Tgrt Haber
05 Haziran 2014 19:22

Araştırma Komisyonu maden faciası için Soma'ya gidiyor

TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, 8 Haziran Pazar günü Soma'ya gitmeyi planladıklarını söyledi.

Araştırma Komisyonu maden faciası için Soma'ya gidiyor
tbmm, araştırma komisyonu, soma, facia,

TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, 8 Haziran Pazar günü Soma'ya gitmeyi planladıklarını söyledi. Manisa'nın Soma İlçesinde Meydana Gelen Kaza Başta Olmak Üzere Maden Kazalarının Araştırılarak Bu Sektörde Alınması Gereken İş Sağlığı ve İş Güvenliği Tedbirlerinin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Alaboyun başkanlığında ikinci toplantısını yaptı. Komisyon, yapacağı işler ve ziyaretler ile davet edeceği kamu ve sivil toplum kuruluşlarını ele aldı.  AK Parti Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş,  komisyonun tüm karanlıkta kaldığı zannedilen noktalara ışık tutacağını, kamu vicdanını tatmin edecek sonuçları ortaya koyana kadar çalışmalarına devam edeceğini belirterek, Soma'daki kazanın neden ve kimlerin ihmali olduğunun ortaya konulacağını söyledi. Madencilik sektörünün Türkiye için önemine değinen Yurttaş, "En güvenilir yöntemlerle madenler yeryüzüne çıkarılabiliyor ise bu yöntemleri, diğer ülkelerden örnekleri ortaya koymakta komisyonun görevleri arasındadır. Bu konu siyasi polemiklere kurban edilmemeli. Muhalifini yıpratmak için vesile olarak görülmemelidir" dedi. CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, Soma'daki maden faciasında 301 madencinin yaşamını yitirdiğini, 432 çocuğun babasız kaldığını anımsatarak, "Biz bu komisyonda belki de dul kalan kadınlarımızın, babasız kalan çocuklarımızın da geleceğiyle ilgili neler yapılması gerekenleri düşünmeliyiz" diye konuştu. Öz,  bir daha Türkiye'de maden kazaları ve iş cinayetleri olmaması dileğinde bulundu.
- "En mükemmelini yapma zorunluluğumuz var"
MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy, Soma'daki acıdan herkesin büyük ders çıkarması gerektiğini ifade ederek, "Üzerimizde büyük bir vebal var. Daha sonra yine tedbirsizliklerden kaynaklanan kazaların yaşanmaması için TBMM, komisyon olarak en mükemmelini yapma zorunluluğumuz var" dedi. Muhalefet partisi milletvekillerinin iktidarı yıpratmak gibi bir derdinin olmadığının altını çizen Özensoy, "Mutlaka birtakım  tespitler, eleştiriler yapılacaktır. Ama bu tespit ve eleştirileri de iktidarı yıpratmak içinmiş gibi algılamanın doğru olmadığını düşünüyorum" şeklinde konuştu. Özensoy, madende bir eksiklik tespit edilmesi halinde 6 ay süre verildiği ve eksiklikler giderilmediği takdirde kapatıldığına ilişkin kanun maddesine değinerek, acilen bu kanunla ilgili düzeltme yapılması gerektiğini söyledi. Özensoy, "İş Kanunu, İşgüvenliği Kanunu ile ilgili eksik gördüğümüz acil olan bir şeyler varsa bunların bir an önce şu torba yasaya girmesi için komisyondan tavsiye kararlarının bir şekilde gönderilmesini  arz ediyorum" dedi.AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan da konun basın ayağına da bakmak gerektiğini ifade ederek, ilk kaza olduğunda basının önemli bir kısmının sadece hükümete, ilgili bakanlıklara yönelik eleştirilerde bulunduğunu, ancak daha sonraki süreçte işverenin kim olduğu, neler yaptığı konularında da toplumun önemli kesimini rahatsız eden bilgilere ulaşıldığını söyledi. Gürkan, devletin şehit yakınlarına gerekli maddi ve manevi desteği verdiğini vurguladı.
- "Dayıbaşılarla konuşmak gerek"
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de böyle bir konu üzerinde iktidarı yıpratma gibi bir niyetin hiç kimsede olmadığını belirterek,  "Ama muhalefet görevini yapmamıza engel olacak düzeyde belli konularda, 'bu konu üzerinden iktidar yıpranmasın' diye konuşmamamızı kimse de beklemesin" dedi. Soma'daki yardımlara da değinen Özel, şunları kaydetti:"Yardımların dağıtımında devletin tekel olma meselesi ayrı ama maden alanına girerken mesela sivil toplum örgütleri 5 gün boyunca orada yardım yaptılar. Yandaşların sokulup, paralellerin sokulmadığının da altını çizmek lazım. Onu da ispatlayabilirim fotoğraflarıyla. İki tane yandaş kuruluşu sokup, paralelleri yaka paça dışarı attılar. Şimdi ya kimse sokulmayacak ya da bu işte ayrım olamayacak." Özel, mümkün olduğu kadar hayatını yitirenlerin aileleri, kazazede ve madende çalışanlarla görüşülmesi gerektiğini ifade ederek, dayıbaşılarla konuşmak gerektiğini vurguladı. Özel, "İnanılmaz önemli. Her şey gidiyor, oraya dayanıyor. Alt işverenin alt işvereni olan dayıbaşılar" dedi. MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay da dayıbaşılarla görüşmenin önemine dikkati çekerek, şunları kaydetti:"Ama bu sistemle ilgili en somut delil, bu dayıbaşıların banka hesaplarını bir görmemiz lazım. Şimdi bunların bir bordroları var, işçi gibi ücret alıyor. Bir de onun dışında kendi hesaplarına 10 bin lira, 50 bin lira arasında olan, adına 'prim' dedikleri birtakım hususlar var. Bu aynı zamanda Soma Kömürleri A.Ş ile ilgili bir kara para araştırmasına kadar varabilecek bir husus varmış. Vergi incelemesini de gerektirecek bir husus. Bunların kayıtdışı mı, kayıt içi mi? Bu 'dayıbaşı' diye tabir edilen ekip başıları şirketlerin üst düzey yöneticilerinin birebir muhatabı olan kişiler. Asıl kilit bilgilere bunlar vasıtasıyla ulaşabiliriz. Banka hesaplarını kesinlikle incelememiz gerekiyor." Bunun üzerine Alaboyun, "Bizim ki araştırma komisyonu olduğu için bunlar biraz daha soruşturma veya daha farklı bir şeyi taşıyor. Şimdi araştırma komisyonu, soruşturma komisyonu gibi de algılanmasın. Komisyonumuza halel getirmeyelim" karşılığını verdi.  MHP'li Akçay'ın "Bu konular araştırılmaması durumunda çalışma yüzeysel kalır" şeklindeki sözleri üzerine Alaboyun, "Detaylı bir şekilde soruşturulması şeklinde bir teklifte bulunabiliriz. Tabii bulduğumuz somut bilgiler çerçevesinde..." karşılığını verdi. Alaboyun, ayrıca komisyon olarak yarın teknik brifing alacaklarını ifade ederek, 8 Haziren Pazar akşamı da Soma'ya gitmeyi planladıklarını söyledi. Alaboyun, Pazartesi ve Salı günü orada incelemelerde bulunacaklarını, yaşamını yitirenlerin aileleriyle görüşeceklerini bildirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...