Tgrt Haber
21 Haziran 2021 11:09

AYM, HDP iddianamesini kabul etti

Son dakika haberi: Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden açılan davada, ilk incelemesini tamamlayarak iddianamenin kabulüne karar verdi. İddianame ön savunma için partiye gönderilecek.

AYM, HDP iddianamesini kabul etti
HDP,AYM

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada iddianamenin kabul edilip edilmemesi yönünde ilk görüşmesini gerçekleştirdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) HDP'nin kapatılması ile ilgili ilk incelemesini yaparak iddianamenin kabulune karar verdi. İddianame, ön savunma için HDP'ye gönderilecek. HDP'nin yüksek mahkemenin tanıdığı süre içinde ön savunmasını vermesi gerekiyor. Ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındakini görüşünü sunacak.

Raportör bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayarak esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Hazırlanan rapor Yüksek Mahkeme üyelerine iletilecek. Ardından AYM Başkanı Zühtü Arslan, toplantı günü belirleyecek ve belirlenen günde üyeler bir araya gelerek kapatma istemini görüşmeye başlayacak.

15 ÜYE KARAR VERECEK

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişilik Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete'de yayımlanacak.

HDP İDDİANAMESİNDE NELER VAR?

HDP'ye kapatma davasının iddianamesinde 451 partili hakkında siyasi yasak talebi bulunuyor. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, "843 sayfa iddianame, 451 kişi hakkında yasak isteniyor, 69 kişi de odak olduğu için iddianamede yer alıyor. Yaklaşık 500 kişi değil, 451 kişi hakkında yasak istiyoruz, artı 69 kişi de terör örgütü lehine konuşmaları, parti kurulmadan ya da kurulduktan sonra parti üyesi olarak terör örgütü lehine konuşmaları var, ona ilişkin beyanları var, onlar da 69 kişi" açıklaması yapmıştı. 

İddianameye ilişkin ön inceleme raporunu tamamlayan raportör, iddianamesinin kabul edilmesini, Başsavcılığın, HDP'nin mal varlığına tedbir konulması yönündeki talebinin bu aşamada reddedilmesini tavsiye etmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...