Tgrt Haber
25 Nisan 2014 22:15

Bakan Elvan'dan Haşim Kılıç'ın konuşmasına tepki

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfİ Elvan, Türkiye'nin internet alanında önemli yatırımlar yaptığını belirterek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın bugünkü konuşmasına tepki gösterdi.

Bakan Elvan'dan Haşim Kılıç'ın konuşmasına tepki
Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, türkiye, internet alanı, müsiad, anayasa mahkemesi, Haşim Kılıç, İç Politika haberleri, İç Politika,

Elvan, "İinternet altyapısını dünya standartlarının üzerine çıkaran Türkiye'de özellikle hükümetimize yönelik internet, sosyal medyayı yasaklamaya çalışıyorlar ithamı hiçbir kişi ve kuruma yakışmaz ve yakışmayacaktır" dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşeme Bakanı Lütfi Elvan, Elazığ'da MÜSİAD'ın Genel İdare Kurulu toplantısına katıldı. Bakan Elvan, bugün Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yaptığı konuşmayla ilgili görüş ve düşünceleri paylaşacağını belirterek, şunları söyledi: "Öncelikle şunu ifade etmeliyim. Hükümetimiz iktidara geldiği günden bugüne kadar özellikle internet altyapısını güçlendirme konusunda inanılmaz çalışmalar yaptı. 2002 yılında neredeyse Afrika seviyesinde olan internet altyapısını bugün Avrupa Birliği ve gelişmiş ülkeler seviyesine getirdik. Sadece bir kaç örnek olarak vermek istiyorum. Türkiye'nin uluslararası internet kapasitesi 8 yıl önce sadece 200 GB saniye iken, bugün 2 milyonun üzerine çıkmıştır. Yine 2002 yılında geniş bant internet abone sayısı aşağı yukarı 20 bin civarında iken bugün bu rakam 35 milyona yaklaşmıştır. Yine bir başka gösterge mobil bilgisayar ve cepten internet kullanımı miktarı da 1 yılda yüzde 105 artmıştır. 20 milyon olan mobil bilgisayardan ve cep internet kullanıcısı 2012 yılında 20 milyon iken 2013 yılında sadece 1 yıllık sürede 24 milyona çıkmıştır. Yine 10 bin 600 okula ücretsiz geniş bant erişim sağlanmıştır. 16 büyük şehirde internet erişim noktaları kurulmuştur. Fatih projesiyle 1 milyon öğretmen, 42 bin okul yöneticisi 16 milyon öğrenci ve ebebeyinin eğitiminde internet kullanımı hedeflenmiştir. Kapsam alanı açısından bakıldığında Türkiye dünyada en yüksek mobil kapsamaya sahip ülkelerden bir tanesidir. 85 binden fazla baz istasyonu ile nüfusun tamamı ve coğrafi olarak da yol güzergahları da dahil ülkenin tamamına yakını mobil kapsama alınmıştır. Türkiye dünya ekonomik formu verilerine göre 1 milyondan fazla haneye fiber ile bin mega bit saniye internet erişimi sağlayan dünyadaki 4 ülkeden biridir."

Bakan Elvan, bu kadar önemli yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu kadar önemli yatırım gerçekleştiren ve internet altyapısını dünya standartlarının üzerine çıkaran Türkiye'de özellikle hükümetimize yönelik internet sosyal medyayı yasaklamaya çalışıyorlar ithamı hiçbir kişi ve kuruma yakışmaz ve yakışmayacaktır" dedi. Bakan Elvan, Twitter ile ilgili yaşanan mahkeme süreçlerini anlatarak, alınan mahkeme kararlarının Twitter tarafından uygulanmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Başka bir seçenek kalmadığından Twitter'e erişimin engellenmesi tedbiriyle tedbirin ilgili başkanlık yani TİB tarafından uygulanmıştır. TİB hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakta yükümlüdür. Bu kararın ardından, idari kararın ardından biliyorsunuz idare mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermiş akabinde ise Anayasa Mahkemesi'ne birkaç bireysel başvuru söz konusu olmuş ve yargı süreci tamamlanmadan bu kararlar Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilmiş ve Twitter'in engellenmesinin kaldırılması kararı alınmıştır. Anayasamızın 148'inci maddesi 'başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tükenmiş olması şarttır' ifade yer almaktadır. Dolayısıyla anayasamızın 148'inci maddesi kanuni yasal süreçlerin bir bütün olarak tamamlanmasını zorunlu kılmaktadır.

Ancak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ağır ve telafi edilemez bir zarar halinde bu süreci beklemeden zaman zaman karar alabilmektedir ve bu doğrultuda da karar alındığı ifade edilmektedir, Anayasa Mahkemesi tarafından. Ancak şunu ifade etmeliyim ağır ve telafi edilemez bir karar Twitter'in engellenmesiyle değil ama bir kişi bile olsa bireyin yaşam hakkının engellenmesi bireyin şahsiyetinin onurunun aile yaşamının ayaklar altına alınmasıyla ortaya çıkar. Twitter tek bir sosyal medya aracı değildir. Başka sosyal medya araçları da kullanılabilir ve kullanılmaktadır. Ama yaşam hakkının gaspı kişilik onurun haysiyetinin çiğnenmesi telafi edilecek bir husus değildir. Bireysel hak ve özgürlükler elbette önemlidir. Ancak bireysel hak ve özgürlük başkasının hakkına tecavüz değildir. Hiçbir zaman bireysel hak yaşam hakkının bireyin, şahsiyetinin onurun üstünde olamaz. Bireysel hak ne kadar önemliyse yaşam hakkı da o kadar önemlidir. Bir taraftan yaşam hakkı birey onuru şahsiyeti ayaklar altına alınacak diğer taraftan bireysel haktan bahsedilecek. Bunun kabul edilebilmesi mümkün değildir. Başbakanımıza, bakanlarımıza, on binlerce vatandaşımıza Twitter aracılığı ile küfürler edilecek, hakaretler edilecek, iftiralar atılacak kısacası yasalar çiğnenecek mahkeme kararları uygulanmayacak. Anayasanın 17'inci maddesi ihlal edilecek hatta buna 41'inci madeyi ilave edebiliriz ve biz bunlara göz yumacağız. Bunları kabul etmemiz mümkün değildir."

Bakan Elvan, uluslararası bir şirketin yargı kararlarını tanımadığını belirterek, "Şirket yaşam hakkı ihlallerine duyarsız kalacak. Ülkemizde ofis açmayacak, vergi ödemeyecek, on binlerce vatandaşımızın özel hayatına ve yaşam hakkına müdahale edecek ve buna da duyarsız kalacak ve siz kalkıp bu şirketi savunacaksınız. Bu kabul edilemez. Onlarca genç kızımızın, kadınımızın kendi adına açılan farklı hesaplarla hayatları karartılmaya çalışılmıştır. Ahlaksızca sahte resimler konulmuş ve edep dışı yazılar yazılmıştır. Bazı aileler Twitter'de yapılan çirkinler nedeniyle dağılma noktasına gelmiştir. Bu insanların hakkı hukuku yok mu acaba? Bu insanların hakkını hukukunu kim savunacak? Anayasamızda çok açık ifadeler var. 17'inci, 20'inci maddesinde devletin bu şahısların hakkını hukukunu savunmak zorunda olduğunu açık bir şekilde ifade etmiştir. Herkes hukuka yasalara uygun hareket etmek zorundadır ve etmelidir de. Hiç kimse kendisini anayasal ve yasaların üstünde görmemelidir diye düşünüyorum" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...