Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Aralık 2014 20:38

Bakan Ala 'Çözüm sürecinin nihai hedefi terörün sona erdirilmesi'

İçişleri Bakanı Ala "Çözüm sürecinin nihai hedefi terörün tamamen sona erdirilmesi, toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi ve Türkiye'nin ileri demokrasi hedefine ulaşmasıdır" dedi.

Bakan Ala 'Çözüm sürecinin nihai hedefi terörün sona erdirilmesi'
bakan ala, çözüm süreci, terör,

TBMM Genel Kurulu'nda, İçişleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor. İçişleri Bakanlığı'nın 2015 yılı bütçesi üzerinde söz alan İçişleri Bakanı Efkan Ala, bakanlığın çalışmalarıyla görev alanlarıyla ilgili bilgi verdi. Ala, bugün itibarıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 270 bin, Jandarma Genel Komutanlığı'nda 196 bin ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda 5 bin 700 personelin görev yaptığını bildirdi. Türkiye'nin alan olarak yüzde 93'ü jandarmanın, yüzde 7'si ise polis görev ve sorumluluk bölgesinde olduğunu ifade eden Ala, toplam nüfusun ise yüzde 86'sının polis bölgesinde, yüzde 14'ünün ise jandarma bölgesinde yaşadığını söyledi. Bakanlığı döneminde güvenlik hizmetlerinin etkin olarak yerine getirilmesi amacıyla vatandaş odaklı hizmet anlayışı doğrultusunda teknolojik imkanlardan da istifade ederek hizmet kalitesini ön plana çıkaran çalışmalar yapmaya gayret ettiklerini belirten Ala, şunları kaydetti:

"Suçla mücadelede öncelikle önleyici tedbirlere ağırlık verilmiştir. Özellikle büyük şehirlerde 24 saat esasına göre havadan devriye, keşif ve gözetleme faaliyetleri yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır. Suçların soruşturulmasına ilişkin teknik ve idari kapasite geliştirilmiş, güvenlik teşkilatlarımız bünyesinde her türlü teknolojik imkana ve uluslararası akrediteye sahip modern kriminal laboratuvarlar kurulmuştur. Suçla mücadelede önemli katkı sağlayan MOBESE'den azami oranda yararlanılmış, 81 ilimizin tamamında ve büyük ilçelerimizin önemli kısmında da bu altyapı kurulmuştur. Organize suç örgütlerine yönelik planlı operasyonlarla bu örgütlerin birçoğu etkisiz hale getirilmiş ve bu sayede vatandaşımızın devlete olan güveni pekiştirilmiştir.

Organize suçlarla mücadeleyi sistematik ve etkin kılmak için Organize Suçlarla Mücadele Ulusal Strateji Belgesi doğrultusunda, 2013-2015 Organize Suçlarla Mücadele Eylem Planı çerçevesinde yaptığımız çalışmalarla, toplum güvenliğini olumsuz etkileyen ve kamu düzenini bozmaya yönelik pek çok suç girişimi yapılan operasyonlar sayesinde işlenmeden önlenmiştir."

Yasa dışı göç

Gençlerin ve çocukların uyuşturucu maddelerden uzak tutulması amacıyla uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleye özel bir önem ve öncelik verildiğini vurgulayan Ala, narkotik projesinin 2015 yılı içinde ülke geneline yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Son yıllarda önemi gittikçe artan göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçlarıyla mücadelede uluslararası alanda faaliyet gösteren suç organizasyonlarının irtibatlarının ortaya çıkarılması amacıyla uluslararası işbirliği çalışmalarına ağırlık verildiğini ifade eden Ala, "Ülkemiz Avrupa göç yolları üzerinde bulunması nedeniyle jeopolitik açıdan son derece hassas bir konumdadır. Aynı zamanda, ülkemiz her geçen gün yenisi eklenen iç karışıklıklar ve siyasi çalkantıların yaşandığı bir bölgenin merkezi konumunda bulunmaktadır. Türkiye bu hassas konumu sebebiyle yasa dışı transit göç hareketlerine maruz kalmaktadır. Ayrıca, ülkemiz artan refah seviyesi nedeniyle hedef ülke olarak da yasa dışı göç hareketlerinden etkilenmektedir. Ülkemiz, yasa dışı göçe karşı ulusal düzeyde etkin tedbirler alarak bu konudaki kesin tavrını ortaya koymuştur" dedi.

