Tgrt Haber
25 Ağustos 2021 10:14

ASOS operasyonu PKK'nın geçici 'Kandil'ini vurdu

TSK ve MİT, düzenlediği operasyonlarla terör örgütü PKK'ya göz açtırmıyor. Asos bölgesine, ilk kez sınırdan 200 metre derinliğe yapılan operasyon ise sürpriz olarak kayıtlara geçti. Peki bu harekat ne anlama geliyor?

ASOS operasyonu PKK'nın geçici 'Kandil'ini vurdu
Asos operasyonu,Kandil,PKK

Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ile koordineli olarak PKK’ya darbe indirmeye devam ediyor. Dün Irak'ın kuzeyindeki Asos bölgesine doğru 20'den fazla uçakla hava harekatı düzenledi. Operasyon, sınırdan 200 kilometre derinlikteki bölgeye yapılması açısından son derece önemli. 28 hedefin imha edildiği operasyonun önemini TGRT Haber Cem Küçük İle Günaydın Türkiye programına katılan Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ değerlendirdi. Başbuğ, “PKK Kandil’i tasfiye etti ve Asos’ta geçici Kandil oluşturmayı hayal etti. Ancak PKK asıl merkezinin Sincar olduğu bir yol haritasına doğru evriliyor. Bu operasyonla Asos ve Sincar’ın kapısını çaldık” dedi. 

KIŞIN TAMAMEN TEMİZLENECEK

Başbuğ, bu harekatın Irak’ı PKK’dan temizlemek açısından son derece önemli olduğunu söyleyerek “Ya sivrisinek avlayacaksınız ya da bataklığı kurutacaksınız” dedi. Devletin son derece doğru bir adım attığını kaydeden Başbuğ, “Devlet, bela ve şer neredeyse oraya gidiyor. Bela Şam’daysa oraya gitti, Bağdat’ta ise oraya gitti, Tel Aviv’deyse oraya gitti. Yani bela neredeyse orayı kurutmaya çıktık” dedi. Başbuğ, kışa girerken Anadolu coğrafyasının terör sorunundan tamamen temizleneceğini belirterek “Ancak Anadolu dışında terörü destekleyen odaklar var. Buralar zaman alacaktır” diye belirtti.

ASOS operasyonu PKK'nın geçici 'Kandil'ini vurdu

PKK, ASOS’TA GEÇİCİ KANDİL KURDU

Asos bölgesinin önemine dikkat çeken Başbuğ, “Asos dağlarının bir kısmı Türkiye’de, bir kısmı Irak’ta, bir kısmı İran’dadır. Bu yüzden Türkiye’nin bu bölgeye daha geniş çaplı operasyonlar yapması gerekiyordu. Ancak bugüne dek İran ve Irak’tan samimi bir yaklaşım göremedik” diye konuştu. Sürecin Kandil’den Suriye’ye doğru ilerlediğine dikkat çeken Başbuğ, “Kandil’de ciddi operasyonlar yapıyorduk. Neden Asos başlığını açtık? Çünkü Kandil’de sıkışan PKK ve sözde lider kadrosu burada yaşamayacağını anladı. Asos’a karşı bir kaçış halindeydi. PKK neden Asos’u tercih etti? Çünkü PKK, Türkiye devletinin bu denli derinlere inebileceğini düşünmedi. 200 km ötesini bu yüzden seçtiler. Asos, Irak ile İran’ın birleştiği bir bölge. PKK burada geçici Kandil oluşturmayı hayal etti. Kandil’deki tüm sığınak, mühimmatı buraya yavaş yavaş kaydırarak kendisini de buraya intikal ettirdi. Kandil’i tasfiye etmeye başladı” diye belirtti. 

ASIL HEDEF SİNCAR 

Başbuğ, PKK’nin Kandil’i tasfiye etmeye başladığına dikkat çekti. Bu operasyonun Sincar ve Asos’ın kapısını çalmak anlamına geldiğini belirten Başbuğ, “PKK, Asos’a kümelendi, ancak asıl merkezinin Sincar olduğu bir yol haritasına doğru evriliyor. Kandil’den sonra Asos. Bundan sonra dağlar zincirine İHA ve SİHA’ların katıldığı harekatlar göreceğiz. Bu işin sonu Sincar’da bitecek” diye belirtti. 

ASOS operasyonu PKK'nın geçici 'Kandil'ini vurdu

PKK ELEBAŞLARI NEREDE? 

Başbuğ, PKK elebaşlarının Sincar, Kandil ve Asos üçgeninde gezdiğini kaydetti. Örgütün geniş çaplı harekat kabiliyetini yitirdiğini belirten Başbuğ, “Sözde yöneticilerin daha çok Sincar ile Asos bölgesinde olduklarını düşünüyorum” diye belirtti.  

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...