Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Kasım 2016 09:55

Ankara düğmeye bastı, C planı yürürlükte

Türkmen kenti Tel Afer'e yönelik tehdit artınca Ankara bahsettiği C planını devreye soktu. 'Soydaşları korumak için doğrudan müdahale' adımını içeren plan yürürlüğe girdi. Çok sayıda zırhlı araç ve tank, Musul-Tel Afer hattına en yakın konumdaki Silopi'ye taşındı

Ankara düğmeye bastı, C planı yürürlükte
ankara, tel afer, müdahale,

Irak'ta Şii Haşdi Şabi milisleri Türkmen kenti Tel Afer'e yönelik operasyona başladığını duyurunca Ankara alarma geçti. Musul-Tel Afer bölgesine ilişkin hazırlanan 'C planı'nın devreye sokulduğunu gösteren emareler peşisıra geldi. Tel Afer'deki Türkmenleri olası bir katliamdan korumak için bölgeye Fırat Kalkanı benzeri 'doğrudan' bir harekâtın yapılmasını öngören plan doğrultusunda Ankara ile Çankırı'daki birliklerden çok sayıda tank ve zırhlı araç, Şırnak'ın Silopi ilçesine intikal etti. Büyük sevkiyat, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım'ın Beştepe Külliyesi'ndeki güvenlik zirvesine denk geldi.
 
KIRMIZI ÇİZGİ AŞILIRSA...
 

Konuya ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Bölgemizde önemli gelişmeler var. Bir taraftan Türkiye'nin içerisinde çok ciddi bir terörle mücadele var, diğer yandan da sınırımızın hemen diğer tarafında önemli gelişmeler var. Bütün bu gelişmelere hazırlıklı olmak açısından yapılan bir çalışma bu. Türkiye her türlü ihtimale önceden hazırlık yapmak durumundayız" dedi. Türkiye'nin bölgede kırmızı çizgilerinin olduğunu hatırlatan Işık, “Bu kırmızı çizgilerin aşılmaması durumunda Türkiye taahhütlerine her zaman bağlı kalır. Kırmızı çizgiler aşılırsa Türkiye bu noktada yapması gerekeni yapmakta tereddüt etmez. Ama şu anda iyi bir diyalog zemini var. Bu diyalog zemini içerisinde çalışmalar sürdürülüyor" ifadelerini kullandı.
 
SADECE 2 SAAT UZAKLIKTA
 
Musul ve Tel Afer'e sadece 2 saat uzaklıkta bulunan Silopi'ye giden tankların, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Duhok Üssü'ne takviye amaçlı sevk edilebileceği de iddia ediliyor. Bunun işaretini Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda vermiş ve Haşdi Şabi milislerinin bölgede terör estirmesi halinde Türkiye'nin cevabının farklı olacağını, Duhok'taki askeri varlığa ek olarak yeni birlikler gönderilebileceğini açıklamıştı. Sınıra doğru dün yoğunlaşan sevkiyatta 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı birliklerine ait unsurlar yeralırken, Ankara'dan tanklar ve tank kurtarıcıların, Çankırı'dan ise tekerlekli araçlar ve iş makinelerinin Silopi'ye karayoluyla sevk edildiği öğrenildi.
 
Namlular Tel Afer'e döndü
 
Musul ve Tel Afer'e en yakın konumdaki Şırnak-Silopi'ye yoğun askeri sevkiyat başladı. Tanklar, tank kurtarıcılar, tekerlekli araçlar ve iş makinelerinin sınırı geçerek Duhok ya da doğrudan Tel Afer'e yönelebileceği ileri sürülüyor. Musul'da Peşmerge güçleri ve Irak ordusu DAEŞ ile mücadele ederken, Şii Haşdi Şabi örgütü ise Türkmen kenti Tel Afer'e doğru operasyona başladı. Haşdi Şabi'nin Türkmen Komutanlarından Ahmet Aslan, yaklaşık 100 bin Türkmenin yaşadığı Tel Afer'e doğru Kayyare bölgesinden harekete geçtiklerini açıklayarak, DAEŞ'in Irak-Suriye bağlantısını kesmek için ilçeyi kuşatacakları mesajı verdi. Bölgede Sünnilere yönelik katliamlarıyla bilinen İran destekli Haşdi Şabi grubuna daha önce gerekli uyarılar yapılmış ve Ankara'nın onaylamadığı bir operasyonun gerçekleşmesi durumunda 'müdahale edileceği' sinyali verilmişti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...