Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 Nisan 2016 14:36

Avrupa umudu için dileniyorlar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye yerleşen Suriyeliler, Bulgaristan ve Yunanistan’a karadan sınırı bulunan Edirne’de en işlek caddelerde dilenerek yasa dışı yollardan Avrupa’ya gitmek için para topluyorlar.

Avrupa umudu için dileniyorlar
Avrupa umudu, dilenme, Suriyeliler

Türkiye'ye sığınan bazı Suriyeliler çalışıp ayakta kalma mücadelesi verirken, bazıları da Edirne Avrupa’ya yasa dışı yollardan gitmek için dilenerek para biriktirmenin derdinde. Son zamanlarda kentte Suriyeli dilencilerin artması da Edirnelilerin dikkatinden kaçmıyor. Sokak sokak, hatta ev ev gezerek para dilenen Suriyeliler, ‘Niçin para istiyorsunuz? Devlet size bakmıyor mu?’ sorusuna, ‘Avrupa gitmek’ cevabını veriyorlar. Kentin en işlek caddelerinden biri olan Saraçlar Caddesi’nde anne, baba ve küçük yaştaki Suriyeli çocuk, her önüne çıkan kişiden el açarak para istiyor. Bazı vatandaşlar Suriyeli ailenin para dilenmesine tepki gösterirken bazı vatandaşlarda aileye para vermeyi tercih ediyor.
METRUK BİNA VE SOKAKLARDA YAŞAYANLAR VAR 
Kentte ev kiralayıp yaşayan Suriyelilerin dışında Myanmar, İran, Pakistan ve Filistin gibi ülkelerden Avrupa’ya yaşa dışı yollardan gitmek için organizatörlere paralarını kaptıran, Avrupa diye Edirne’ye bırakılan göçmenler de metruk binalarda ve sokaklarda yaşıyor. Metruk binalarda ve sokaklarda yaşayan mültecilerle İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri mücadelesini devam ettirirken İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de görev sahasında yasa dışı yollarla sınırı aşmak isteyen mültecileri ve yol göstericilik ve organizatörlük yaparak paralarını alan kişilerle mücadele etmeye devam ediyor. Türkiye’de dolaşma ve izin evrakları olanlar polis ve jandarma ekiplerince serbest bırakılırken, evrakları olmayan yapılan işlemlerinin ardında ülkelerine gönderilmek üzere İl Göç İdaresi Geri Gönderme Merkezi’ne konuluyor.
BOĞULANLAR OLUYOR
Kentte yaşa dışı yollarla Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenlerin farklı yolları denedikleri görülüyor. En çok göçmenler Yunanistan’a ve Bulgaristan’a kara sınırı olan Edirne merkez ve ilçelerindeki köyleri yaya ya da araçla yasa dışı yollardan gitmeyi tercih ediyor. Bazı göçmeler bu yasa dışı yolculuğu para karşılığı organizatörlerle yaparken parası olmayanlar ise yolculuğu kendilerince yapmayı tercih ediyor. TIR dorselerine gizlenip ya da organizatörler sayesinde dorselere bindirilen göçmenler Avrupa’ya Edirne’de bulunan sınır kapılarından yasa dışı gitmek istemeleri de başka bir yol. Avrupa’ya kaçışta başka yol ise Meriç Nehri. Yüzerek yaya olarak nehri geçmek isteyen göçmenler, bazen boğularak ölümlere sebebiyet veriyor. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...