Tgrt Haber
18 Ocak 2022 11:36

Ankara hızlı tren kazasının kara kutu deşifresine TGRT Haber ulaştı! İşte şok detaylar

Ankara’da meydana gelen hızlı tren kazasının kara kutu deşifresine TGRT Haber ulaştı. Bilirkişi tarafından deşifre edilen kara kutudan şok detaylar ortaya çıktı.

Ankara hızlı tren kazasının kara kutu deşifresine TGRT Haber ulaştı! İşte şok detaylar
Ankara hızlı tren kazası

Ankara’da 13 Aralık 2018 tarihinde meydana gelen Konya-Ankara yüksek hızlı tren ile kılavuz trenin çarpışmasının kara kutu deşifresine TGRT Haber’in muhabiri Emre Kol ulaştı.  Mahkemeye sunulan bilirkişi deşifresinde ortaya çıkan verilere göre, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğünün hız emrini 110 kilometreye çıkarması kazaya davetiye çıkardı. Avrupa Tren Kontrol Sistemine göre, trenin sadece makinistin kontrolünde olan güzergahlarda saatte 50 kilometre hızla gitmesi gerekiyordu. Elim kazada 3’ü makinist 9 kişi hayatını kaybederken 107 kişi de yaralandı.

Ankara hızlı tren kazasının kara kutu deşifresine TGRT Haber ulaştı! İşte şok detaylar

KAZADAN 4 GÜN ÖNCE DEĞİŞTİ

Ankara 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, yüksek hızlı trenin kara kutusu bilirkişi tarafından deşifre edildi. 10 kişinin tutuksuz yargılandığı davada, mahkemeye sunulan kara kutu deşifresine göre, trenin gardan kaza yerine kadar çıktığı hızı gösteren çizelge de yer aldı. Çizelgeye göre tren kılavuz trenle karşılaştığında saatteki hızı 110 kilometreydi. Buna dayanaksa Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğünün kazadan 4 gün önce hazırladığı bir talimatname. Bu talimatnameye göre yüksek hızlı trenlerin Ankara garından itibaren saatte 110 kilometre hıza çıkmasını istendi.

87 KİLOMETRE HIZLA ÇARPIŞTI

Bilirkişi raporda, Avrupa Tren Kontrol Sistemine göre sadece makinistin kontrolünde olan güzergâhlarda üst limitin saatte 50 kilometre hıza izin verdiğini hatırlattı. Bilirkişiye göre, kazadan 10 saniye önce 110 kilometre hızla giden makinist, acil tren frenini uyguladı. Bu fren, çarpışma anına kadar hızı 87 kilometre hıza kadar indirebildi.

Ankara hızlı tren kazasının kara kutu deşifresine TGRT Haber ulaştı! İşte şok detaylar

KAZA NASIL YAŞANMIŞTI? 

Kaza, saat 06.36'da marşandiz istasyonunda meydana geldi. Ankara'dan Konya'ya gitmek üzere 06.30'da Yüksek Hızlı Tren Garı'ndan hareket eden yüksek hızlı tren, yol kontrolünden dönen lokomotifle kafa kafaya çarpıştı. Kaza sonrası yüksek hızlı trenin iki vagonu, 4 dakika sonra raydan çıkıp üst geçidin ayağına çarptı. Çarpmanın etkisiyle üst geçidin bir bölümü çöktü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...