Tgrt Haber
17 Temmuz 2021 19:34

Bilim Kurulu'nun aşı olmayanlar için yasak tavsiyesi doğru mu? Bakanlıktan açıklama

Aşı yaptırmayan kişilerin maç, sinema, tiyatro, alışveriş merkezi gibi yerlere alınmaması yönünde Bilim Kurulu'nun öneride bulunduğu iddia edildi. Ancak söz konusu iddiaya Sağlık Bakanlığından yalanlama geldi.

Bilim Kurulu'nun aşı olmayanlar için yasak tavsiyesi doğru mu? Bakanlıktan açıklama
koronavirüs,aşı,kısıtlama,bilim kurulu

Türkiye, nüfusunun önemli bir kısmını aşıladı. Birinci doz aşı uygulananların ortalaması yüzde 62,45 iken, ikinci doz aşı ortalaması yüzde 32,07'de kaldı. Birinci, ikinci ve üçüncü doz aşının toplamı ise 62 milyon 244 bin 821'e ulaştı. Toplumsal bağışıklığın oluşması için nüfusun yüzde 70'ine 2 doz aşı uygulanması gerekiyor.

"AŞI OLMAYANLAR ETKİNLİKLERE ALINMASIN"

Koronavirüsle mücadele kapsamında aşılama çalışmaları devam ederken, çarpıcı bir iddia gündeme geldi. Koronavirüs Bilim Kurulu'nun maç, sinema, tiyatro, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlardaki etkinliklere aşı olmayan kişilerin alınmamasını önerdiği öne sürüldü. 

Bilim Kurulu'nun aşı olmayanlar için yasak tavsiyesi doğru mu? Bakanlıktan açıklama

BAKANLIKTAN YALANLAMA

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Bilim Kurulu'ndan aşı yaptırmayanlara kısıtlama uygulanması yönünde bir öneri gelmediği öğrenildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki günlerde yaptığı açıklamada aşı konusunda zorunluluğun söz konusu olmayacağını belirtti. Aşılama çalışmasında mecburiyet yerine vatandaşları ikna etme yolunu kullanacaklarını söyleyen Bakan Koca, "Gerektiğinde vatandaşımızın ayağına gitmek dahil olmak üzere her yöntemi denemek istiyoruz. Bunu da sahada yaygın şekilde zaten yapıyoruz, her geçen gün artıyor. Vatandaşı ikna etme dışında yaptırımla yapmak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

YURT DIŞINDA BENZER UYGULAMALAR MEVCUT

Türkiye'de aşı yaptırmayanların kapalı ve kalabalık alanlara alınmaması yönünde bir uygulama olmasa da Avrupa'da bu uygulamanın örnekleri mevcut. Bazı ülkeler aşı oranını artırmak için vatandaşlarını zorunlu aşıya itiyor. Avusturya ve İsviçre'de aşı yaptıran, hastalığı atlatan veya PCR testi sonucu negatif çıkan kişilerin maç, sinema vb. etkinliklere katılmasına izin veriliyor. İsrail'de de 'Yeşil Geçiş' uygulamasıyla vatandaşlar belli mekanlara aşı kimliğini göstererek giriş yapabiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...