.
TBMM'de tören
Büyük Önder Atatürk'ün vefatının 76. yılı nedeniyle TBMM'de tören düzenlendi.    
Törene, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk,  TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, Genel Sekreter Yardımcıları Haydar Çiftçi ve Kemal Kaya ile TBMM İdari Teşkilatı yöneticileri ve Meclis çalışanları katıldı.
Yakut, Meclis'teki Atatürk Anıtı'na "TBMM Başkanlığı" yazılı, kırmızı beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu.
Atatürk'ün vefat ettiği saat olan 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunan Yakut ve törene katılanlar, daha sonra İstiklal Marşı'nı okudu.
Dolmabahçe Sarayı'nda tören
Atatürk, 76 yıl önce hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında törenle anıldı.
Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında düzenlenen anma töreni, TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ve diğer yetkililerin buketlerini, Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği yatağın üzerine bırakmalarıyla başladı.
Ardından Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.
Daha sonra Mavi Salon'a geçen heyet adına Bahçekapılı, Dolmabahçe Sarayı Özel Defteri'ni imzaladı.
Bahçekapılı, deftere şunları yazdı:
''Aramızdan ayrılışınızın 76. yıl dönümünde sizi saygı ve rahmetle anıyoruz. Ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetin kurucusu olmanızın yanı sıra ilk meclis başkanı olmanız bizler için hiç şüphesiz özel bir anlam ifade ediyor. En zorlu koşullar altında kurduğunuz Meclisimiz bugün liderlik vasıflarınızdan yararlanmaya devam ediyor. Ülkemizin ulusal egemenlik temelinde çağdaş, demokratik, özgür ve her alanda ileri bir toplum haline gelmesi için çalışmalarını güçlü bir şekilde sürdürüyor.
İleri uygarlık hedefi doğrultusunda çizdiğiniz yol, yolumuzdur. Aramızdan ayrılışınızın yıl dönümünde sizlere olan gönül borcumuzu bir kez daha ifade ediyor, sizi ve şahsınızda Kurtuluş Savaşımızın tüm kahramanlarını, Cumhuriyet tarihimiz boyunca ülkemize hizmet eden devlet ve siyaset adamlarımızı ve tüm şehitlerimizi rahmet, saygı ve şükranlarımızla anıyoruz."
Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de, saat 09.05'te hayata gözlerini yumduğu odada, Türk bayrağı örtülü yatağının iki yanında iki polis memuru saygı nöbeti tuttu.
Oda, törenin ardından vatandaşların ziyaretine açıldı. Saray önünde erken saatlerden itibaren uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar ve öğrenciler, Atatürk'ün yatağına ve çevresine beyaz ve kırmızı karanfiller bıraktı.
Dışarı kurulan ekranlardan içerideki tören yansıtıldı. Ziyaretçiler için sarayın girişine anı defteri konuldu.
Bahçede kurulan stantta ziyaretçilere çay ve kahve ikram edildi.
Sarayın açıklarında bir teknede de Genç Denizciler Derneği üyeleri tarafından "Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruz" yazılı pankart açıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...