Tgrt Haber
30 Haziran 2021 14:09

Resmi Gazete'de yayımlandı: Askeri Ceza Kanunu'nda değişiklik

Askeri Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre üniformanın sağladığı koruma hakları suçüstü halinde kaldırıldı. Ayrıca genelkurmay başkanı ile kuvvet komutanları hakkında yapılacak soruşturmalar cumhurbaşkanının iznine bağlandı.

Resmi Gazete'de yayımlandı: Askeri Ceza Kanunu'nda değişiklik
askeri ceza kanunu,askeri ceza yasası

Askeri Ceza Kanunu teklifi geçen hafta Meclis'ten geçmişti. Yasa Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yasanın yeni halinde "askeri suçlar" ile "sırf askeri suçlar" ayrı ayrı tanımlandı. Kanunda düzenlenen suçlar ile asker kişilerin hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlar askeri suç olacak.

Subay ve astsubayların şüpheli sıfatıyla ifadesi Cumhuriyet Savcısı tarafından alınarak Yüce Divan’da yargılanacak. Askerlerle ilgili soruşturma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı tarafından yapılacak.

Suç bakımından üst-ast ilişkisi olmayacak. Askeri suçlara ilişkin davalar, suçun işlendiği yerin Asliye veya Ağır Ceza Mahkemelerinde görülecek.

Genelkurmay başkanı ile kuvvet komutanları hakkında askeri suçlardan dolayı soruşturma, cumhurbaşkanının iznine bağlı olarak yapılacak. General ve amirallerin soruşturma izni ise milli savunma bakanı tarafından verilecek.

Yasayla üniformanın sağladığı koruma hakları suçüstü halinde kaldırıldı. Asker kişiler; suçüstü olması halinde, kaçma olasılığı varsa ya da kimliği hemen belirlenemiyorsa herkes tarafından geçici olarak yakalanabilecek.

Yasayla Yüksek Askeri Şura'nın terfi işlemleri ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayırma işlemleri hariç her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu da açıldı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...