Ala, Türkiye'de ikamet izin belgesi almış 404 bin 900 yabancı bulunduğunu bildirdi.

Yapılan araştırmalarda, kazalarda meydana gelen ölümlerin emniyet kemeri kullanılması durumunda yüzde 50, hız limitlerine uyulması halinde ise yüzde 35-40 oranında azaldığının tespit edildiğini aktaran Ala, trafik kontrol ve denetimlerinde, öncelikle kazaların önlenerek vatandaşların can ve mal kaybının asgariye indirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Güvenlik personelinin nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesine büyük önem verildiğini belirten Ala, "Hükümet olarak temel insan hakları ve özgürlüklerinin korunmasına büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda, son 12 yılda çok önemli yasalar düzenlemeleri hayata geçirdik. Suç ve suçluyla mücadelede insan hakları ihlallerine konu olan uygulamaların üzerine şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da büyük bir kararlılıkla gidilecektir" diye konuştu.

-Çözüm süreci

Ala, şunları söyledi:

"Terörizm ülkemizin yıllardır mücadele ettiği en önemli güvenlik sorunlarının başında gelmektedir. Terörizm sorununu ortadan kaldırmaya yönelik etkin mücadele yöntemleri üzerinde çalışmakta olan Hükümetimiz bu alanda üst düzeyde bir koordinasyon ve iş birliği ihtiyacının karşılanması amacıyla strateji ve politikalar geliştirmektedir. 2002 yılından itibaren kararlı bir şekilde uygulanan demokratikleşme adımlarının bir devamı olarak daha güçlü, demokratik, özgür ve huzurlu bir Türkiye için çözüm süreci hayata geçirilmiştir. Ülkemiz, 12 yıllık demokratikleşme birikimi üzerine inşa edilen çözüm sürecinin nihai hedefi terörün tamamen sona erdirilmesi, toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi ve Türkiye'nin ileri demokrasi hedefine ulaşmasıdır."

Ala, Cumhuriyet tarihimizin en kapsamlı ve en önemli kırsal kalkınma projelerinden biri olan KÖYDES Projesi kapsamında 2005-2014 yılları arasında valilik ve kaymakamlıklara 9 milyar 74 milyon Türk Lirası ödenek gönderildiğini bildirdi.

Ala, Aralık 2014 tarihi itibarıyla toplam aktif dernek sayısının 104 bin 289 olduğunu kaydetti.

-Emniyette atamalar

Emniyet teşkilatında atama ve yer değiştirmelere ilişkin bazı rakamların dile getirildiğini belirten Ala, 2011 yılında 47 bin 234, 2012'de 49 bin 393, 2013'te 47 bin 462, 2014'te 49 bin 742 yer değiştirme; toplamda, bütün atamaların 2011'de 63 bin 419; 2012'de 61 bin 129; 2013'te 58 bin 495, 2014'te 61 bin 32 olduğunu bildirdi.

Ala, "Aslında rutin bir seyir izlenmiştir. Tabii, elbette bazı problemlerden dolayı yapılan atamalar var ancak bu yüzdeleri etkileyecek oranda değildir" dedi.

Polisin özlük haklarıyla ilgili olarak AK Parti hükümetleri döneminde çok ciddi çalışmalar olduğunu ifade eden Ala, "'2002 yılında yeni göreve başlayan bir polis memuru 665 lira alırken, 2014 yılında yüzde 300 artışla 2 bin 659 lira almaktadır" bilgisini verdi.

Kaçak sigarayla ilgili çok ciddi mücadeleler yürütüldüğünü 2014 yılında 3 milyon 164 bin paket kaçak sigara ele geçirildiğini anlatan Ala, "Bu mücadele, sürekli kontrolümüz altında, etkin bir biçimde yürütülüyor. Ama yüzde 100 başarı sağlamak hedefimiz olmalı fakat, tabii ki elde edilen başarıları da burada vurgulamalıyız" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...