Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Haziran 2015 08:56

Ankara'da acil gündem Suriye

PYD’nin bölgeye yerleşmek için etnik temizlik yapmak istemesiyle yaşanan gelişmeler Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda masaya yatırıldı.

Ankara'da acil gündem Suriye
suriye, pyd, ankara, toplantı,

Türkiye'nin Suriye sınırındaki son gelişmelerin ardından Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda peşpeşe iki zirve yapıldı. Önceki gün yapılan Suriye toplantısının ardından dün daha kapsamlı bir zirve gerçekleştirildi. Türkiye'nin Suriye sınırında ve özellikle Akçakale'nin karşısındaki bölgede yaşanan son gelişmeler masaya yatırıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında önceki akşam Suriye toplantısı yapıldı. Sınırda yaşanan gelişmelerin masaya yatırıldığı toplantıya, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, AFAD Başkanı Fuat Oktay ve ilgili bürokratlar katıldı. Toplantıda, Suriye'deki son gelişmeler ve yaşanan kaos nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bilgi verildi.

ANKARA ALARMA GEÇTİ

Özellikle Tel Abyad'ın Kürt koridorunun bir parçası haline dönüşmesi Ankara'yı iki yönlü endişelendiriyor. Sınırdaki hareketliliğin Türkiye'ye yansımaları ve olası senaryoların görüşüldüğü toplantıda sınır hattındaki güvenlik önemlerinin arttırılması kararının alındığı öğrenildi. PYD ile IŞİD arasında Tel Abyad'ın kent merkezinde 8 gün süren çatışmaların ardından IŞİD'in kenti 17 saat içinde terk etmesi ve ardından Tel Abyad'daki bin 300'ü aşkın silahlı militanın Rakka'dan da gelen güçle birlikte Suriyeli muhalifleri ve Türkmenleri hedef aldığı ve bu bölgelere doğru ilerlediği bilgileri üzerine Ankara alarma geçti.

AZEZ ENDİŞESİ

Terör örgütü IŞİD'in Tel Abyad'ı tek kurşun dahi sıkmadan terk etmesinin ardından Türkiye'nin Kilis sınır hattındaki 28 bin nüfuslu Azez kasabasına yönelmesi Ankara'yı hareketlendirdi. IŞİD'in bu saldırı öncesinde tüm bölgedeki halkı göçe zorlayabileceği endişesi Ankara'yı kaygılandırıyor. Zira çatışmaların yoğunlaştığı bölgelerde sivillerin DAEŞ, Esed, ÖSO ve diğer muhalif gruplar ile Kobani'den geleme ihtimali bulunan PYD'nin arasında kalabileceği uyarısı yapıldı.

GENİŞ KAPSAMLI ZİRVE

Önceki gün gerçekleştirilen Suriye Zirvesi'nin ardından dün de Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında, Güvenlik Toplantısı yapıldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, ilgili başbakan yardımcıları, İçişleri, Dışişleri, Milli Savunma bakanlarının yanı sıra MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın katıldığı toplantıda, Tel Abyad'da IŞİD ile PYD arasında yaşanan çatışma ve uluslararası koalisyonun bombardımanından kaçan binlerce kişinin akın etmesiyle Akçakale bölgesinde yaşanan hareketlilik toplantının ana gündem maddesiydi. Türkiye sınırına yakın bölgede yaşanan çatışmalar vealınan tedbirler hakkında detaylar yer aldı.

YENİ MÜLTECİ AKINI ENDİŞESİ

Toplantının yapıldığı saatlerde DAEŞ militanlarının çatışma sahasını “Mare” bölgesine yönlendirmesi üzerine Ankara oluşabilecek tüm riskleri değerlendirdi. Bu bölge denkleminde rejim güçleri, IŞİD, ÖSO ve PYD'ye bağlı silahlı grupların 4 ateşi arasında kalacak olan 200 bin sivilin Türkiye'ye göç edebileceği ve bunun Türkiye için oluşturacağı riskler ve hazırlıklar masaya yatırıldı. Olası göç dalgası karşında AFAD ve diğer kurumların hazırlıklı olması talimatı verilirken, Askeri önlemler konusunda da sınır güvenliğini ve mültecileri koruma altına alacak 6 aşmalı bir plan üzerinde çalışmaların devam ettiği kaydedildi. Güvenlik güçleri yabancı militanların Cerablus ve Çoban Bey bölgelerinden IŞİD'e katılımını engellemek için tedbirlerini arttıracak.

ÜÇLÜ GÖRÜŞME

Zirveden önce Başbakan Ahmet Davutoğlu, önce MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı kabul etti. Bu görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. Davutoğlu, daha sonra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i kabul etti. Kabul sürerken, Fidan'ın da görüşmeye katıldığı bildirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...