Tgrt Haber
20 Nisan 2022 00:45 - Güncelleme : 20 Nisan 2022 00:47

Ayasofya Camii'nin tarihi 'İmparatorluk Kapısı' tahrip edildi: İnceleme başlatıldı

Ayasofya Camii'nin tarihi İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edildiğine ilişkin fotoğraf tartışmaya neden oldu. Konu hakkında açıklama yapan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, konunun savcılığa taşınması için çağrıda bulundu. Vakıflar Genel Müdürlüğü de, konuya ilişkin inceleme başlatıldığını duyurdu.

86 yıl boyunca müze olarak hizmet veren Ayasofya, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle kılınan cuma namazı ile 24 Temmuz 2020 tarihinde resmen ibadete açıldı.
86 yıl boyunca müze olarak hizmet veren Ayasofya, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ismiyle kılınan cuma namazı ile 24 Temmuz 2020 tarihinde resmen ibadete açıldı.

İstanbul'un fethinin sembolü Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edilmesi tepki çekti. Tarihi 'İmparatorluk Kapısı'nın tahrip edildiğine ilişkin görüntü, Sanat Tarihi Derneği adlı sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ortaya çıktı.

Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Camisinin, tarihi 'İmparatorluk Kapısının' bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım" ifadelerine yer verildi.

https://twitter.com/SanatTarihiSTD/status/1516144244980916225

İBB'DEN TEPKİ GELDİ

Sosyal medyada tartışma konusu olan fotoğrafa ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, tepki gösterdi.

Sanat Tarihi Derneği'nin konuya ilişkin paylaşımını alıntılayan Polat şu ifadeleri kullandı:

Ayasofya'nın tarihi kapısının özel bir çaba ile tahrip edilmesi çok acı. Bu tahribatı yapan kişi veya kişiler kamera kayıtları ile tespit edilmeli. 1. Derece tarihi yapı Ayasofya'ya kasten zarar vermeleri nedeniyle konu 2863 sayılı Kanun 65. maddesi uyarınca savcılığa taşınmalı. Bu işlem tarihi yapıya kasten zarar verme ve tahrip etme suçudur. Kanunda karşılığı 'iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası'dır.

https://twitter.com/mhrpolat/status/1516162480699064325

MÜFETTİŞ GÖREVLENDİRİLDİ

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin imparatorluk kapısının tahribatına yönelik inceleme başlatıldığını bildirdi.

Genel Müdürlük'ten yapılan açıklamada, "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi imparatorluk kapısının tahribatına yönelik incelemenin yapılması için idari ve teknik olmak üzere iki müfettiş görevlendirilmiştir." ifadelerine yer verildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...