Tgrt Haber
06 May 2021 13:01

Mevlüt Çavuşoğlu: Almanya ile iş birliğinde kararlıyız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman mevkidaşı Maas ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, tüm ülkeleri aşı üretimi konusunda iş birliği yapmaya davet etti. Çavuşoğlu, Almanya ile ticari ve ekonomik iş birliğinde kararlı olduklarını da dile getirdi.

Mevlüt Çavuşoğlu: Almanya ile iş birliğinde kararlıyız
Bakan Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ikili ve heyetler arası görüşmeden sonra ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, Kovid-19 aşısı üretimi için ülkelerin iş birliği yapması gerektiğini söyleyip, "Elbette şirketlerin telif haklarına saygı duymak gerekiyor ama ortak üretim konusunda ülkelerin daha iyi iş birliği yapması gerek" dedi.

DSÖ'ye aşı üretimi çağrısı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) olmak üzere uluslararası örgütlerin aşı üretiminin koordinasyonu konusunda kolaylaştırıcı rol üstlenmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Çavuşoğlu, "Bu sorun devam edecek. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda da aşıya ihtiyacın olacağını görüyoruz. O nedenle aşının tüm dünyaya ulaşması için ortak üretim dahil daha iyi bir iş birliğine ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"AB ile olumlu bir atmosfer var. Bunda Almanya'nın payı büyük ancak artık somut adımlar atma zamanı da gelmiştir. 18 Mart Mutabakatı da hayata geçirilmeli.

(Almanya ile) İkili ticaretimiz hızlı şekilde artıyor. Bu sene 40 milyar doların üzerine çıkabileceğini görebiliyoruz. Gelecekte de Almanya ile ticari ve ekonomik iş birliğini artırmak istiyoruz.

Libya'da bulunan çok sayıda yabancı savaşçı var, paralı asker var. Bunların çekilmesi konusunda hemfikiriz. Fakat iki egemen ülke arasındaki bir anlaşma gereği buraya verilen askeri eğitim ve danışmanlık desteği gibi ülkenin ihtiyacı olan desteklerin sona ermesi Libya'nın yararına değil. İki ülke arasındaki bu tür anlaşmalara üçüncü taraflar bakımından, doğru bir yaklaşım olmaz.

Kendi aralarındaki çekişmeyi Türkiye’ye yansıtmasınlar. İki kurum arasındaki rekabet ve kavgayı görmekten üzüntü duyduk. Koskoca AB protokol yüzünden kavga etmemeli."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...