Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Aralık 2017 03:05

Bakan Bülent Tüfenkci: 'Esnafımız ne zaman dara düşerse yanındayız'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 2017 yılı başından bugüne kadar 5 bin 633 olayda toplam 2 milyar 225 milyon lira değerinde kaçakçılık olayını ortaya çıkardıklarını bilirdi.

Bakan Bülent Tüfenkci: 'Esnafımız ne zaman dara düşerse yanındayız'
bülent tüfenkçi,,açıklama,,Gümrük ve Ticaret Bakanı,

Tüfenkci, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, özellikle gümrüklerde tam otomasyona geçişle gümrük işlemlerinin ve ticari işlemlerin süresini kısaltan, maliyetleri azaltan ve güvenliği artıran çalışmaları ön planda tuttuklarını söyledi.

2017'de vergi gelirlerinin yüzde 21,5'ine tekabül eden 92 milyar 651 milyon lirayı gümrükler aracılığıyla tahsil ettiklerini belirten Tüfenkci, 2017 yılı ocak-kasım döneminde 74 bin 947 firmanın ihracat, 80 bin 458 firmanın da ithalat işlemi gerçekleştirdiğini ifade etti. Tüfenkci, bu dönemde toplam dış ticaret hacminin 354 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Özellikle gümrüklerde ticareti kolaylaştırmak için birçok çalışma olduğunu dile getiren Tüfenkci, şunları belirtti:

"Gümrük işlemlerinde gerekli belgelerin kağıt ortamından elektronik ortama aktarılması yönünde çalışmalarımız sürüyor ve bunda gerçekten büyük bir başarı sağladık. Geçmişe göre gümrüklerdeki iş ve işlem süreleri çok kısaldı ve artık gümrük işlemleri bir sorun olmaktan çıktı, çok kolaylaştı ve basitleşti. Bununla beraber artan dış ticaret hacmimize bir ivme kazandırdık."

Gümrüklerde yapılan düzenmeleri hatırlatan Tüfenkci, Tek Pencere Sistemi ile 118 belgenin artık tek bir noktadan elde edilebilir hale geldiğini söyledi.

Tüfenkci, 2018'de KOBİ'leri de Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması kapsamına alarak, iş ve işlemleri, ihracatı daha kolaylaştıracaklarını dile getirdi.

Gümrük kapılarının dünyaya açıldığını, yenilendiklerini, Sarp Gümrük Kapısı'nın inşaatının devam ettiğini anlatan Tüfenkci, "Kapıköy Gümrük Kapısı'nın inşaatı devam ediyor, hizmete alacağız. Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nın kasım ayında temelini attık, inşallah onu da hızlı bir şekilde inşa edip bitireceğiz. Gürbulak kapımızı 2018'de ihale ediyoruz. Habur'u da aynı şekilde yapıyoruz. Karkamış Gümrük Kapısı'nı Suriye ile yeni bitirdik, gerçekten çok modern, güzel bir kapı oldu ve şu anda çalışıyor. İpsala, Pazarkule, Dereköy, Türkgözü gümrük kapılarımızı da yenileyeceğiz." diye konuştu.

Kaçakçılıkla mücadele

Kaçakçılıkla mücadelede önemli görevler üstlendiklerini ifade eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Organize suç ve suç örgütlerinin finansmanını sağlayan, toplum sağlığını ve kamu düzenini bozan, ekonomik olarak ülkemizi zarara uğratan; uyuşturucu, sigara ve akaryakıt başta olmak üzere, her türlü kaçakçılığa karşı kararlı bir mücadele veriyoruz.

Gümrük kapılarımızda kaçakçılıkla mücadelede dünyada geliştirilen en son teknolojilere sahip cihaz ve ekipmanları, sistemleri kullanıyoruz. Gümrük kontrollerinde etkin ve hızlı işlem yapılmasına özellikle önem veriyoruz. 2017 yılı başından bugüne kadar 5 bin 633 olayda toplam 2 milyar 225 milyon lira değerinde kaçakçılık olayını ortaya çıkardık. Kaçak sigara oranlarını yüzde 21'lerden yüzde 10'lara düşürdük ve özellikle bu noktada 2,5 milyar lira vergi kaybını da önlemiş olduk.

Yine, özellikle bir önceki yıla göre, 2017'de uyuşturucu yakalamalarında miktar bazında yaklaşık 8 katlık bir atış gerçekleştirilmiştir. Araç ve konteyner tarama sistemleri başta olmak üzere birçok teknik cihazla kaçakçılığı önlemeye devam ediyoruz."

Bülent Tüfenkci, 2017 yılında, gümrüklerde bekleyen 117 milyon lira tutarındaki eşyanın imhasını gerçekleştirdiklerini ve 151 milyon liralık satılabilir eşyanın, özellikle araç ve diğer eşyaların da satışını gerçekleştirdiklerini, döner sermaye gelirlerini 2016 yılına göre yüzde 21 oranında artırdıklarını anlattı.

Hal Yasası yeniden

Ticaret hayatının geliştirilmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla çok çeşitli düzenlemeler yaptıklarını belirten Tüfenkci, çeke güven ve itibar kazandırdıklarını söyledi.

Karekodlu çekin hayata geçmesiyle karşılıksız çek miktarında büyük düşüş gözlemlendiğini dile getiren Tüfenkci, "Geçen yılın aynı dönemine göre karşılıksız çekte tutar olarak yüzde 38, adet olarak da yüzde 43 azalma oldu. Bu, ekonominin iyileşmesinin bir göstergesi olmakla beraber, aynı zamanda karekodlu çekte, karşılıksız çek oranlarının ne kadar azaldığını görmemiz bakımından önemli bir uygulamadır." dedi.

Taşınır Rehni Yasası ile 2017'de 13,8 milyar liralık kredi imkanı gerçekleştiğini bildiren Tüfenkci, sebze ve meyve ticaretinde zayi oranlarının düşürülmesi ve kayıt dışılığın azaltılması noktasında önemli aşamalar kaydettiklerini vurguladı. Tüfenkci, Hal Yasası'nı yeniden ele alacaklarını, böylece sebze ve meyve ticaretini toptan, bütüncül bir açıdan yeniden düzenlemiş olacaklarını söyledi.

"Esnafımız ne zaman dara düşerse yanındayız"

Esnaf ve sanatkarları büyütüp tüccar, tüccarı büyütüp sanayici, sanayiciyi büyütüp ihracatçı yapmak istediklerini belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

"AK Parti iktidara gelmeden önce esnafımız yüzde 47'den kredi kullanıyordu ve o gün, 2002 yılında kredi kullanan esnaf sayımız 63 bindi. Bugün kredi kullanan esnaf sayımız 450 bin ve kullandıkları kredi faizi de yüzde 4 ve vadeye göre yüzde 5.

Şimdi, bazı arkadaşlarımız, bu kredinin çoğalmasından dolayı hükümetimize teşekkür edeceğine sanki hükümetimiz bu noktada esnaflarımıza destek vermiyor gibi bir tavır haline getiriyorlar. Açıkça söylesinler, esnafa kredi vermemek mi lazım, yoksa esnafın finansmana erişimini kolaylaştırmak mı lazım? Biz, esnafımız ne zaman dara düşerse hükümet olarak yanındayız.

Bugün Cumhurbaşkanımız da bu müjdeyi verdi. İmalat sanayisinde çalışan esnafımız yani marangozumuz, kaportacımız, mobilyacımız yanında bir işçi çalıştırdığında o bir işçinin bir maaşını biz vereceğiz, SSK'sı da vergisi de dahil, bir maaşını da işverenden. Bunu da sadece esnaflara veriyoruz. Diğer ticaret erbabına, sanayiciye bizim desteğimiz devam ediyor."

Tüfenkci, iş yerini terkin eden esnaf sayısının 2017 yılında 87 bin, açılan esnaf sayısının 211 bin 75 olduğunu belirterek terkin edenlerin çoğunun iflas ettiği için değil ya emekli olduğunu ya büyüyüp tüccar olduğunu ya da sanayici olduğunu, bu nedenle kapattıklarını sözlerine ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...